Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДА 8.doc
Скачиваний:
58
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
713.73 Кб
Скачать

Лабораторна робота №2

Час: 2 години

Тема: Гичкозбиральні машини

Мета: Вивчити будову, роботу та основні регулювання гичкозбиральних машин.

Технічне забезпечення: навчальні посібники, навчальні плакати.

ЗМІСТ

Причіпна гичкозбиральна машина БМ-6Б призначена для збирання гички цукрових буряків, посіяних з міжряддями 45 см.

Основними складальними одиницями гичкозбиральної машини є дві секції гичкозрізувальних апаратів, два приймальних (поздовжніх) транспортери 5 (рис. 2.1), два проміжних бітери 6, поперечний транспортер 9, прутковий перетрушувач гички, вивантажувальний елеватор 7, два бітери 8 кидального пристрою, очисник головок коренеплодів, основна рама, два опорних пневматичних колеса 10, механізми передач, причіпний та гідрослідкуючий пристрої, гідросистема машини та система контролю і сигналізації.

Гідрослідкуючий пристрій призначений для спрямування робочих органів машини по осі рядків. Пристрій складається з двох копір-водіїв 1, які шарнірно з’єднані з поперечною тягою, коромисла, гідророзподільника, силового гідроциліндра та системи маслопроводів. У разі відхилення рядків від напрямку руху машин копір-водії переміщуються головками коренеплодів ліворуч чи праворуч і через поперечну тягу та коромисло виводять золотник гідророзподільника з нейтрального положення. При цьому масло під тиском подається в силовий гідроциліндр, шток якого переміщується і зміщує основну раму машини у відповідний бік.

Кожна з двох секцій гичкозрізувальних апаратів має три різальних апарати, які встановлені в передній частині рухомої рами. Апарат складається з гребінчастого копіра 2, дискового ножа 9 і бітера 8. Копір 2 з’єднується з дисковим ножем гвинтовою тягою 7, а з рухомою рамою секції – за допомогою паралелограмної підвіски.

Очисник головок коренеплодів складається з ротора 11, рами, начіпного пристрою, двох опорних пневматичних коліс 12 та механізму привода. Ротор являє собою вал, на якому по гвинтовій лінії закріплені стрічки з прогумованого паса. Ротор установлений під гострим кутом до напрямку руху.

Рис. 2.1. Функціональна схема гичкозбиральної машини БМ-6Б:

1 – копір-водій; 2 – опорне колесо; 3 – копір апарата; 4 – дисковий ніж;

5 – приймальний транспортер; 6 і 13 – бітери; 7 – вивантажувальний

елеватор; 8 – бітери кидального пристрою; 9 – поперечний транспортер;

10 – ходове колесо; 11 – ротор очисника; 12 – опорне колесо очисника

Технологічний процес роботи. Під час руху агрегату вздовж рядків копір-водії, рухаючись у міжряддях, копіюють поверхню поля і за допомогою гідросистеми забезпечують спрямування робочих органів машини по рядках. Копіри 3 гичкозрізувальних апаратів переміщуються по головках коренеплодів і утримують дискові ножі 4 на заданій висоті. Ножі, обертаючись, різальними кромками зрізують верхню частину головок коренеплодів з гичкою і бітерами кидають її на верхні вітки приймальних транспортерів 5. Прутки транспортера переміщують гичку вгору та подають її до двох бітерів 6, які спрямовують її на поперечний транспортер 9. Останній подає гичку на вивантажувальний елеватор 7, де за допомогою бітерів 8 кидального пристрою гичку подають у транспортний засіб, що рухається поруч з агрегатом.

Ротор 11 очисника головок коренеплодів доочищає зрізані головки від землі, залишків гички та інших рослинних решток і зміщує їх на зібрану частину поля.

Машина обладнана універсальною системою автоматичного контролю та сигналізації УСАК-6ВМ. Система складається з блока керування, індикатора з кабелем, шести індукційних датчиків і з’єднувального кабелю.

Датчик являє собою металевий циліндр, в якому розміщено дві обмотки та металевий стержень. В одній обмотці збуджується постійне магнітне поле, а в другій – утворюються електричні сигнали. Датчики встановлюють біля валів, що обертаються. На цих валах закріплені магнітні шунти кулачковоготипу. При роботі машини шунти обертаються разом з валами і викликають пульсацію магнітного поля в обмотках датчиків. Якщо рух валів припинився або знизилася частота руху, то передається сигнал на індикатор, і при цьому включається світловий сигнал і одночасно подається звуковий.

