Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД-тема 7.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
88.06 Кб
Скачать

4. Правила поведінки і дії населення при селевих потоках і зсувах

Селеві потоки - це потоки з гір суміші води, піску, глини, щебеня, осколків каменів і навіть валунів. Зсуви відбуваються в результаті порушення умов рівноваги схилів, найчастіше по берегах річок і водоймищ; головною причиною їх виникнення є насичення підземними водами глинистих порід до пластичного і текучого стану, внаслідок чого і відбувається сповзання по схилу величезних мас грунту з усіма будівлями і спорудами.

Великий вплив на поведінку і дії населення при селевих потоках і зсувах робить організація своєчасного виявлення і обліку ознак цих стихійних лих і організація сповіщення (попередження) про лихо.

У селенебезпечних районах прямими ознаками можливого виникнення селевих потоків є надмірні (зливові) атмосферні опади (селеві потоки в результаті зливових опадів зазвичай формуються після посухи), швидке танення снігів і льодовиків в горах, переповнювання гірських озер і водоймищ, порушення в природному стоці вод гірських річок і струмків із зміною русел і утворенням загат. Непрямими ознаками можливого селя є підвищена ерозія грунтів, знищення трав'яного покриву і лісонасаджень на схилах гір.

В більшості випадків населення про небезпеку селевого потоку може бути попереджене усього лише за десятки хвилин і рідше за 1 - 2 ч і більше. Наближення такого потоку можна чути по характерному звуку валунів, що перекочуються і соударяющихся один з одним, і осколків каменів, що нагадують гуркіт потягу, що наближається з великою швидкістю.

Найбільш ефективним в боротьбі з селевими потоками являється завчасне здійснення комплексу організаційно-господарських, агротехнічних, лесомелиоративних і гідротехнічних заходів.

Населення в селенебезпечних районах зобов'язане строго виконувати рекомендації по вирубуванню лісонасаджень, веденню землеробства, по випасу худоби. При загрозі селя на шляху його руху до населених пунктів зміцнюються греблі, зводяться насипи і тимчасові підпірні стінки, влаштовуються селеві пастки, відвідні канави і так далі. Обов'язок кожного - в міру можливості брати участь в цих роботах.

Зсуви, як і селеві потоки, найчастіше викликаються сильними дощами і ерозією грунту. Вони викликаються також недостатньо продуманою діяльністю людей, в результаті якої змінюються умови стійкості грунту (знищення лісових масивів і викорчовування навіть окремих дерев, надмірне використання зрошувальних систем, ведення гірських і земляних робіт там, де геологічна будова землі вивчена з недостатньою повнотою, та ін.).

Первинною ознакою зсувних переміщень, що почалися, є поява тріщин на будівлях, розривів на дорогах, берегових укріпленнях і набережних, витріщення землі, зміщення основи різних висотних конструкцій і навіть дерев в нижній частині відносно верхньої.

Протизсувними заходами, в яких повинно брати участь населення, є відведення поверхневих вод, деревонасадження, пристрій різних підтримувальних інженерних споруд, уривка траншей в цілях осушення грунтів зсувного масиву, розвантаження і планування зсувного схилу. Крім того, населення, що проживає в зсувонебезпечних районах, не повинне допускати щедрого витоку води з кранів, пошкоджених труб водопроводу або водорозбірних колонок; потрібне своє тимчасово влаштовувати стоки, що водовідводять, при скупченні поверхневих вод (з утворенням калюж).

При загрозі селевого потоку або зсуву і за наявності часу населення з небезпечних районів евакуювалося в безпечні; евакуація виробляється як пішим порядком, так і з використанням транспорту. Разом з людьми евакуювалися матеріальні цінності, виробляється відгін сільськогосподарських тварин.

У разі сповіщення населення про селевий потік, що наближається, або зсув, що почався, а також при перших ознаках їх прояву треба якнайшвидше покинути приміщення, попередити про небезпеку оточення і вийти в безпечне місце. Покидаючи приміщення, слід загасити печі, перекрити газові крани і вимкнути світло і електроприлади. Це допоможе запобігти виникненню пожеж.

Селеві потоки і зсуви представляють серйозну небезпеку при їх раптовому прояві. В цьому випадку найстрашніше паніка.

У разі захоплення кого-небудь рухомим потоком селя треба зробити потерпілому допомога усіма наявними засобами. Такими засобами можуть бути жердини, канати або вірьовки, що подаються рятованим. Виводити рятованих з потоку треба по напряму потоку з поступовим наближенням до його краю.

При зсувах можливе завалення людей грунтом, нанесення їм ударів і травм предметами, що падають, будівельними конструкціями, деревами. У цих випадках потрібно швидко надавати допомогу потерпілим, при необхідності робити їм штучне дихання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]