Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Коза по ріжучому / …†ˆŠ / Новая папка (2) / 04 / Поршень(заготовки).doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
17.05.2015
Размер:
203.78 Кб
Скачать

1. Встановлення серійності виробництва

Дана деталь – поршень випускається в умовах середньосерійного виробництва, оскільки маса деталі 0,389 кг, а програма випускуN=4000 шт.

2. Вибір методу, можливих способів одержання заготовки та їх порівняльний аналіз. Визначення двох альтернативних способів

Орієнтуючись на робоче креслення деталі, масу та серійність виробництва встановлюємо метод одержання заготовки – штамповка, так як деталь виготовляється з матеріалу Сталь 45.

Можливі способи одержання поковки:

  • Кривошипні гарячоштампувальні преси;

  • Штамповка на гвинтових пресах;

  • Штамповка на молотах;

  • Штамповка на ГКМ;

  • Штампова на гідравлічних пресах;

  • Прокат.

Порівняльний аналіз способів штампування

Таблиця 1 – Кількісна характеристика способів штампування

Спосіб одержання поковки

Маса поковки

Припуск на сторону, мм

Досягнення точності розмірів, квалітет

Шорсткість поверхні

кривошипні гарячоштампувальні преси

0,1…1000

0,5…3,0

13…17

160…20

на гвинтових пресах

0,1…1000

0,5…3,0

13…17

160…20

на молотах

0,1..2000

0,75…4,25

15…17

320…40

на гідравлічних пресах

0,25…80

0,5…4,0

13…17

160…20

на ГКМ

0,5…100

1,5…3,25

13…17

160…20

прокат

0,1..2000

0,5…3,0

15…17

160…20

Таблиця 2 – Якісна характеристика способів штампування

Спосіб одержання поковки

Суть способу

Переваги

Недоліки

Область застосування

кривошипні гарячоштампувальні преси

Особливістю кінематичної схеми КГШП , що забезпечує жорсткий зв’язок між приводом і повзуном, є можливість створення великих зусиль штампування у нижній позиції повзуна від незначного крутного моменту приводу. Вони широко використовуються в штампувальному виробництві.

КГШП дозволяють отримати заготовки найбільш приближені по формі до деталі, точні розміри, зменшення припусків, напусків, штампувальних нахилів, збільшення коеф. використання матеріалу.

Висока вартість, мала універсальність, гірше заповнення глибоких порожнин через малу швидкість деформації, більш складна конструкція, регулювання та експлуатація штампів.

Найчастіше у крупносерійному, масовому виробництві.

на гвинтових пресах

За принципом дії ГП займають проміжне значення між КГШП та штампуванням на молотах. Повзун гвинтового преса в кінці руху вниз виконує удар із швидкістю 1…3 м/с.

Отримання заготовок складної конфігурації, довгої форми, якісні схеми напруженого стану, універсальність, можливість механізації та автоматизації.

Малопридатні для багаторівчакових штампів, незначні швидкості, низька продуктивність.

В дрібно серійному виробництві.

на молотах

Найбільш поширено штампування у відкритих штампах за кілька ударів. Для штампування використовується пневматичні, фрикційні, гвинтові, гідравлічні, безшаботні з рухомою нижньою бабкою молоти. Штампування виконується за допомогою підкладних і стаціонарно закріплених до бойків молота штампів за 3 – 5 ударів.

Порівняно проста конструкція молота. Штампування на молотах дає змогу регулювати енергію ударів та їх частоту, деформувати поковки в кожному окремому рівчаку за один чи декілька ударів та забезпечує ліпші умови заповнення порожнини рівчаків штампів, що пояснюється великою швидкістю деформування металу.

Малий коефіцієнт використання матеріалу, низький ККД, низька продуктивність праці, складність автоматизації та механізації виготовлення поковок, швидке зношування штампів, не допустимість використання складних штампів, невисока точність форм та розмірів поковок, труднощі з використанням закритих штампів та штампів для висаджування.

Серійне виробництво

на гідравлічних пресах

Особливістю гідравлічних пресів є можливість забезпечити стабільне зусилля штампування протягом тривалого відрізка часу не залежно від деформування. В них значно розширена номенклатура за рахунок обладнання автоматичними виштовхувачами. Гідравлічні преси відрізняються тихохідністю, практично необмеженою довжиною робочого ходу та значною потужністю.

Можливо виконувати штампування витискуванням, відкрите та закрите штампування, прошивання, протягування, безрівчакове штампування складних за формою та великих за масою та розмірами поковок, а також поковок з важкодеформовних металів. Вико-ристання багато секційних пуансонів дають змогу деформувати заготовку послідовно окремим частинами за декілька ходів робочої траверси.

Порівняно низька стійкість штампів, зумовлена довготривалим контактом з гарячим металом поковки, що вимагає додаткових витрат на змащення робочої поверхні пуансонів та матриць, а також обладнання пресів водяним охолодженням.

Серійне виробництво

на ГКМ

Особливістю кінематичної схеми ГКМ є те, що між приводом і повзуном забезпечено жорсткий зв’язок. Це дає можливість створити великі зусилля штампування у крайній позиції повзуна від незначного крутного моменту приводу.

ГКМ дозволяють отримати заготовки найбільш приближені по формі до деталі. По припускам та допускам заготовки отримані на ГКМ знаходяться між заготовками отриманими на КГШП та заготовкам отриманим на молотах.

Невелика номенклатура та маса штампованих поковок. Необхідність використовувати у якості вихідного матеріалу прокат інколи калібрований.

Серійне виробництво

Проаналізувавши різні способи отримання заготовок, і врахувавши серійність деталі, її не дуже складну форму, велику шорсткість обираємо такі способи отримування поковки на: штамповка на КГШП і штампування на гідравлічних пресах, які є достатньо продуктивними способами, забезпечують середню точність і невелику шорсткість поверхонь, достатньо низькі припуски і, як наслідок достатньо високий коефіцієнт використання матеріалу. При використанні цих способів технологічний процес одержання заготовки легко автоматизується.

Соседние файлы в папке 04