Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
10
Добавлен:
20.05.2015
Размер:
434.69 Кб
Скачать

Роз’вязок:

Приймаючи до уваги, що , розрахуємо магнітне поле заданого постійного магніту вдалині від його кінців, де воно буде подібним до магнітного поля нескінченого однорідно намагніченого циліндру.

Як і в попередній задачі, на першому кроці 1) знайдемо розподіл об’ємних і поверхневих токів, які відповідають однорідно намагніченому циліндричному зразку і 2) розрахуємо напруженість магнітного поля, яке відповідає цьому розподілу токів.

Оскільки зразок є однорідно намагніченим, то об’ємна густина токів зв’язаних зарядів дорівнює нулю:

. (4.1)

Для знаходження густини поверхневих токів перейдемо до ЦСК, вісь якої направимо вздовж вектора намагніченості , а осі - довільним чином. Скористаємось граничними умовами (.18):

. (4.2)

Вектор намагніченості є направленим вздовж вісі , тому його компоненти в ЦСК дорівнюють: . Таким чином, у згоді з (2.12)

. (4.3)

Такому розподілові поверхневих токів відповідає магнітне поле з напруженістю , розраховане в Задачі 1, формула (1.12). Враховуючи, що , з неї отримуємо:

(4.4)

У згоді з цим, можна стверджувати, що магнітне поле постійного магніту циліндричної форми вдалині від його кінців є майже повністю зосередженим всередині зразка. Цей результат залишається в силі і для постійних магнітів з іншою формою його поперечного перерізу: трикутною, прямокутною і таке інше. Поле починає помітно зростати тільки при безпосередньому наближенні до торців магніту. Безпосередньо на торці напруженість поля з задовільною точністю співпадає з напруженістю поля всередині магніту (див. 4.4):

.

Якісно цей висновок повністю узгоджується з результатами спостережень.

.

Соседние файлы в папке (3)Методичка - ЕСС