Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOS-ответы - копия.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
04.06.2015
Размер:
724.99 Кб
Скачать

Фізичний рівень (Physical layer)[ред. • ред. Код]

Найнижчий рівень моделі, призначений безпосередньо для передачі потоку даних. Здійснює передачу електричних або оптичних сигналів у кабель і відповідно їхній прийом і перетворення в біти даних відповідно до методів кодування цифрових сигналів. Інакше кажучи, здійснює інтерфейс між мережним носієм і мережним пристроєм. На цьому рівні працюють концентратори й повторювачі (ретранслятори) сигналу. Фізичний рівень визначає електричні, процедурні і функціональні специфікації для середовища передачі даних, в тому числі роз'єми, розпаювання і призначення контактів, рівні напруги, синхронізацію зміни напруги, кодування сигналу.

Цей рівень приймає кадр даних від канального рівня, кодує його в послідовність сигналів, які потім передаються у лінію зв'язку. Передача кадру даних через лінію зв'язку вимагає від фізичного рівня визначення наступних елементів: тип середовища передавання (дротовий або бездротовий, мідний кабель або оптичне волокно) і відповідних конекторів; як повинні бути представлені біти даних у середовищі передавання; як кодувати дані; якими повинні бути схеми приймача і передавача.

Фізичним рівнем в лінію зв'язку кадр даних (фрейм) не передається як єдине ціле. Кадр представляється як послідовність сигналів, що передаються один за одним. Сигнали, в свою чергу, представляють біти даних кадру.

Коли пристрій, що працює на фізичному рівні кодує біти кадру в сигнали для конкретного середовища передавання, він має розрізняти кадри. Тобто позначати, де закінчується один кадр і починається іншій. Інакше мережеві пристрої, що здійснюють прийом сигналів, не зможуть визначити, коли кадр буде отриманий повністю. Відомо, що початок і кінець кадру позначається на канальному рівні, але в багатьох технологіях фізичний рівень також може додати спеціальні сигнали, що використовуються тільки для позначення початку і кінця кадру даних.

Основними функціями фізичного рівня є: фізичні компоненти, кодування даних, передача даних. Фізичні компоненти — електронне обладнання, середовище передавання і конектори, через які передаються сигнали, що представляють біти даних.

4. Розкажіть про вивантаження резидентної програми з пам’яті

вивантаження резидентної програми з пам'яті можна здійснити різними способами. Найпростіший - звільнити блоки пам'яті, які займає програмою (власне програмою та її оточенням) за допомогою функції DOS 49h. Другий, більш складний -- використовувати в вивантажуються програмі функцію завершення 4Ch, змусивши її завершити не саму вивантажують, а резидентну програму, та ще й після цього повернути управління в вивантажують. У будь-якому випадку перед звільненням пам'яті необхідно відновити всі вектори переривань, перехоплені резидентну програму. Слід підкреслити, що відновлення векторів представляє в загальному випадку значну і іноді навіть нерозв'язну проблему. По-перше, старе вміст вектора, яке зберігається десь у полях даних резидентної програми, неможливо витягнути "зовні", з іншої програми, тому що немає ніяких способів визначити, де саме його сховала резидентна програма в процесі ініціалізації. Тому вивантаження резидентної програми легше здійснити з неї самої, ніж з іншої програми. По-друге, навіть якщо вивантаження здійснює сама резидентна програма, вона може правильно відновити старе вміст вектора лише в тому випадку, якщо цей вектор не був пізніше перехоплений інший резидентну програму. Якщо ж це сталося, в таблиці векторів знаходиться вже адресу не вивантажується, а наступної резидентної програми, і якщо відновити старе вміст вектора, ця наступна програма "зависне", позбавивши засобів свого запуску. Тому надійно можна вивантажити тільки останню із завантажених резидентних програм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]