Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
39
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
3.74 Mб
Скачать

Міністерство транспорту тазв`язку України

Українська державна академія залізного транспорту

Кафедра «Спеціалізовані комп`ютерні системи»

Визначення коду за ознаками

Пояснювальна записка і розрахунки до курсової роботи з дисципліни

«Електроніка та мікро схемотехніка», «Комп`ютерна електроніка » й

«Прикладна теорія цифрових автоматів»

КРА.000.00.00

Перевірив старший викладач

Л.В. Бушевська

03.05.08

Розробив студент

групи 3-║-АТС,

спеціальність 6.0925.07.01

О.Р. Крамарчук

24.04.08

2008

УКРАЇНСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМІЯ ЗАЛІЗНИЧНОГО ТРАНСПОРТУ

Кафедра “Спеціалізовані комп’ютерні системи”

Завдання № 41

до курсового проекту з “Електроніки та мікросхемотехніки”

(розділ “Теорія дискретних пристроїв”)

студент Крамарчук Олександр Романович

група 3-║-АТС

дата отримання завдання 15 жовтня 2007

термін виконання завдання 24 квітня 2008

Тема проекту

Визначення коду за ознаками

Початкові дані:

1. Комбінаційні схеми

1.1. Функція задана числовим засобом f=0,1,3,14,15,16,18,19,20,21,22,24,25

Базіс Пірса, мікросхема марки 1533ЛЕ1, комутатор К4-1

Функція задана аналітичним засобом будується на комутатори моделі

555КП1

1.2. Базиси: І-НІ; АБО-НІ; І-АБО-НІ;

комутатори : К4-1, К8-1, К16-1,

шифратори та дешифратори.

2. Автомати із пам'яттю

2.1. Двоічний лічильник зворотнього рахунку з М=10

Чотирьох розрядний регістр зсуву вправо __________________________________________________________________________

2.2. Тригери: D, RS, , JK

додаткові елементи: І, АБО, НІ, І-НІ,АБО-НІ;

шифратори та дешифратори.

3. Індикація: світлодіоди, семисегментний індикатор;

адреса та зміст індикаційних повідомлень:

0011(3) – зуб

0011(5) – нос

1001(9) – 1234

0000(0) – перо

2

Зміст

Вступ

1. Синтез комбінаційних схем 4

1.1 Синтез комбінаційних схем у базисах 6

1.2 Синтез комбінованих схем на базі комутаторів на мультиплексорах 8

1.3 Індикація цифро-буквенних повідомлень 13

2. Автомати з пам`яттю 19

2.1 Автомат з пам`яттю - 2 20

2.2 Автомат з пам`яттю – 1 24

3. Структурна схема дискретного пристрою 29

Висновок 30

Список використаних джерел 31

Вступ

Розвиток цивілізації на планеті Земля незмінно приводить до різкого збільшення швидкості технічного прогрессу. Поглянемо назад в історію і приведемо декілька прикладів: між винаходом першого воздухоплавчого апарату, який піднявся в повітря, до запуску першого космічно корабля пройшло біля 60 років, всього 50 років тому електронно-обчислювальна машина займала величезну аудиторію в Харківському Державному Університеті. А зараз дякуючи цифровим електронним технологіям калькулятор вміщується в звичайний наручний годинник. Швидкість технологічного прогресу тепер вимірюється місяцями, настільки швидко зявляються нові розробки в сфері електронної техніки. Побут і життя сучасної людини важко уявити без нових технологій, ось декілька прикладів останніх досягнень в сфері цифрової електроніки.

В той час, коли більшість користувачів мобільних телефонів намагаються почути якісний звук з допомогою звичайних дротових навушників капелек, Nokia пропонує не просто бездротове рішення, а цілком пристойну модель для заміни великих і гучних навушників. Гарнітура під назвою Nokia Bluetooth Stereo Headset BH-604 являє собою найсучаснішу модель, створену спеціально для тих цілувальників цифрової музики, котрі бажають отримувати її за допомогою мобільного телефона і при цьому не телять дротів. Не зважаючи на те, що навушники мають досить великі розміри, вони живляться за допомогою влаштованих акумуляторів, зарядки яких в середньому вистачає на 20 годин. Практично цілу добу ти можеш слухати музику за допомогою свого телефона і цих навушників, при цьому зовсім не обов’язково тримати трубку в кармані. Підтримувана гарнітурою відстань – 10 метрів. Цікаво й те, що розробники зуміли повністю розв’язати проблему зарядки цього гаджета. Підключивши навушники до мережі всього на 20 хвилин, акумулятори зарядяться рівно на половину, тобто їх вистачає на 10 годин музики.

4

Оскільки використовуваним тут інтерфейсом зв’язку являється Bluetooth, і телефон пыд час роботи плевра може знаходитися не поруч, розробники використали оригінальне рішення і вмонтували клавіші управління безпосередньо до навушників. Крім стандартних кнопок для переключення між композиціями і зміною гучності є клавіші для управління викликами. Не треба забувати і про те, що Bluetooth Stereo Headset BH-604 працює як і звийна телефонна гарнітура.

Сьогодні розробники намагаються сумістити в одному пристрої якомога більше раніше не сумісних пристроїв.

Підтвердженням цього став випуск комп’ютерної мишки, котра по сумісництву може працювати телефоном для відомого Інтернет-сервіса Skype. Раптова трансформація відбувається цілком просто: часть мишки піднімається, в наслідок чого користувач баче клавіатуру і дисплей. Підключається пристрій до комп’ютера за допомогою USB і може використовуватись для телефонії. Продукт отримав цілком оригінальну назву – UM0US002300, очевидно нічого більш цікавого вигадати не вдалось, гаджет має набір попередньо установленних рингтонів, мікрофон з функцією погашення єха, а довжина кабеля складає 1,5 м.

Компанія Epoq Multimedia продемонструвала годинник EMP-CVWS-2, котрий за сумісництвом може працювати, як мініатюрний відеоплеєр. Але вибранна нами модель, не дивлячись на металевий корпус, є спортивною. Для того щоб на екрані годинника можна було побачити не тільки час і дату, а ще й фільм в гарному розрішенні, вони обладнанні матрицею з діагональю 1,8 дюйма. Напевно, ти не часто підключаєш свій годинник до комп’ютера, тому для тебе буде дивним, що Epoq Multimedia з’єднується з ПК по USB для завантаження контенту. Зберігаються всі данні у влаштованій памяті об’ємом 2 ГБ, чого цілком достатньо для запису двох фільмів. Якщо ти хочеш почути звук, до годинника можна підключити навушники. Серед підтримуваних годинником форматів мультімедіа – MPEG4 і MP3.

5