Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оригінал.docx
Скачиваний:
588
Добавлен:
27.05.2015
Размер:
206.96 Кб
Скачать

23. Аналіз і оцінка ефективності використання ресурсів підприємства

Ефективне використання ресурсів - найважливіший фактор забезпечення платоспроможності, кредитоспроможності й фінансової стабільності господарських організацій, підтримки їх конкурентоспроможності, формування достатніх ресурсів для розвитку й одержання достатнього прибутку з метою залучення різноманітних інвесторів.

Ресурсний потенціал підприємства — це сукупність матеріальних, нематеріальних, трудових, фінансових ресурсів, включаючи здатність робітників підприємства ефективно використовувати названі ресурси для виконання місії, досягнення поточних та стратегічних цілей підприємства. Необхідно звернути увагу на те, що економічні можливості підприємства не можуть визначатися тільки наявністю перелічених ресурсів. В підприємстві обов'язково мають бути кадри робітників, які здатні привести до дц ресурси, забезпечити їх ефективне використання.

Ресурсний потенціал підприємства можна охарактеризувати чотирма основними критеріями:

- реальними можливостями підприємства в той чи іншій сфері діяльності (включаючи і нереалізовані можливості);

- обсягом ресурсів як залучених, так і тільки підготовлених до використання у виробництві;

- здатністю кадрів (менеджерів) використовувати ресурси, вміння розпоряджатися ресурсами підприємства;

- формою підприємництва та відповідною організаційною структурою підприємництва.

До ресурсного потенціалу відносяться: матеріальні ресурси, нематеріальні ресурси, трудові ресурси підприємства, фінансові ресурси, методи управління та організації ефективного використання ресурсів підприємства.

Для всіх видів ресурсів важливе значення має питання про ефективність їх використання. Загальний методичний підхід до оцінки ефективності використання ресурсів полягає в тому, що корисний результат діяльності підприємства порівнюється з витратами на отримання цього результату.

Якщо йдеться про матеріальні ресурси, то витрати — це середня вартість матеріальних витрат за період, який досліджується; якщо йдеться про трудові ресурси, то витрати — це фонд оплати праці та ін. Корисний результат від діяльності підприємства та одночасно від використання ресурсів називають ефектом. Основними двома показниками господарчої діяльності, які називаються ефектом, є обсяг виручки від реалізації (товарообіг) та прибуток (доход).

Для визначення кількісної оцінки ефективності використання ресурсів необхідно використати два види показників:

  1. Прямі: Екон.ефективність= ефект(результат) \ витрати

  2. Зворотні: Екон.ефективність= витрати \ ефект(результат)

Прямі показники характеризують величину економічного ефекту, отриманого на одиницю витрат, тобто віддачу витрат (фондовіддача, ресурсовіддача та ін.). Другий вид показників відображає величину витрат, необхідних для отримання одиниці економічного ефекту, тобто витратомісткість (фондомісткість товарообігу, фондомісткість продукції, що виробляється, ресурсомісткість та ін.)

Факторами впливу на ефективність використання ресурсів підприємства є: товарообіг та його динаміка, рівномірність реалізації продукції, дохід від реалізації, структура фінансового результату, прибуток та рентабельність.

Тепер можна оцінити ефективность використання ресурсів господарчої діяльності ТОВ «Нива експо». Була проведена оцінка специфічних та узагальнюючих показників ефективності використання ресурсного потенціалу підприємства: матеріальні, фінансові та трудові ресурси. Підприємство має в основному позитивну динаміку діяльності та використання своїх ресурсів, які й впливають на розвиток підприємства впродовж років.

Показник активів підприємства за 2010-2012 рр. значно підвищився. Дане підвищення склало 2403 тис. грн. або 59 %. Основним фактором таких тенденцій стало збільшення оборотних активів на 2668 тис. грн., що відбулось за рахунок збільшення виробничих запасів та дебіторської заборгованості за товари, роботи та послуги. Негативною тенденцією є зменшення необоротних активів на 149 тис. грн. Вона викликана зменшенням залишкової вартості основних засобів на 149 тис. грн. або на 11,3%. В свою чергу збільшились і пасиви підприємства за рахунок збільшення нерозподіленого прибутку на 851 тис. грн.

Виручка від реалізації продукції за досліджуваний період також збільшилася. Загальними показниками ефективності використання основних фондів є фондовіддача — виробництво продукції на 1 гривню основних фондів. За 2011р. даний показник становить 2,25 тис. грн виготовленої продукції, що припадає на 1 гривню основних виробничих фондів (він збільшився на 0,64 грн або на 22,02%).

На основі проведеного аналізу можна зробити висновок, що становище підприємства покращилося. Майже всі основні показники 2012 у порівнянні із 2010 збільшилися. Все це веде до поліпшення фінансового становища підприємства.