Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pos.doc
Скачиваний:
288
Добавлен:
30.05.2015
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Інструктивна картка лабораторного заняття № 1 з дисципліни "Токсикологія"

Тема: Визначення міді.

Робоче місце : аудиторія № 308.

Тривалість заняття : 80хв.

Мета заняття: Навчальна - закріплення та поглиблення знань про токсикози, які викликаються мінеральними отрутами , формування вмінь визначати мідь в досліджуваному матеріалі. Виховна - формування в учнів вмінь самостійно вивчати та творчо застосовувати знання на

практиці.

Матеріально - технічне оснащення: фарфорові чашки, досліджуваний матеріал (сіно, комбікорм), 10% - ний розчин аміаку, піпетки.

Правила безпеки праці: роботу виконувати в спецодязі. При попаданні лугів чи кислот на шкіру, слизові оболонки ретельно змити проточною водою, нейтралізувати луги - слабким розчином оцтової кислоти , кислоти - 0,1 % розчином натрію гідрокарбонату.

Література: Малінін О. А. ст. 174-180

Короткі відомості з теоретичної частини роботи.

Сполуки міді діляться на органічні та неорганічні. З неорганічних похідних міді найбільш широко застосовується міді сульфат.

Міді сульфат (мідь сіркокисла) - кристалічна речовина темно синього-кольору, добре розчинний у воді, нерозчинний у спирті. В водному середовищі має слабо-кислу реакцію. Несумісний служниками , сполуками сірки, свинцю , йоду, молібдену. Володіє в'яжучою, кровоспинною, подразнюючою, антисептичною , антигельмінтною , та вираженою фунгіцидною дією.

Застосовують в рослинництві в формі 1% розчину для обробітку фруктових дерев, виноградної лози. ПДК в харчових продуктах 5мг/ кг, в воді 0,1 мг/ л.

Бордоська рідина - це суспензія бірюзового кольору. В 100мл води вміщається 1 кг сульфату міді і 2 кг негашеного вапна. Її застосовують в 1 % концентрації. ПДК в харчових продуктах 2-5 мг / кг: середньо токсична.

Препарат АБ - сіро-зелений порошок ,без запаху нерозчинний у воді, розчинний в кислотах: вміщає 16% основної солі міді .Застосовується як фунгіцид для протравки посівного зерна.

Міді хлороксид - зеленуватого кольору порошок , нерозчинний у воді, розчинний в лугах та кислотах, стійкий при зберіганні. Використовується для обробітку фруктових дерев. З органічних похідних найбільш поширений міді трихлорфенолят. Нерозчинний у воді порошок червоно-бурого кольору, з різким запахом, вміщає 14% міді. Застосовують для протравки насіння хлопчатника. Він високотоксичний для тварин , має виражену гепатотоксичну дію.

Купронафт - комплексний отрутохімікат, одержаний шляхом взаємодії сульфата міді з милами. Являє собою темно-зелену густу масу. Нерозчинний у воді, розчинний у спиртах, милах.

Купроніл - вміщає хлороксид міді (35%), цирам (15%), темно-бурий порошок, погано розчинний у воді, але добре в кислотах.

Зміст і послідовність виконання завдання

1.Підготовка та руйнування патматеріалу: з патматеріалу (вміст шлунку, зобу , кишечнику та його стінки , кусочки паренхіматозних органів , рвотні маса) та кормів виділяють 25-30 г для дослідження на металічні отрути. Частинку, яка залишилась , зберігають для контролю та дослідження на інші отрути. Матеріал , консервований спиртом або вміщають багато води поміщають в фарфорову чашку і підсушують. Для дослідження на мідь матеріал руйнують концентрованою сірчаною кислотою та пергідролем. Беруть 20-25 г матеріалу або корму , поміщають в колбу об'ємом 500 мл , заливають 10- 12,5 мл пергідролю , 1-2 хв. мішають і прибавляють 6-7 мл концентрованої сірчаної кислоти . Наступає бурхлива реакція і вміст колби нагрівається . Коли реакція пергідролю , поки вміст не зробиться прозорий , на поверхні рідини залишається плівка жиру ( метод неповного руйнування органічних речовин) . Наважка матеріалу руйнується за 25-40 хв.

1. В одержаному мінералізаті можна експреометодом визначити мідь., ртуть , цинк та миш'як: каплю мінера лізату наносять на полоску фільтрувального паперу , що раніше пропитаною 4% розчином натрія селікату , тримають 1хв. Над розчином аміаку , висушують та оприскуюіь спиртовим розчином рубеановодневої кислоти ( 0,1 в 10 мл спирту) . При наявності міді з'являється темно-зелена пляма.

  1. 3-5 г намеленого досліджуваного матеріалу поміщають в фарфорову чашку і добавляють до нього стільки ж 10% аміаку . При наявності міді виходить синє або синювате забарвлення суміші. Для порівняння в другу чашку добавляють воду заміть аміаку.

    1. В хімічний стаканчик поміщають 20-30г досліджуваного намеленого матеріалу , заливають його водою , підкислюють оцтовою кислотою до кислої реакції , після чого добавляють по краплях 5% розчин жовтої кров'яної солі. При наявності міді одержуємо червоно-бурий осад або червоне забарвлення рідини від утвореного ферроціаніду міді.

4.10 г проби спалюють у муфельній печі .Залишки розчиняють в 10 мл 10% розчину соляної кислоти , фільтрують. До фільтрату добавляють концентрований розчин аміаку до випадання осаду. Пробу фільтрують або центрифугують. При наявності міді рідина має синє забарвлення ( дивиться на білому фоні) При підкисленні і доливанні 2,2 мл 5% розчину ферроціаніду калію утворюється червоне забарвлення.

Методичні вказівки з виконання та оформлення :

Практичну частину роботи виконуємо за пунктами 2 і З.

Отримані результати заносимо в таблицю.

Вид корму

Дерть

Комбікорм

Наявність міді

Після виконання лабораторної робота студент повинен:

знати - найбільш поширені сполуки міді їх застосування в с/г, ПДК в харчових продуктах і воді.

вміти - визначити наявність міді в кормах і досліджуваному матеріалі.

Завдання додому: повторити матеріал підр.Малінін О. А. ст. 174-188

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]