Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник Основи роботи психолога ВВ.doc
Скачиваний:
404
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Психологічне супроводження військовослужбовців віднесених до гппу

До психологічного супроводження ГППУ належать:

– надання індивідуальної і групової психологічної допомоги військовослужбовцям для запобігання девіантній поведінці та збереження нормального психологічного стану за їх особистим зверненням або ініціативою психолога, командира чи офіцерів виховної роботи, які здійснюють індивідуальну-виховну роботу, а також рекомендацій щодо її організації і проведення;

– проведення з військовослужбовцями під час професійної підготовки рольових ігор (тренінгів), направлених на формування ціннісної орієнтації, мотиваційної спрямованості, на вироблення, підтримку й розвиток професійно-важливих якостей і таких рис, як здатність знаходити адекватні шляхи вирішення й самореалізації у різноманітних життєвих ситуаціях, зокрема у службово-бойовій діяльності та міжособистісних стосунках;

– регулярне вивчення соціально-психологічного клімату в підрозділах і надання рекомендацій командуванню всіх ланок щодо його корекції та поліпшення;

– вивчення психологічної сумісності й готовності до спільної службово-бойової діяльності військовослужбовців, командирів, офіцерів закріплених за військовослужбовцем, та молодих фахівців при організації введення у службу.

Індивідуальна виховна робота з військовослужбовцями віднесеними до гппу

Ця діяльність проводиться із застосуванням засобів зовнішнього впливу:

– індивідуальний контроль за військовослужбовцем;

– індивідуальна допомога військовослужбовцям, які мають труднощі в адаптації (насамперед молодих військовослужбовців);

– відвідування військовослужбовця за місцем його проживання з метою вивчення морально-психологічного стану в сім’ї, міжособистісних стосунків між членами родини, побутових умов, виявлення фактів, які можуть дискредитувати військовослужбовця: зловживання спиртними напоями, вживання наркотичних засобів тощо;

– надання військовослужбовцю практичної допомоги щодо формування у нього стійкої суспільної орієнтації, розширення його світогляду;

– використання засобів дисциплінарного і морального впливу, в тому числі через заслуховування на загальних зборах;

– ознайомлення зі станом здоров’я військовослужбовця, включаючи результати проходження ним щорічного медичного огляду;

– підвищення особистої відповідальності військовослужбовця за свідоме виконання вимог Конституції та законів України, вірності Присязі, дотримання Кодексу честі, етики військовослужбовця;

– формування у військовослужбовців високої правової культури, прагнення набути високої професійної майстерності;

– формування у військовослужбовців, які внесені до ГППУ високої духовної культури і моральних якостей, почуття патріотизму, державного світогляду, засвоєння морально-етичних норм поведінки тощо у дусі патріотизму, відданості Українському народу та його традиціям, високої дисциплінованості, усвідомлення і бездоганного виконання кожним військовослужбовцем службових обов’язків, дотримання законності.

Планування, облік та проведення індивідуальної виховної роботи проводиться насамперед із військовослужбовцями, схильними до порушень військової дисципліни і законності, мають дисциплінарні стягнення, молодими військовослужбовцями. Планування здійснюється на основі даних, отриманих під час вивчення соціально-психологічного клімату в колективах службою психологічного забезпечення, стану дисципліни та законності, висновків атестаційних комісій, індивідуальних особливостей військовослужбовця.

Діяльність органів виховної роботи та служби психологічного забезпечення стосовно військовослужбовців, віднесених до ГППУ.

З метою вивчення найефективніших форм і методів роботи з військовослужбовцями, віднесеними до ГППУ, систематично проводити заходи виховного впливу із залученням командирів підрозділів та заступників з виховної роботи. Спільно заслуховувати військовослужбовців, які потребують індивідуально-виховного впливу на загальних зборах та кадрових комісіях.

Для визначення помилок у вихованні, професійній підготовці, виявлення фактів, які негативно впливають на соціально-психологічний клімат та стан дисципліни в колективах, щороку здійснювати соціально-психологічні дослідження та опитування з вивчення думки про роботу командування підрозділу, виявлення труднощів в адаптації молодих військовослужбовців, порушників дисципліни. Дані результати в узагальненому вигляді доповідати в управління виховної роботи ГУВВ, рекомендації направляються в підрозділи для вдосконалення роботи.

Проводити роботу з узагальнення і поширення передового досвіду з молодими фахівцями серед підрозділів внутрішніх військ. Результати роботи відображаються в оглядах, які містять аналіз різноманітних форм участі офіцерів-кураторів, офіцерів, закріплених за підрозділом у професійній підготовці, вихованні, наданні допомоги у становленні на посадах, інформацію про найважливіші виховні та психопрофілактичні заходи з цією категорією військовослужбовців.

