Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен з ІВ.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
286.72 Кб
Скачать

1.Функції і структура Всесвітньої організації інтелектуальної власності (воів)

Всесвітня організація інтелектуальної власності (World Intellectual Property Organization, WIPO) була заснована в 1970 р. в ході реалізації Конвенції про створення Всесвітньої організації інтелектуальної власності, підписаної в Стокгольмі в 1967 р

ВОІВ виконує наступні функції:

укладання нових міжнародних договорів і робота з удосконалення національного законодавства в області заохочення охорони інтелектуальної власності в усьому світі;

надання технічної допомоги країнам, що розвиваються;

збір і поширення інформації;

підтримка при одночасному отримання прав на винаходи, товарні знаки, промислові зразки або моделі в декількох країнах.

Членом ВОІВ може стати будь-яка держава, яка є членом одного з двох (Паризького або Бернського) спілок, а також будь-яка держава, яка є членом ООН, одного із спеціалізованих заснування ООН або МАГАТЕ або учасником Статуту. Міжнародного суду або запрошену Генеральною асамблеєю ВОІВ приєднатися до Конвенції про створення ВОІВ.

ВОІВ має наступну структуру:

1) три адміністративні ради:

Генеральна асамблея;

Конференція;

Комітет з координації;

2) інші органи:

Постійний комітет ВОІВ по інформації про промислової власності;

міжнародне бюро.

Генеральна асамблея складається з держав - членів ВОІВ, що є також членами Паризької або Бернської конвенції. Вона збирається раз на два роки і може бути скликана також на надзвичайні сесії. Генеральна асамблея приймає спільний бюджет для всіх спілок строком на два роки.

Конференція об'єднує всіх членів ВОІВ незалежно від їх приналежності до спілкам. Вона стверджує дворічний бюджет, обговорює питання інтелектуальної власності, що представляють спільний інтерес, і може давати рекомендації з урахуванням компетенції і незалежності спілок.

В Комітет з координації входить 51 держава - член ВОІВ, що є членами виконавчих комітетів Паризького і/або Бернського спілок, а також Швейцарія. Члени Комітету вирішують адміністративні та фінансові питання, готують проект порядку денного конференції та її бюджет, пропонують Генеральної асамблеї кандидата на пост генерального директора і виконують інші завдання, поставлені перед ними Конвенцією про створення ВОІВ.

Постійний комітет ВОІВ по інформації про промислової власності реалізує в рамках ВОІВ тісне співробітництво держав, особливо національних і регіональних служб цих держав у всіх сферах патентної інформації. До комітету входять держави-члени Договору про патентну кооперацію та Союзу міжнародної патентної класифікації, а також держави - члени Паризького союзу, спеціально які висловили бажання увійти до складу Комітету.

Міжнародне бюро є секретаріатом ВОІВ і союзів і діє під контролем держав-членів. Він організовує конференції та наради, готує доповіді, документи і плани щодо поглиблення міжнародного співробітництва, реалізує проекти, збирає і поширює інформацію, а також організовує роботу п'яти міжнародних реєстраційних служб (патенти, товарні знаки, промислові зразки або моделі, позначення походження товару, аудіовізуальні твори). Бюро очолюється генеральним директором, обраним Генеральною асамблеєю на шість років з можливим продовженням терміну повноважень. Генеральний директор виконує функції служби депонування для всіх керованих ВОІВ міжнародних договорів.

Основними джерелами фінансування бюджету міжнародного бюро є внески держав-членів і збори за міжнародні реєстраційні послуги.