Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзамен з ІВ.doc
Скачиваний:
64
Добавлен:
19.05.2015
Размер:
286.72 Кб
Скачать

1.Поняття службового винаходу (корисної моделі).

„службовий винахід (корисна модель) – винахід (корисна модель), створений працівником-винахідником:

  • у зв'язку з виконанням трудового завдання (перша категорія);

  • за власною ініціативою з використанням досвіду, виробничих знань, секретів виробництва та обладнання роботодавця (друга категорія)”.

Право на одержання патенту на службовий винахід (корисну модель) має роботодавець винахідника.

Винахідник подає роботодавцю письмове повідомлення про створений ним службовий винахід (корисну модель) з описом, що розкриває суть винаходу (корисної моделі) достатньо ясно і повно.

Роботодавець повинен протягом чотирьох місяців від дати одержання від винахідника повідомлення подати до Установи заявку на одержання патенту чи передати право на його одержання іншій особі або прийняти рішення про збереження службового винаходу (корисної моделі) як конфіденційної інформації. У цей же строк роботодавець повинен укласти з винахідником письмовий договір щодо розміру та умови виплати йому (його правонаступнику) винагороди відповідно до економічної цінності винаходу (корисної моделі) і (або) іншої вигоди, яка може бути одержана роботодавцем.

Якщо роботодавець не виконає зазначених у частині третій цієї статті вимог у встановлений строк, то право на одержання патенту на службовий винахід (корисну модель) переходить до винахідника або його правонаступника. У цьому випадку за роботодавцем залишається переважне право на придбання ліцензії.

Строк збереження роботодавцем чи його правонаступником службового винаходу (корисної моделі) як конфіденційної інформації у разі його невикористання не повинен перевищувати чотирьох років. У протилежному випадку право на одержання патенту на службовий винахід (корисну модель) переходить до винахідника чи його правонаступника.

Спори щодо умов одержання винахідником службового винаходу (корисної моделі) винагороди та її розміру вирішуються у судовому порядку.

2.Патент як форма охорони об’єктів промислової власності.

Патент видається на промисловий зразок, що є новим,

оригінальним і промислово придатним.

Промисловий зразок визнається новим, якщо сукупність його

суттєвих ознак невідома в Україні чи за кордоном до дати

пріоритету промислового зразка.

Промисловий зразок визнається оригінальним, якщо заявлені

форма, рисунок, розфарбовування або їх поєднання для фахівця в цій

галузі не є явними при їх зоровому сприйнятті та оцінці.

Суттєві ознаки визначають відмінності зовнішнього вигляду

промислового виробу в естетичних та ергономічних особливостях його

форми, рисунка, розфарбовування або їх поєднання.

Промисловий зразок визнається промислово придатними, якщо він

може бути відтворений промисловим способом у відповідному виробі

для впровадження в оборот.

3.Термін дії патенту на різни види об’єктів промислової власності.

Строк дії патентних прав для різних об'єктів промислової власності, встановлений чинним законодавством, різний. Строк дії патенту України* на винахід становить 20 років від дати подання заявки до Установи (Державного департаменту інтелектуальної власності). Патенти на нові сорти рослин діють протягом 30 років з дня надходження заявки до Установи а щодо дерев та винограду — через 35 років, що відліковуються з 1 січня року, наступного за роком державної реєстрації цих прав. Патент на промисловий зразок видається на 15 років від дати подання заявки до Установи. Свідоцтво на торговельну марку діє протягом 10 років від дати подання заявки до Установи і на прохання його власника дія свідоцтва може бути продовжена на наступні 10 років.

Білет № 10