Технологічні регулювання:

Перевірка комплектності та технічного стану машини. Проконтролювати комплектність машини, якість кріплення та технічний стан гичкозрізувальних апаратів, транспортерів, кидального пристрою, доочисника головок коренеплодів, механізму передач (трансмісії), гідрослідкуючого пристрою, опорних й ходових коліс, гідроциліндрів та маслопроводів. Підтягнута всі болтові з'єднання, при відсутності деяких з них встановити нові болти, гайки надійно закрутити. Звернути увагу на можливий перекіс прутків транспортерів, добитись гвинтовими механізмами рівномірності натягу їх ланцюгів. Перевірити натяг приводних ланцюгів та пасів. Натяг ланцюга правильний, якщо зусиллям руки його можна відвести в бік на 30...40 мм з розрахунку на 1 м довжини ланцюга.

Для пасів прогин повинен становити 12...15 мм при зусиллі на пас 40 Н.

Перевірити, щоб всі ножі вільно переміщувались вверх та вниз без заїдання. Якщо у сегментів ножів пошкоджена різальна кромка (по довжині більш як 5 мм) або вони мають тріщину, їх потрібно замінити.

Змастити синтетичним солідолом телескопічний механізм га підвісні підшипники різальних апаратів, стакани приводних редукторів різальних апаратів, кронштейни передніх опорних коліс й підшипники задніх (ходових) коліс, підшипники механізму привода та вала доочисника головок коренеплодів. Змастити трансмісійним маслом чотириланкові шарніри та шарніри корданних передач. Перевірити, щоб рівень масла (трансмісійне) в редукторах механізму привода (трансмісії) був біля контрольного отвору. Змастити при необхідності відпрацьованим трансмісійним маслом ланцюги. З'єднати машину з трактором. Приєднати маслопроводи крайніх секцій, гідророзподільника трактора до розривних муфт маслопроводів (шлангів) пристрою водіння машини. Перевірити роботу системи підіймання робочих органів. При включенні важеля секції розподільника у положення “Опускання” гідроциліндри повинні підіймати робочі органи. Опускаються робочі органи при плаваючому положенні важеля гідророзподільника.

Обкатати машину протягом 10...15 хв, ще раз перевірити кріплення усіх вузлів, натяг ланцюгів, пасів та ін.

Регулювання автоматичного пристрою керування машини по рядках. Встановити між перами (планками) двох сусідніх копір-водіїв зазор 30...40, 50...60, 60...80, 80...100 мм відповідно для середнього діаметра коренеплодів 40...60, 60...80, 80...100, 100...120 ми. Звільнити коромисло пристрою (відкрутити гайки поперечної тяги) і виставити копір-водії (зазор між внутрішніми перами копірів повинен знаходитись по осі різальних апаратів).

Встановити золотник у нейтральне положення і закріпити гайками коромисло.

Перевірити роботу копір-водіїв. Якщо після зміщення їх вправо машина повертається вліво, поміняти місцями шланги на гідроциліндрі.

Відрегулювати запобіжний (редукційний) клапан гідророзподільника на тиск 3,5...4 МПа.

Регулювання гичкозрізувального апарата. Встановити ножі дискові 8 сегментами, якщо гичка велика, площа забур’янена і при збиранні маточних буряків, або дискові суцільнозубчасті в усіх інших випадках.

Перевірити динамометром натяг пружини підвіски копіра гичкозрізувального апарата. Різальний апарат повинен підніматись при зусиллі 200...250 Н.

Зрізувальний апарат регулюють безпосередньо в полі. Положення дискових ножів відносно поверхні поля (рис. 2.2) регулюють гвинтовим механізмом копіювального колеса кожної секції. Вертикальний зазор (а) між копіром і ножем встановлюють гвинтовою тягою 7, а горизонтальний (зазор b) – переміщенням гребінчастого копіра 2 по кронштейну паралелограмної підвіски.

Рис. 2.2. Різальні апарати гичкозбиральних машин:

а – дисковий з копіром; б – дисковий з сегментами; в – дисковий з вирізами; г і д – ротаційно-барабанного типу; є – вал ротора з ножами;

1 – опорне колесо; 2 – копір; 3 – стояк; 4 – скоба; 5 – кронштейн;

6 – тяга; 7 – гвинтова тяга; 8 – бітер; 9 – дисковий ніж

Збільшення зазора між копіром та ножем у верхньому положенні гичкозрізувального апарата забезпечує більшу товщину зрізаної головки у високих коренеплодів. Зміною величини горизонтального зазора В усувають косі зрізи головок коренеплодів.

