Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OEMCT.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
23.05.2015
Размер:
8.94 Mб
Скачать

2 Генератори стабільного струму і напруги Генератори стабільного струму

Генератори стабільного струму (ГСС) – це найчастіше застосовуваний базовий схемотехнічний елемент АІС. Його призначення – забезпечити практично незмінний струм у навантаженні при зміні цього навантаження при. Прикладом такого ГСС може буди каскад на БТ по схемі зі спільним емітером (рис. 7.1).

Рисунок 7.1

Як відомо, транзистор у ССЕ має вихідні характеристики з виразною пологою ділянкою високого диференціального опору:

.

Ця ділянка характеризується малою залежністю струму від колекторної напруги . Недолік схеми (рис. 7.1) – температурна нестабільність струму.

Більш досконалою схемою ГСС, а відтак базовою схемою є схема на рисунку 7.2. На цій схемі БТ у діодному включенні здійснює температурну стабілізацію.

Рисунок 7.2

Нехтуючи незначними базовими струмами транзисторів, можна записати:

,

Звідки

.

Оскільки внаслідок ідентичності параметрів транзисторів, то і

. (7.1)

З (7.1) випливає, що струм ГСС практично не залежить від навантаження. Стабільність струмувизначається стабільністю струмуі сталістю співвідношення. Великі розкид номіналів опорівікомпенсуються тим, що вони мають одноковий знак і рівну величину внаслідок їх розміщення на одному кристалі. Відтак, стабільність струму у схемі рисунка 7.2 на порядок перевищує стабільність у схемі рисунка 7.1.

Із формули (7.1) випливає, що при струми також будуть рівними. Струм«віддзеркалює» струмі тому базова схема ГСС називається також «дзеркалом струму».

Іноді з метою економії площі кристала у схемі ГСС (рис. 7.2) забезпечують умову і одержують схему рисунка 7.3.

Тоді

, (7.2)

де ,– площі емітерних переходів транзисторівV0 і V1 відповідно.

Рисунок 7.3

ГСС застосовуються:

- як джерела незмінного, не залежного від навантаження струму;

- як еквіваленти високоомних опорів (за змінним струмом).

Генератори стабільної напруги

У схемотехніці АІС застосовуються також генератори стабільної напруги (ГСН).

Усі ГСН), на відміну від ГСС, мають дуже малий диференціальний опір, тобто малу залежність напруги від струму

.

Такими ГСН є стабілітрони (p-n-перехід інтегрального БТ у зворотному включенні) з ВАХ рисунка 7.4 а і стабістори (p-n-перехід інтегрального БТ у прямому включенні) з ВАХ рисунка 7.4 б.

Для одержання стабільної напруги, що перевищує напругу стабілізації, застосовують послідовне включення інтегральних стабілітронів або стабісторів.

а) б)

Рисунок 7.4 

ГСН називаються ще генераторами опірної напруги. Для підвищення температурної стабільності опірної напруги на виході ГСН застосовують послідовне включення інтегральних стабілітрона з позитивним температурним коефіцієнтом напруги (ТКН) і стабістора з негативним ТКН (рис. 7.5).

Рисунок 7.5

Якщо опірну напругу потрібної величини неможливо одержати послідовним включенням стабілітронів (стабіс­торів), то застосовують схему, зображену на рисунку 7.6.

Рисунок 7.6

Це варіант ГСН з емітерним повторювачем. Ідеальне джерело струму на схемі – це ГСС базової схеми рисунка 7.2; каскад на БТ – емітерний повторювач, – стабістор.

Із схеми рисунка 7.6 випливає

. (7.3)

Тут ураховується, що . Із (7.3) можна зробити висновок, що опірна напругане залежить від навантаження, як це і вимагає ідея ГСН. Крім того, опірна напруга тут може бути плавно регульованою, наприклад, змінноюR або струму .

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]