Проводити дні професійної підготовки кураторів (наставників, закріплених для введення у службу), які передбачають має виступи командирів, заступників з виховної роботи, психологів та офіцерів виховних структур. Метою цього заходу має бути навчання методам індивідуально-виховної і психопрофілактичної роботи з молодими військовослужбовцями.

Здійснювати контроль і аналіз причин та умов скоєння військовослужбовцями порушень військової дисципліни та законності, готувати й направляти у підрозділи рекомендації щодо їх усунення.

У визначені терміни направляти до ГУВВ огляди про організацію роботи з групою посиленої психологічної уваги і молодими військовослужбовцями та узагальнену інформацію про звільнення молодих офіцерів (контрактників) із внутрішніх військ.

Проведення роботи з групою посиленої психологічної уваги

Робота з ГППУ здійснюється із суворим дотриманням Конституції України, Закону України “Про внутрішні війська”, інших законодавчих актів України, актів Президента України, Кабінету Міністрів України, наказів, директив командувача внутрішніх військ, Загальної декларації прав людини, міжнародних правових норм, ратифікованих у встановленому порядку, Етичного кодексу психолога служби психологічного забезпечення оперативно-службової діяльності та відповідно до Положення про групу посиленої психологічної уваги у внутрішніх військах (далі – ГППУ) затвердженого наказом командувача внутрішніх військ від 28.01.2006 р. № 39 “Про подальший розвиток служби психологічного забезпечення діяльності внутрішніх військ МВС України”.

Дані методичні рекомендації визначають вихідні підстави, порядок зарахування й виключення з груп посиленої психологічної уваги військовослужбовців підрозділів внутрішніх військ, курсантів і слухачів навчальних закладів внутрішніх військ МВС України (далі – військовослужбовці (курсанти, слухачі), надання їм психологічної допомоги та організацію взаємодії з офіцерами виховної роботи.

ГППУ утворюються з метою диференційованого розподілу заходів первинної психопрофілактики та виховного впливу, зусиль психологів та офіцерів виховної роботи з особовим складом за рахунок визначення кола осіб, які потребують першочергової допомоги у зв’язку з особливостями впливу на них стресогенних факторів службово-бойової та позаслужбової діяльності, навчально-виховного процесу.

Для покращення взаємодії між офіцерами психологами та офіцерами виховної роботи даними Методичними рекомендаціями ГППУ умовно розділено на дві категорії: групи психологічної уваги та групи індивідуально-виховного впливу.

Психопрофілактична робота з військовослужбовцями (курсантами, слухачами), яких віднесено до ГППУ, безпосередньо здійснюється офіцерами психологами, заходи профілактичного, індивідуально-виховного впливу здійснюються офіцерами виховної роботи.

Командири всіх ланок (підрозділів) внутрішніх військ, керівництво навчальних закладів МВС України, офіцери-психологи та офіцери виховної роботи не мають права змушувати військовослужбовців (курсантів, слухачів) повідомляти про себе будь-яку інформацію особистого характеру проти їх волі.

Узагальнення та зберігання матеріалів роботи з групою посиленої психологічної уваги

Матеріали роботи з підгрупою психологічної уваги ГППУ даних методичних рекомендацій, мають суто конфіденційний характер і зберігаються в окремій справі у офіцера-психолога.

У разі отримання під час психологічного супроводження службово-бойової діяльності військовослужбовця (курсанта, слухача) або проведення виховної роботи інформації щодо загрози інтересам служби або безпеці військовослужбовців підрозділів внутрішніх військ чи громадян вона обов’язково подається командирові військової частини і заступникові з виховної роботи.

Результати психопрофілактичної і виховної роботи з військовослужбовцем (курсантом, слухачем), якого віднесено до ГППУ, надаються командирові підрозділу у вигляді консультативного висновку й мають рекомендаційний характер.

Повна інформація та матеріали стосовно особи, яку віднесено до ГППУ, зберігаються із дотриманням конфіденційності інформації, знаходиться виключно в користуванні психолога або офіцера виховної роботи і надається іншим особам лише у таких випадках:

– установлених чинним законодавством;

– учинення особою чи вияву нею реальних намірів учинити дії, що становлять безпосередню небезпеку для неї чи для інших людей, або неспроможність самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність, або загрози заподіяння значної шкоди своєму здоров’ю у зв’язку з погіршенням психічного стану;

– письмового звернення самої особи до психолога або офіцера виховної роботи з проханням про передачу інформації іншим особам в її інтересах;

– направлення особи для поглибленого обстеження до Центру психіатричної допомоги та професійного психофізіологічного відбору відділу (служби) охорони здоров’я.

Командування підрозділів внутрішніх військ, керівництво навчальних закладів, офіцери-психологи, офіцери виховних структур не мають права змушувати військовослужбовців (курсантів, слухачів) повідомляти про себе будь-яку інформацію особистого характеру проти їх волі.