Регулювання кидального пристрою та козирка. Відрегулювати гвинтовими розтяжками двох бітерів (барабанів) навантажувального транспортера та кутом нахилу козирка дальність викидання гички (початковий кут польоту) залежно від врожаю гички і розміру кузова транспортних засобів.

Регулювання очисника головок коренеплодів. Відрегулювати гвинтовими механізмами опорних пневматичних коліс очисника головок коренеплодів положення ротора (вала очисника з билами) так, щоб била торкались головок коренеплодів і забезпечували повне очищення головок від землі, гички та рослинних решток. Низьке розміщення бил ротора призводить до вибивання коренеплодів з грунту та різкого збільшення витрати потужності трактора.

Перевірка роботи машини в полі. При перших проходах агрегату на ділянках довжиною 20 м по ширині захвату машини перевірити якість зрізування головок коренеплодів, повноту збирання гички (можливі втрати до 10%), забрудненість її землею (допускається до 1%) та відходи цукроносної маси у гичку при її обрізуванні (норматив до 5%).

Можливі несправності гичкозбиральних машин і способи їх усунення наведені в табл. 2.1.

Таблиця 2.1

Можливі несправності гичкозбиральних машин і способи їх усунення

Несправності

Причини

Спосіб усунення

1

2

3

Машина БМ-6А

На низьких коренеплодах залишаються черешки гички

Малий вертикальний зазор та велика вертикальна поправка

Збільшити вертикальний зазор між копіром та ножем, встановити шарнір гвинтової тяги в отвір II або III верхньої планки підвіски копіра

На високих коренеплодах залишаються черешки гички

Мала вертикальна поправка

Встановити шарнір гвинтової тяги різального апарата в отвір II або І планки підвіски

Головки в коренеплодах зрізані косо знизу вверх по напрямку руху

Малий горизонтальний зазор між копіром та ножем

Перемістити копір вперед по кронштейну і закріпити болтами

Головки в коренеплодах зрізані косо зверху вниз

Великий горизонтальний зазор між копіром та ножем

Перемістити копір назад по кронштейну та закріпити його

Головки коренеплодів обрубані та вирвані

Ножі затупились або пошкоджені

Загострити ножі або замінити їх

Продовження таблиці 2.1

1

2

3

Копір вивертає коренеплоди з грунту

Заїдають шарніри підвіски копіра або опора ковзання різального апарата

Почистити і змастити шарніри підвіски та опору різального апарата

Втрати гички при навантаженні в транспортні засоби

Неправильне розміщення причепа, автомобіля відносно машини

Замінити положення причепа, автомобіля

Неправильно вста-новлений козирок навантажувального транспортера

Змінити гвинтовими тягами положення козирка

Попереду очисника утворився валок з рослинних решток

Підняти вверх передні шитки доочисника

Система автоматичного контролю УСАК-6В

При включенні системи згоряє запобіжник (0,5 А) на пульті

Замикає лінія живлення датчиків на корпус

Усунути пошкодження лінії живлення

При включенні джерела живлення не горить контрольна лампочка

Перегоріли запобіж-ник або лампочка

Замінити запобіжник, лампочку

Розірвана лінія живлення датчиків

Усунути розрив лінії живлення датчиків

Періодичне засвічування одного з тиратронів на індикаторі при обертанні (переміщенні) відповідного органа

Розірвана лінія між датчиком і пультом

Усунути розрив лінії

Порушена установка датчика

Встановити зазор між корпусом датчика та шунтом 1,5...2 мм

Неправильно підключений датчик

Підключити датчик згідно з мітками

Періодичне почергове засвічування тиратрон-нів на індикаторі при справній роботі орга-нів, що контролюються

Відсутнє з’єднання між пультом керування та кабелем

Усунути розрив лінії між пультом, кабелем-перехідником і датчиками

Питання для контролю:

  1. Загальна будова гичкозбиральної машини БМ-6А.

  2. Технологічний процес роботи гичкозбиральної машини БМ-6А.

  3. Основні регулювання гичкозбиральної машини БМ-6А.

  4. Основні технологічні несправності гичкозбиральної машини БМ-6А та способи їх усунення.