Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
19-06-2013_23-10-01 / 9 Обробка металв тиском.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
109.06 Кб
Скачать

10. Технологія гарячого об´ємного штампування

При гарячому об´ємному штампуванні формоутворення поковок здійснюється в спеціальних інструментах – штампах, робочі порожнини (струмки) яких допускають плин деформуємого металу тільки у визначеному напрямку та до визначених меж, в результаті чого забезпечується примусове одержання заданої форми та розмірів поковки. Загальний технологічний процес гарячого штампування складається з відрізки заготівель, їх нагрівання, власне штампування (в кілька переходів або навіть операцій), відрізки облою та зачищення заусеньців, термічної обробки, виправлення та калібрування та, обробки поверхні. Об’єм та розміри заготівель нескладних поковок можна приблизно визначити так само, як і при куванні, але додатково варто врахувати метал, який необхідний для утворення облою у відкритому штампі.

Маса падаючих частин молота або зусилля преса, необхідне для гарячого штампування, встановлюють за довідниковими таблицями в залежності від матеріалу, розмірів, ваги та складності форм поковок, що штампуються або розраховують за формулами. Штампування може бути у відкритих та закритих штампах. При штампуванні у відкритих штампах поковка виходить з облоєм – деяким надлишком металу у вихідній заготівлі, витиснутим на заключній фазі процесу штампування в облойну канаву, яка складається з вузького зазору – «містка» та розширеної частини – «магазина». Штампування в закритих штампах є облойним.

Відкритими називають штампи, в яких уздовж всього зовнішнього контуру штампувального струмка зроблена спеціальна облойна канавка. Закритими або безоблойними називають штампи, в яких метал деформується в замкнутому просторі. На відміну від відкритих штампів, які мають поверхню рознімання у вигляді площини, закриті штампи мають рознімання по складній поверхні з напрямними, які забезпечують точне зіткнення половини штампа наприкінці штампування. При безоблойному штампуванні необхідні точні дотримання розмірів заготівлі та установки її по центру струмка штампа, інакше можливий брак – однобічні торцеві заусениці та не заповнення форми штампа.

11. Технологія холодного об’ємного штампування

Холодним об'ємним штампуванням називається процес штампування у відкритих та закритих штампах без нагрівання металу - це економічним високопродуктивний процес виготовлення невеликих точних деталей із сталі та кольорових металів. Холодним об'ємним штампуванням одержують деталі по 4-3-му класам точності з високою чистотою поверхні, при цьому метал зміцнюється (наклепується) та його механічні і фізичні властивості змінюються.

Основними операціями холодного об'ємного штампування є об’ємне формування, видавлювання (пресування), калібрування, висадка та карбування.

Об'ємне формування - операція, при якій деталь одержують обтисненням заготівлі у відкритому або закритому штампі. Найбільш продуктивним продуктивним методом об'ємного формування є штампування виробів зі смуги («ланцюжком») з наступною обрізкою їх на спеціальному штампі.

Холодне видавлювання - виготовлення суцільних та пустотілих тонкостінних виробів з товстої заготівлі видавлюванням металу в зазор між пуансоном та матрицею. Ця операція виконується прямим, зворотнім та комбінованим способами. Надлишки металу, залишаються на торцях деталей, обрізають.

Холодне калібрування застосовується для одержання точних розмірів та гладкої поверхні деталей, виготовлених гарячим об'ємним штампуванням або іншими методами.

Холодна висадка застосовується для утворення місцевих стовщень заготівлі необхідної форми, наприклад при штампуванні голівок болтів, заклепок, гвинтів та інших деталей.

Карбування - операція, за допомогою якої утворюється опукло-вігнутий рельєф на поверхні деталі за рахунок незначного переміщення металу під штампом, застосовується у виробництві монет, жетонів, медалей і т.д.

Соседние файлы в папке 19-06-2013_23-10-01