Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЭП - Лекции (МЕТ).doc
Скачиваний:
51
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
1.47 Mб
Скачать

6. Підвищення ефективності використання інвестицій.

Чинники підвищення ефективності використання капітальних вкладень можна поділити на окремі напрямки. Так, зокрема, інструменти покращення ефективності виробничих та фінансових (цінних паперів) інвестицій будуть принципово різними.

Разом з тим стратегія підприємства щодо інтенсифікації залучення і використання інвестиційних ресурсів повинна ґрунтуватися на оцінці ймовірності, надійності інвестицій, і, передусім, на оцінці правильного вибору інноваційних рішень. Для того щоб забезпечити обґрунтований вибір інноваційних рішень, підприємства здійснюють конкурентну боротьбу за:

– найкращих науковців, фахівців, здатних науково обґрунтувати управлінські рішення;

– отримання ліцензії на діяльність;

– найкращий зразок нової техніки (технології);

– якнайшвидше впровадження нової техніки (технології);

– модифікацію застарілих і розробку нових технологій.

Виходячи з того, що основними факторами, які впливають на інвестиційні ресурси, є обсяги капіталовкладень, строки здійснення інвестиційних проектів, а також їх прогресивність та економічність, ефективними напрямками підвищення ефективності інвестиційної діяльності на підприємстві слід вважати:

1) здійснення ретельної експертизи інвестиційних проектів;

2) концентрацію зусиль підприємства на скороченні періоду впровадження і здійснення інвестиційного проекту;

3) запобігання масштабним проектам через їх низьку мобільність до інновацій;

4) залучення позик на короткий термін;

5) перевірку і наукове обґрунтування надійності проекту.

На рівень ефективності використання капітальних вкладень, їхню результативність (віддачу) впливає велика група різноманітних організаційно-економічних чинників. Без ретельного врахування їх у практиці сучасного господарювання неможливо досягти максимальної прибутковості інвестування виробництва та інших сфер діяльності підприємств. Найбільш істотний вплив на ефективність капітальних вкладень справляють групи чинників, що визначають структуру і тривалість інвестиційно-відтворювальних процесів.

Високий рівень ефективності виробничих інвестицій значною мірою визначається прогресивністю елементно-технологічної та відтворювальної їхньої структури. Чим вище частка витрат на створення чи оновлення активної частини основних фондів підприємств, тим більшою буде віддача капітальних вкладень. Удосконалення технологічної структури капітальних вкладень, збільшення в їх складі питомої ваги устаткування та скорочення, відповідно, будівельно-монтажних робіт, є найважливішим чинником підвищення віддачі капітальних вкладень.

Актуально в наш час пріоритетне забезпечення капітальними вкладеннями прогресивних напрямів науково-технічного прогресу, які сприяють зниженню ресурсомісткості виробництва і підвищенню якості продукції.

Значні можливості підвищення ефективності використання капітальних вкладень зумовлюються організацією сучасної проектно-кошторисної справи і забезпеченням завдяки цьому високої економічної ефективності проектних рішень. У процесі розробки проектів розширення та реконструкції діючих і спорудження нових виробничих об'єктів мають бути використані найновітніші досягнення в галузі техніко-технологічних та організаційних рішень.

Великим резервом підвищення ефективності капітальних вкладень є скорочення тривалості всіх стадій інвестиційного циклу – від проектування до освоєння введених в дію виробничих об'єктів та об'єктів соціальної інфраструктури.

Щодо ефективності реальних інвестицій, то вона формується на 4-х стадіях: техніко-економічного обґрунтування або розробки бізнес-плану, проектування, будівництва об'єкта та експлуатації об'єкта. При цьому реально проявляється ефективність капітальних вкладень тільки на стадії функціонування майбутнього підприємства.

На стадії техніко-економічного обґрунтування удосконалення потребують методи визначення необхідного обсягу та оцінки економічної доцільності капітальних вкладень, прогнозування тривалості інвестиційного процесу для функціонально однакових виробничих об'єктів, мотивації інтенсивного інвестування у виробництво тощо.

Підвищення ефективності інвестицій на стадії проектування на підприємстві може бути досягнуто за рахунок: скорочення терміну проектування; закладання в проект прогресивних будівельних конструкцій, деталей і будівельних матеріалів; широкого застосування там, де це можливо і доцільно, хороших типових проектів, які вже виправдали себе на практиці, що дозволяє в значній мірі знизити витрати і терміни проектування, а також різко зменшити ризик створення невдалого об'єкта; застосування в проекті передової техніки і технології з урахуванням вітчизняних і зарубіжних досягнень тощо.

На стадії будівництва об'єкта також є істотні резерви для підвищення ефективності інвестицій. У загальному вигляді вони наступні: скорочення терміну будівництва; механізація будівельно-монтажних та оздоблювальних робіт; поліпшення якості будівництва; недопущення розпорошення капітальних вкладень по багатьом будівельним об'єктам; недопущення дорожчання кошторисної вартості будівництва об'єкта тощо.

На останній стадії функціонування майбутнього підприємства ефективність вкладених інвестицій може бути досягнута за рахунок максимального використання проектної виробничої потужності, забезпечення конкурентоспроможності продукції, що випускається і зниження витрат виробництва і реалізації продукції тощо.

Вагомим організаційно-економічним важелем ефективнішого формування та використання фінансових інвестицій (цінних паперів) можна вважати розвиток фондового ринку.

1http://ru.wikipedia.org/wiki/Экономика

2ремарка