Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДА 9 и 10.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
499.2 Кб
Скачать

1, 3 І 6 – уловлювачі; 2 і 15 – шасі; 4 і 7 – правий і лівий агрегати;

5 і 12 – скатні поверхні; 8 – похила частина конвеєра; 9 – полотняна гірка; 10 – контейнер; 11 – майданчик; 13 і 14 – конвеєри;

16 – амортизатори; 17 – струшувач; 18 – ущільнювач

Перед заповненням тара піднімається з площадкою пристрою в крайнє верхнє положення. В міру заповнення тари площадка повертається та опускається гідроциліндрами. Заповнену тару вилковими підхватами опускають на землю.

Після знімання плодів і їх затарювання струшувач та уловлювач переводять у транспортне положення й обидві секції переїжджають до наступного дерева.

Ягодозбиральний комбайн МПЯ-1А (рис. 3.3) призначений для збирання ягід чорної і червоної смородини, аґрусу та інших ягід кущових насаджень.

Комбайн розроблено на основі висококліренсного шасі Т-6М з подовженою рамою і зміненою конструкцією переднього та заднього мостів. На шасі 16 встановлено раму 17 з розміщеними на ній двома поперечними конвеєрами 6, активатором 4, струшувачем 5. Механізмом 15 рама 17 піднімається на потрібну висоту над рівнем ґрунту. На додаткових рамках, закріплених на шасі 16, змонтовані два поздовжніх конвеєри 14, формувач 1, два пневмоочисники 10, площадки для тари 8, дві площадки для сортувальників. Активатор приводиться в рух від ВВП шасі.

Технологічний процес роботи. Тракторист-машиніст спрямовує комбайн по осьовій лінії кущів. При цьому формувач піднімає низько розміщені гілки, а подільник поділяє кущ на дві частини, нахиляючи кожну з них по обидва боки. Гілки потрапляють у зону коливальної дії двох рядів вил активатора. Під гілками знаходяться поперечні конвеєри.

Рис. 3.3. Схема ягодозбирального комбайна МПЯ-1А:

1 – формувач; 2 – гідросистема; 3 – подільник; 4 – активатор;

5 – струшувач ягід; 6 – поперечний конвеєр; 7 і 8 – площадки для розвантаження; 9 – ящики; 10 – пневмоочисник; 11 – тент; 12 – щит з органами керування та контрольно-вимірювальними приладами;

13 –центральний привід; 14 – поздовжній конвеєр; 15 – піднімальний механізм; 16 – шасі; 17 – рама

Відокремлені ягоди потрапляють на ці конвеєри, з яких вони спрямовуються на поздовжні конвеєри. Лід час зсипання потоку ягід з конвеєрів вони очищуються від домішок потоком повітря від вентиляторів. Заповнені ящики працівники встановлюють на розвантажувальну площадку.

Висоту розміщення активатора і поперечних конвеєрів змінюють піднімальним механізмом 15, який вмикається від гідророзподільника. Частота коливань активатора (300...450 об/хв) змінюється двигуном шасі та перестановкою зірочок на приводі залежно від швидкості поступального руху агрегату.

Віноградозбиральний комбайн КВР-1 збирає один ряд технічних сортів винограду методом струшування з вертикальних шпалер з міжряддями 2...4 м на ділянках з нахилом до 5°.

Комбайн складається з портального шасі, правого 11 (рис. 3.4) та лівого 4 струшувача, правого 9 та лівого 2 уловлювача, двох транспортерів, двох пневмоочисників і гідросистеми. Струшувач складається з двох секцій, що мають ударні стрижні 3 і 12 з скловолокна. Стрижні прикріплені до стійки, що приводиться в коливальний рух від ексцентрикового валу.

Рис. 3.4. Схема виноградозбирального комбайну КВР-1:

1 і 13 – горизонтальні гілки транспортерів; 2 і 9 – уловлювач;

3 і 12 – стрижні; 4 і 11 – струшувач; 5 – вентилятор; 6 і 8 – похилі гілки транспортерів; 7 – бункери-накопичувачі; 10 – сопло

Пневмоочисник включає два вентилятори 5 і нагнітальні сопла 10, встановлені над горизонтальними гілками 1 і 13 транспортерів.

Під час руху машини стрижні ударяють з двох боків по виноградних кущах і повідомляють їм коливання. Від ліз і гребенів відділяються ягоди, падають на поверхню уловлювачів, скочуються з них на дві сторони і транспортерами завантажуються в бункери-накопичувачі 7. Повітряний потік, що виходить з сопла 10, видуває листя та інші домішки за межі робочої камери. З бункерів виноград вивантажують в транспортний засіб і доставляють на пункт переробки.

Комбайн комплектується змінним барабанним струшувачем, який встановлюють замість бильних струшувачів при збиранні важкоз’ємних сортів. Струшувач складається з двох вертикальних барабанів, погашувачів коливань і напрямних. Під час руху комбайна барабани, що здійснюють поперечні коливання, розгойдують дріт шпалер і передають коливання кущам винограду. Пруткові барабани погашувачів коливань вільно перекочуються по кущу і запобігають розгойдуванню шпалер поза зоною робочої камери комбайна.

Робоча швидкість комбайна 2,1 км/год, його продуктивність до 0,5 га/год. Місткість бункерів 0,9 м3.

Питання для контролю:

  1. Загальна будова та технологічний процес роботи плодозбиральної машини ВУМ-15А.

  2. Загальна будова та технологічний процес роботи плодозбирального комбайну КПУ-2.

  3. Загальна будова та технологічний процес роботи ягодозбирального комбайну МПЯ-1А.

  4. Загальна будова та технологічний процес роботи віноградозбирального комбайну КВР-1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]