Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
посібник Основи роботи психолога ВВ.doc
Скачиваний:
404
Добавлен:
06.06.2015
Размер:
1.33 Mб
Скачать

Основні вимоги до роботи з групою посиленої психологічної уваги

Управління виховної роботи проводить активну роботу з удосконалення психопрофілактичної та виховної роботи у внутрішніх військах МВС України.

Одним із головних завдань офіцерів виховних структур є формування здорового морально-психологічного клімату й атмосфери нетерпимості до порушників дисципліни та законності. Командири підрозділів внутрішніх військ всіх рівнів несуть особисту відповідальність за організацію та проведення виховної і психопрофілактичної роботи в підпорядкованих підрозділах.

У внутрішніх військах розроблено комплекс заходів психологічного та виховного характеру, що здійснюються з метою своєчасної профілактики і попередження надзвичайних подій серед військовослужбовців внутрішніх військ МВС України, підвищення рівня адаптаційних можливостей особистості військовослужбовців (курсантів, слухачів) до умов службово-бойової діяльності, забезпечення їх психологічного благополуччя, збереження психічного і фізичного здоров’я, запобігання службовому й побутовому травматизму. Ця система доповнена заходами виховного впливу і насамперед спрямована на виховання у військовослужбовців почуття відповідальності за виконання функціональних обов’язків, забезпечення відкритості та об’єктивності в оцінці службової діяльності та дисципліни.

З метою диференційованого розподілу заходів первинної психопрофілактики, зусиль психологів і вихователів за рахунок визначення кола осіб, які потребують першочергової психологічної допомоги та проведення заходів виховного спрямування у зв’язку з особливостями впливу на них стресогенних та інших факторів службово-бойової і позаслужбової діяльності та навчально-виховного процесу у підрозділах внутрішніх військ, створені групи посиленої психологічної уваги.

Аналізуючи досвід роботи з військовослужбовцями, віднесеними до групи посиленої психологічної уваги, в управлінні виховної роботи розроблено Методичні рекомендації, згідно з якими військовослужбовці, котрі потребують психологічної допомоги, умовно розділені на дві категорії. Підгрупа індивідуально-виховного впливу та психологічного спостереження складається з осіб, які потребують поточного психолого-виховного впливу. Роботу з даною категорією проводять спільно психологи й офіцери виховної роботи. У підгрупу психологічної уваги (до неї включаються військовослужбовці, які потребують поглибленої психологічної допомоги та здійснення корекційних заходів. Консультативну роботу з цією категорією осіб проводять найбільш підготовлені психологи-консультанти.

Психопрофілактична та індивідуальна виховна робота в підрозділах внутрішніх військ – це процес виховного і профілактичного впливу на особовий склад, метою якого є виховання підготовленого, висококваліфікованого, дисциплінованого військовослужбовця, який може стійко переносити навантаження, психологічні стреси, долати труднощі військової служби. Проведення індивідуальної роботи передбачає систему виховних і психопрофілактичних заходів, які здійснюються з урахуванням індивідуальних особливостей військовослужбовця і спрямовані на формування у нього необхідних умінь і навичок, високих особистісних та професійних якостей.

Виходячи з цього, головними завданнями проведення індивідуальної та психопрофілактичної роботи з військовослужбовцями, віднесеними до групи посиленої психологічної уваги, є забезпечення якісного виконання військовослужбовцями своїх функціональних обов’язків, піднесення ефективності їх оперативно-службової діяльності та боєздатності цілеспрямованим використанням науково-обґрунтованих форм і методів виховання.

Визначені у рекомендаціях спільні заходи виховної і психопрофілактичної роботи з військовослужбовцями, включеними до групи посиленої психологічної уваги внутрішніх військ, являють сукупність науково обґрунтованих комплексних організаційно-управлінських, морально-психологічних, педагогічних, правових, культурно-просвітницьких і соціальних заходів, спрямованих на своєчасну профілактику та попередження надзвичайних подій серед військовослужбовців внутрішніх військ МВС України, забезпечення психологічного благополуччя, запобігання службовому та побутовому травматизму.

У внутрішніх військах з групою посиленої психологічної уваги проводиться ціла низка різних заходів.

Виховна робота:

– командирами підрозділів – з безпосередньо підпорядкованим особовим складом;

– офіцерами виховної роботи відповідно до функціональних обов’язків;

– заступниками командирів усіх ланок з підлеглим особовим складом за напрямком діяльності.

– громадськими організаціями, створеними в підрозділах, відповідно до положень про громадські організації;

– кураторами – із закріпленими військовослужбовцями.

– до участі у виховній роботі можуть залучатись органи місцевого самоврядування, релігійні, громадські та інші організації, які створені і діють згідно з законодавством;

– загальне керівництво виховною роботою з особовим складом та її координацію здійснює командир підрозділу;

– організація виховної роботи в підрозділі покладається на заступників командирів з виховної роботи.

Психопрофілактична робота здійснюється:

– офіцерами-психологами відділень, груп, батальйонів (військових частин) виховної роботи (далі – офіцерами-психологами);

– керівниками підрозділів – з безпосередньо підпорядкованим особовим складом;

– офіцерами виховної роботи з особовим складом відповідно до функціональних обов’язків;