Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OEMCT.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
23.05.2015
Размер:
8.94 Mб
Скачать

3 Структурна схема операційного підсилювача

Усі досі розглянуті пристрої АІС знаходять своє застосування у схемотехніці операційних підсилювачів (ОП). Операційні підсилювачі – це найбільш універсальний і синтетичний пристрій АІС, на базі якого будуються більшість аналогових мікросхем (підсилювачі, генератори, функціональні пристрої, активні фільтри і т. п.). ОП є предметом детального вивчення у рамках дисципліни «аналогова схемотехніка».

Розглянемо варіант структурної схеми ОП рисунка 8.9 за так трикаскадною будовою.

Рисунок 8.9

1-й каскад –  вхідний ДП, який забезпечує подавлення синфазного сигналу і порівняне невелике підсилення диференціального сигнала.

2-й каскад – підсилювач напруги ПН1, що забезпечує основне підсилення у схемі і перехід від симетричного виходу до несиметричного. Його вихідний сигнал потребує «зсуву вниз», і тому наступний пристрій – схема зсуву рівня сигналу.

3-й каскад – підсилювач напруги ПН2, що має невеликий коефіцієнт підсилення, але забезпечує повне використання напруг джерел живлення.

Останній пристрій – вихідний каскад – підсилювач потужності.

Лекція 9

Цифрова мікросхемотехніка

1 Цифрові інтегральні схеми: визначення і обсяг поняття. Логічні елементи, їх параметри і характеристики

2 Елементи транзисторно-транзисторної логіки

1 Цифрові інтегральні схеми

Цифрові інтегральні схеми (ЦІС) – це такі ІС, в яких формуються перетворюються і обробляються дискретні сигнали, виражені у двійковому або іншому цифровому коді, і які призначені для роботи в різноманітних електронних вузлах і системах. До ЦІС належать логічні елементи, тригери, регістри, суматори, шифратори, дешифратори, мультиплексори, арифметико-логічні пристрої, аналого-цифровий перетворювач (АЦП), цифро-аналоговий перетворювач (ЦАП), різні схеми пам’яті тощо.

Логічні елементи (ЕЛ) є водночас функціонально самостійними і елементарними «цегликами», «атомами» цифрової електроніки, яка посідає обсягу всієї електроніки. Завдання наступних лекцій – вивчити деякі прийоми схемотехніки ЛЕ.

Базовими ЛЕ є елементи і . Їх визначення, характеристики і параметри, а також «ази» схемотехніки розглядались у курсі «Вступ до спеціально­сті», а більш розлого описані у [2]. Тут доцільно запинитись лише на статичній передавальній характеристиці (СПХ) і на тому, яку інформацію про ЛЕ вона несе. Типова СПХ інвертувального ЛЕ показана на рисунку 9.1.

Характеристика має три виразні ділянки:

І – (для БТ режим відсічки).

ІІ – (для БТ режим насичення).

ІІІ – перехідний стан (активна область ).

Рисунок 9.1

За СПХ визначають:

- значення логічних рівнів , ;

- величину логічного перепаду ;

- значення порогів перемикання (меж ділянок) і

- ширину активної області ;

- параметри статичної завадостійкості – максимально допустиму величину завади, що не викликає хибного спрацювання або збою ЛЕ: відкриваючу ,закриваючу

У базових ЛЕ показник В відповідає низькій завадостійкості, а – високій завадостійкості.

Основними параметрами базових ЛЕ є:

- швидкодія;

- споживана потужність;

- коефіцієнт об’єднання за входом (для оцінки логічних можливостей елементів);

- коефіцієнт розгалуження за виходом (для оцінки навантажувальної здатності ЛЕ);

- напруга джерела живлення;

- допустимий діапазон температур.

На протязі цих останніх двох лекцій ми розглянемо деякі схемотехнічні розв’язування ТТЛ-елементів, ЕЗЛ-елементів, МОН- і КМОП-елементів. Для їх кращого розуміння доцільно повторити матеріал по потенційним інверторам з дисципліни «Вступ до спеціальності» (див. також [2]).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]