Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Экономика в строительстве.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
677.89 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Запорізька державна інженерна академія

І.А. Арутюнян

Н.О. Данкевич

ЕКОНОМІКА БУДІВНИЦТВА

Конспект лекцій

для студентів ЗДІА

спеціальностей 7.092101 “Промислове та цивільне будівництво”

7.092103 “Міське будівництво та господарство”

Запоріжжя

2006

ЗМІСТ

Вступ...…...........…………………..........…………………………………….4

  1. Мета та завдання Економіки будівництва.....................………......……5

  2. Економічна ефективність інвестицій у будівництві.................…....…. 6

    1. Основні поняття про інвестиційну діяльність .……….....….... 6

    2. Капіталовкладення (інвестиції), їх структура...……….............. 7

    3. Основні принципи визначення ефективності інвестицій...…....11

    4. Оцінка ефективності інвестиційного проекту...…………………12

  3. Ціноутворення та кошторисна справа в будівництві.............................19

    1. Система ціноутворення в будівництві.......…………………........19

    2. Кошторисна вартість будівництва...……...………......……….....20

    3. Склад та види кошторисної документації….......……………..….30

  4. Основні фонди. Їх склад та структура ...………................…………….38

    1. Фізичне та моральне зношування...……….....………………....40

    2. Амортизація основних фондів...………………………………….41

    3. Методи оцінки основних фондів…………………………………43

    4. Лізинг у будівництві...………………………………………...….45

  5. Склад і структура оборотних коштів...……………………………......54

  6. Види собівартості, та їх розрахунок..…………………………......……. 56

  7. Прибуток і рентабельність ...................................................................….62

    1. Поняття прибутку. Функції й види прибутку....….…………..…..62

    2. Розподіл прибутку...…………………………………………....…67

  8. Оплата праці в будівництві ...............................................…………....…71

Література……………………………………………………………………..80

ВСТУП

У сучасному розумінні слово «економіка» має, принаймні, такі основні значення:

  • як сукупність виробничих відносин суспільства, його економічний базис;

  • як народне господарство країни;

  • як наукова дисципліна, економічна теорія.

Коли ми констатуємо, що економіка країни в стані кризи, то характеризуємо ситуацію в народному господарстві. Якщо ж стверджуємо, що вивчення економі­ки дає змогу зрозуміти поведінку бізнесу, населення та уряду, то маємо на увазі економічну науку.

У цьому розумінні термін «ринкова економіка» означає систему товарно-грошових виробничих відносин і ринкових механізмів їх реалізації, а також організаційну структуру такого народного господарства. Економіка як наука не може бути ні ринковою, ні плановою, хоча предметом її вивчення можуть бути рушійні сили і механізми функціонування саме ринкової економіки.

Існує досить багато визначень економіки як науки. Найбільш вдалим, на наш погляд, є визначення англійського економіста П. Самуелсона: «Економіка -це наука про те, як суспільства використовують обмежені ресурси для виробництва корисних продуктів і розподіляють їх серед різних груп людей». У цьому визначенні є три дуже важливих моменти.

По-перше, суспільство зазначено у множині. Це значить, що для різних суспільно-економічних систем, наприклад ринкової капіталістичної та планової соціалістичної, зміст економічної науки істотно різний.

По-друге, обмежені ресурси. Обмеженість ресурсів, а отже і вироблюваних для споживання продуктів, має для економіки фундаментальне значення -ця обмеженість економічна.

По-третє, як суспільства розподіляють продукти, які вони виробляють, серед різних груп населення. Питання розподілу та перерозподілу матеріальних благ є не тільки економічним, а у вищому ступені політичним, соціальним.

Сучасна ринкова економіка - це змішана економіка, у якій виробництво роз­вивається під впливом власних ринкових сил, що спрямовують підприємниць­ку активність виробників, а держава регулює цей процес, установлюючи право­ву структуру бізнесу і контролюючи її дотримання, здійснює різні соціальні та політичні програми. Надто складним організмом, який володіє різними механізмами внутрішнього (ринкового) і зовнішнього (державного) регулювання, є сучасна ринкова економіка. Вона, як наука вивчає теоретичні основи та практичні форми функціонування ринкових структур, а також механізмами взаємодії суб`єктів економічної діяльності суспільства.

