Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
37
Добавлен:
08.08.2013
Размер:
4.47 Mб
Скачать

3.Автомат з пам'яттю.

Раніше ми розглядали тільки комбінаційні схеми, тобто схеми, які не містять елементи пам'яті. Але надалі для побудови послідовного автомата заданого в умові, необхідно запам'ятовувати деякі сигнали. І ми будемо використовувати автомати з пам'яттю (АП). Дискретні АП характеризуються тим, що стан їх виходів залежить як від сигналів, присутніх на їх входах в даний момент часу, так і від послідовності сигналів, що поступили на входи автомата в попередній момент часу.

Функціонування АП визначається сигналами, що поступають від деякого незалежного джерела синхроімпульсів (СІ), які у свою чергу визначають такти роботи. АП діляться на синхронні і асинхронні. У синхронних АП є

генератор синхроімпульсів, і дискретні моменти часу відстають один щодо одного на рівну величину t. У асинхронних АП генератор синхроімпульсів відсутній, а спрацьовування АП відбувається в дискретний час задається зовнішніми подіями (наприклад кнопки на пульті управління). Для успішної побудови АП, нам необхідно розглянути деякі принципи їх побудови.

АП мають задану кількість внутрішніх станів. Залежно від алгоритму роботи пристрою, в певному порядку, переходить з одного стану в інший. Робота АП може задаватися за допомогою графа переходів-виходів або за допомогою таблиць переходів-виходів. Граф переходів-виходів є сукупністю вершин і дуг. У вершинах проставляється внутрішній стан автомата, а за допомогою дуг показують при яких сигналах з якого, в який стан переходить автомат. Табличний спосіб більш компактний, але менш наочний, виконує ті ж функції, що і граф переходів. Елементами, що запам'ятовують свою передісторію, є тригери.

Тригери є послідовними елементарними автоматами здатними залишатися в одному з двох стійких станів і після припинення дії вхідного сигналу. Одне з них вважається одиничним, а друге - нульове. В загальному випадку тригер має два виходи - прямою У інверсний У. Стан тригера прийнятий визначати по значенню потенціалу на прямому виході. Якщо, наприклад, на прямому виході є потенціал, відповідний логічній «1», то тригер знаходитися в одиничному стані (при цьому потенціал на інверсному виході відповідає логічному – «0»), В осоружному випадку тригер знаходиться в нульовому стані. В розробках АП ми використовуватимемо тільки RS тригер

2.1 Ап2-лічильник 5 разрядный оберненого рахунку

Виділяють 5 етапів побудови лічильника:

1)Побудова графа переходів–виходів

2)Побудова функціональної таблиці, користуючись таблицею збудження тригерів та графом переходів-виходів.

3)Будування карт Карно таодержання рівнянь для функцій описуючих вхідні сигнали тригера.

4)Побудова схеми лічильника

    1. Реверсивний регистр сдвигу по М=13

Здвиговий регістр – схема, яка складається із зв'язаних між собою однобітових елементів пам'яті, розташованих в єдиному корпусі.

Цими елементами пам'яті є тригери, з’єднані між собою так, що вхід одного тригера є виходом іншого. Тригери використовуються для тимчасового зберігання даних, перетворення даних з паралельної в послідовну і навпаки.

Розрізняють здвигові регістри із зсувом вліво, вправо або реверсивні. Мають стільки розрядів, скільки розрядів, має інформація.

Даний автомат є автоматом другого роду (Мура), сигнали виходів якого співпадають з його внутрішнім станом.

Синтез синхронного автомата складається з 4 етапів:

Спочатку будується граф переходів. Рух по цьому графу буде починатися з початкового стану відповідно до зсуву інформації. Даний автомат з початкового стану перейде в наступне із зсувом вправо, тобто під впливом вхідного сигналу х=1 автомат перейде з стану 0000 в стан 1000.

На другому етапі синтезу автоматів необхідно розробити логічні рівняння схеми. Враховуючи число станів автомата, необхідно визначити кількість тригерів, що забезпечують реалізацію цих станів. В даному випадку необхідно використати 4 тригера.

Потім будуємо функціональну таблицю автомата. В лівій частині розташований стовпець значень вхідного сигналу автомата А,х потім показані стани автомата на тактах t і t+1.Сигнал YS1,YR1, YS2, YR2, YS3, YR3, YS4 та YR4 відповідають чотирьом використовуваним тригерам. Їхні значення визначаються для кожного рядка на підставі таблиці збудження тригерів.

Будуемо карти Карно по табличним значенням та виводимо з карт рывняння

Схема для реверсивного региструзсуву на доданку Б

Соседние файлы в папке ПОРОЩАЙ ВАЛЕРИЙ
  • #
    08.08.2013337.92 Кб33ИНДИКАЦИЯ В.ПОРОЩАЙ.vsd
  • #
    08.08.20134.47 Mб37Порощай.doc
  • #
    08.08.2013409.09 Кб35Схема АП2.vsd