Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДА 6.doc
Скачиваний:
195
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
822.27 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 5

Час: 2 години

Тема: Бункер та транспортуючі робочі органи зернозбирального комбайну

Мета: Вивчити призначення, будову та технологічний процес роботи бункера та транспортуючих робочих органів зернозбирального комбайну

ЗМІСТ

Бункер закритого типу призначений для збору очищеного зерна з метою подальшого його вивантаження в транспортні засоби. У верхній частині бункера 9 (рис. 5.1) змонтований розподільний шнек 1, що складається з кожуха і двох регульованих витків, що забезпечують рівномірний розподіл зерна в бункері. Бункер обладнаний також пристосуванням, що сигналізує про його заповнення зерном, вібраційною установкою з гідроприводом і механізмом вивантаження зерна на ходу.

Сигналізатор заповнення бункер а, встановлений всередині на даху бункера, являє собою клапан, підвішений на осі вимикача. При заповненні бункера зерно натискає на клапан, він повертається і замикає контакти сигнальної лампи. З лампою блокується звуковий сигнал, який тому включається одночасно. Вимикач звукового сигналу поміщений на щитку приладів.

Вібраційна установка бункера складається з коливального майданчика та вібраторів. Вона призначена для прискорення вивантаження з бункера вологого зерна.

Вивантажувальний пристрій бункера складається з горизонтального 7 і похилого 5 шнеків, з’єднаних універсальним шарніром 6 з витком, а також механізму увімкнення 12 і запобіжної муфти 11. В жолоб горизонтального шнека зерно поступає через щілини між похилими стінками бункера і подовжніми кромками кожуха 8, що оберігає шнек від тиску зерна. Кожух похилого вивантажного шнека 5 підтримується спеціальними розтяжками і тягою 2. У верхньому його кінці встановлений направляючий лоток 3. Горизонтальний шнек з’єднується з похилим за допомогою петлі, навколо якої похилий шнек повертається при перекладі в транспортне положення. Для запобігання при цьому втрат зерна знизу прикріплений ківш 4.

Рис. 5.1. Бункер і вивантажувальний пристрій:

1, 5 І 7 – розподільний, похилий і горизонтальний шнеки; 2 – тяга;

3 – направляючий лоток; 4 – ківш; 6 – універсальний шарнір; 8 – кожух; 9 – бункер; 10 – приймальна камера розподільного шнека; 11 – запобіжна муфта; 12 – механізм увімкненнч

Вивантажний пристрій включається водієм з кабіни переміщенням муфти 12 через систему важелів і тяги. Рух передається через фрикційну муфту 11 від контрприводу, змонтованого на кронштейнах правої передньої секції панелі і правого кінця бункера.

Запобіжну муфту 11 регулюють затягуванням пружин на передачу моменту, що крутить, 100...120 Н·м, що відповідає зусиллю 750...900 Н, прикладеному до ланцюга приводу шнека.

Транспортуючі пристрої, вживані в комбайні, – це шнеки: зерновий, розподільний зерновий, вивантажний, нижній і верхній колосові, а також зерновий і колосовий елеватори.

Зерновий шнек приводиться в дію клинопасовою передачею від заднього контрприводного валу молотарки. Він подає зерно до нижньої головки зернового елеватора, який направляє його в розподільний шнек бункера. Скребковий ланцюг зернового елеватора приводиться в рух від валу зернового шнека. А від верхнього валу зернового елеватора отримує рух розподільний шнек.

Нижній колосовий шнек приводиться в дію ланцюговою передачею від заднього контрприводного валу. Через колосовий елеватор і верхній колосовий шнек він подає необмолочені колоси в молотильний апарат. Колосовий елеватор своїми нижньою і верхньою головками сполучений відповідно з нижнім і верхнім колосовими шнеками. Колосовий елеватор отримує рух від нижнього колосового шнека, а верхній колосовий шнек – від верхнього валу елеватора.

Шнеки складаються з гвинтового робочого органу та циліндрового жолоба. Робоча частина шнеків – гвинти зазвичай отримують обертання через запобіжні муфти. Такі муфти встановлені на провідному шківі зернового та зірочці нижнього колосового шнеків. Пристрій муфт, забезпечених сигналізатором, показаний на рис. 5.2.

Привідний храповик 1, муфта якого закріплена на валу болтом, виступами з’єднаний з храповиком 2 шківи 4, насадженого вільно на вал 5 шнека. Шків 4 з’єднаний з шайбою 16 болтами 7 з пружинами 6.

При забиванні шнека або елеватора ведений храповик 2 прослизає відносно ведучого 1, передача руху шківу припиняється, включаються звуковий і світловий сигнали. Виходить це в результаті переміщення маточини 8 шківа і повороту важеля 9, який наближає контакт 10 до контакту 12, замикаючи електричний ланцюг.

Запобіжні муфти стисненням пружин 6 регулюють на передачу моменту, що крутить, 80...140 Н·м. Для цього зазор між маточиною 8 шківа та важелем 9 повинен бути 1,5...2,5 мм.

Елеватори складаються із зварного корпусу з внутрішньою перегородкою, в якому рухається ланцюг зі скребками з прогумованої тканини. Натяг скребкових ланцюгів регулюють переміщенням верхніх валів.

Рис. 5.2. Запобіжна муфта та сигналізуючий пристрій:

1 і 2 – привідний і ведений храповики; 3 – втулка; 4 – шків; 5 – вал шнека; 6 – пружина; 7 – болт; 5 – маточина шківа; 9 – важіль;

10 і 12 – контакти; 11 – гвинт; 13 – корпус; 14 – пружина важеля;

15 – клема; 16 – шайба

Питання для контролю:

  1. Загальна будова та технологічний процес роботи бункер і вивантажувальний пристрій зернозбирального комбайну.

  2. Схема гідравлічного закриття копнувача.

  3. Основні регулювання копнувача зернозбирального комбайну.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]