Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригінал.docx
Скачиваний:
588
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
206.96 Кб
Скачать

2.Організація нормативно-правового забезпечення бухгалтерського обліку

Організація бухгалтерського обліку ТОВ «Нива експо» регулюється Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.1999 р №996-XI. Цей закон призначений для визначення правових засад регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності в Україні. Згідно вказаного закону, бухгалтерський облік — процес виявлення, вимірювання, реєстрації, накопичення, узагальнення, зберігання та передачі інформації про діяльність підприємства зовнішнім та внутрішнім користувачам для прийняття рішень.

Питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) відповідно до законодавства та установчих документів. Відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів.

Бухгалтерський облік на ТОВ «Нива експо» ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства, відповідно до нормативних документів КМУ, міністерства фінансів, Держкомстатистики, головної державної податкової служби, Національного банку та інших державних органів. Відповідно до цього нормативними документами, на основі яких ведеться бухгалтерський облік та якими керується головний бухгалтер є: Закон України «Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні», НП(С)БО №1, Податковий кодекс України, план рахунків та інструкція про його застосування, П(С)БО, постанови, методичні рекомендації.

Нововеденням минулого року у сфері бухгалтерського обліку є відміна перших п’яти П(С)БО і прийняття Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затверджений наказом Міністерства фінансів України від 07 лютого 2013 року № 73. Де визначаються мета, склад і принципи підготовки фінансової звітності та вимоги до визнання і розкриття її елементів, застосовуються до фінансової звітності і консолідованої фінансової звітності юридичних осіб усіх форм власності (крім банків та бюджетних установ), які зобов’язані подавати фінансову звітність згідно із законодавством.

Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства. ПКУ призначений для регулювання відносин, що виникають у сфері справляння податків і зборів.

Наступним документом є план рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов'язань та господарських операцій підприємств і організацій та розроблена до нього Інструкція із застосування, затверджені наказом Міністерства фінансів України від 30.11.1999р. №291. Він призначений для відображення господарських операцій і накопичення бухгалтерської інформації про діяльність підприємства, необхідної користувачам для прийняття рішень.

Бухгалтер кожного підприємства при ведені бухгалтерського обліку використовує національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку (П(С)БО), затверджені наказом Міністерства фінансів України від 31 грудня 1999 р. N 318. Перелік стандартів визначено у Наказі про облікову політику підприємства. Згідно з цим документом головний бухгалтер керується такими П(С)БО: П(С)БО 7, П(С)БО 15, П(С)БО 16 та іншими.

Крім вище названого бухгалтер керується методичними рекомендаціями: методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів; методичні рекомендації з бухгалтерського обліку нематеріальних активів; методичні рекомендації по застосуванню регістрів бухгалтерського обліку.

Для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно обирало форму його організації: створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером. Підприємство самостійно визначає облікову політику підприємства; обирає форму бухгалтерського обліку як певну систему регістрів обліку, порядку і способу реєстрації та узагальнення інформації в них з додержанням єдиних засад, встановлених Законом України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», та з урахуванням особливостей діяльності й технології обробки облікових даних; розробляє систему і форми внутрішньогосподарського (управлінського) обліку, звітності і контролю господарських операцій, визначає права працівників на підписання бухгалтерських документів; затверджує правила документообігу і технологію обробки облікової інформації, додаткову систему рахунків і регістрів аналітичного обліку.

Головний бухгалтер на підприємстві забезпечує дотримання встановлених єдиних методологічних засад бухгалтерського обліку, складання і подання у встановлені строки фінансової звітності; організовує контроль за відображенням на рахунках бухгалтерського обліку всіх господарських операцій; бере участь в оформленні матеріалів, пов'язаних з нестачею та відшкодуванням втрат від нестачі, крадіжки і псування активів підприємства. Організація бухгалтерського обліку на підприємстві ґрунтується на застосуванні загальноприйнятих у міжнародній практиці передумов та принципів.

Отже, організація нормативно-правового забезпечення бухгалтерського обліку у ТОВ «Нива експо» здійснюється керівником і головним бухгалтером відповідно до норм і законів України.