1 Мета та завдання економіки будівництва

Економіка будівництва - це сукупність виробничих відносин у галузі будівництва, що включає процеси формування ринкових структур, специфічних для галузі, форми власності, планування діяльності будівельних організацій і методи державного регулювання й керування в даній сфері.

Тому економіка будівництва тісно зв'язана, з одного боку, з політичною економією, що вивчає економічні закони суспільного виробництва, розподілу, обміну й споживання матеріальних благ на різних ступенях його розвитку (ці закони єдині для всіх галузей народного господарства). З іншого боку, вона ґрунтується на досягненнях спеціальних наукових дисциплін, що вивчають речовинні фактори виробництва, таких, як «Технологія будівельного виробництва», «Залізобетонні конструкції», «Металеві та дерев'яні конструкції», «Основи та фундаменти», «Обчислювальна техніка в інженерних і економічних розрахунках» У свою чергу, «Економіка будівництва» є теоретичною основою для розробки наукових понять соціально-економічних дисциплін у галузі, таких, як «Планування капітального будівництва», «Фінансування й кредитування будівництва», «Економіка праці в будівництві», «Соціологія та право в будівництві», «Статистика будівництва» тощо.

Об'єктом вивчення економіки будівництва є будівництво як особлива галузь народного господарства, що формується, з одного боку, як процес відтворення основних фондів у всіх галузях виробничої й невиробничої сфери, що вимагає необхідних капітальних вкладень на його здійснення, і, з іншого боку, як процес власного розвитку даної галузі матеріального виробництва.

Основні завдання курсу економіки будівництва розглядаються із двох позицій:

  1. удосконалювання господарського механізму з метою підвищення ефективності будівельного виробництва;

2) подальші розвитки сукупності принципів, методів і прийомів, застосовуваних для дослідження об'єкта будівництва, його техніко-економічних показників.

Головне завдання економіки будівництва – оцінка діяльності будівельних підприємств в умовах ринкових відносин.

2 Економічна ефективність інвестицій у будівництві

2.1 Основні поняття про інвестиційну діяльність

Інвестиційна діяльність - це сукупність практичних дій фізичних і юридичних осіб по реалізації інвестицій у промисловість, сільське господарство, енергетику, транспорт і інші галузі національної економіки. Як інвестиція інвестор може використати кошти, банківські депозитні внески, акції, облігації, векселі й інші цінні папери, що мають офіційний статус на фондовому ринку, спонукуване та нерухоме майно (будинки та спорудження, машини та механізми), матеріальні цінності, інтелектуальні цінності, закріплені авторськими правами на відкриття, винаходи, ноу-хау, проектні й конструкторські розробки, земельні ділянки й інші природні ресурси, що перебувають у власності інвестора та представляють певну цінність.

Інвестиційна діяльність складається з таких елементів, як розробка інвестиційних намірів, розробка інвестиційного проекту, визначення джерел інвестування й установлення договірних відносин, організація будівельної діяльності спорудження об'єкта та забезпечення його функціонування відповідно до вимог проекту.

Джерелами інвестицій можуть бути бюджетні, власні, притягнуті й позикові кошти. З державного бюджету звичайно виділяються кошти для реалізації загальнодержавних великомасштабних програм і проектів. Як основні джерела інвестиційних коштів власника, акціонерного товариства або будь-якого іншого суб'єкта господарської діяльності, насамперед, можуть бути амортизаційні відрахування та прибуток, а також кошти від продажу акцій, кредити банків. Зацікавленість як юридичних, так і фізичних осіб у вкладенні капіталу в певну сферу визначається величиною доходу. Якщо вкладені інвестиції будуть приносити більше високий доход у порівнянні із вкладеннями коштів в інші сфери, наприклад у комерційні банки, інвестори будуть вкладати свої кошти в сферу розвитку виробництва, капітальне будівництво. У міру насичення капіталом даного сегмента ринку відбувається перерозподіл інвестицій в інші, більше дохідні області.

В Україні інвестиційна діяльність регулюється системою законів і нормативних актів. Як такі закони виступають Конституція України, Цивільний кодекс України, закони про власність, надра, основи земельного й лісового користування, про підприємства й підприємницьку діяльність, про акціонерів і акціонерні товариства, банках, про оподатковування, зовнішньоекономічну діяльність, митний контроль, про орендні відносини й страхування, про інвестиційну діяльність.