Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТКС_NGN_Softswitch.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Вінницький національний технічний університет

Інститут радіотехніки, зв’язку та приладобудування

Факультет радіотехніки

та телекомунікацій

Кафедра телекомунікаційних

систем і телебачення

Контрольна робота

По предмету: «ТКС NGN»

По темі: «Гнучкий комутатор»

Виконав: ст. гр. ТСМ-13:

Лободзінський А.В.

Перевірив:

Михалевський Д.В.

Вінниця 2013р.

Зміст

Вступ

Виникнення і пояснення терміну

Надавані послуги

Softswitch класу IV і V класу

Архітектура Softswitch

Протоколи Softswitch

Системи сигналізації

Висновки

Список використаної літератури

Вступ

Фред Бриггс, технический директор компании Worldcom:

«Softswitch – это просто большие и быстрые маршрутизаторы.»

Один з основних елементів мережі зв'язку наступного покоління NGN - гнучкий комутатор Softswitch - вже склав гарну альтернативу системам управління обслуговуванням викликів у традиційних АТС як за ціною і функціональним можливостям, так і по масштабованості, якості обслуговування, габаритам, енергоспоживанню і вартості технічної експлуатації. Але основна причина успіху Softswitch на ринку - його вміння погоджувати різні протоколи сигналізації як мереж одного типу, наприклад, при сполученні мереж H.323 і SIP, так і при взаємодії мереж комутації каналів (протоколи ОКС7) з IP-мережами (протоколи SIP, MGCP , Megaco/Н.248, BICC, H.323), яка розглядається в книзі в контексті технології Sigtran, підтримує підсистеми ОКС7 засобами IP-протоколів. Обговорюються неоднозначність визначення Softswitch, особливості його архітектури та принципи роботи. В останніх розділах книги робиться спроба заглянути трохи вперед і розглянути співпрацюють з Softswitch в мережах NGN і, можливо, конкуруючі з ним там архітектуру IMS (IP Multimedia SubSystem) і прикордонні контролери SBC (Session Border Controller), а також уявити собі, якими будуть мережі наступного покоління.

Виникнення і пояснення терміну

Вперше цей термін був введений Айком Еліотом під час розробки інтерфейсу між АТС з комутацією каналів і системою інтерактивного мовного взаємодії (IVR). Пізніше Айк Еліот, разом з Ендрю Дуганом та Мауріціо Аронго, ввів поняття Call Agent і Media Gateway, а також почав розробку контролера транспортного шлюзу MGC (Media Gateway Controller), чиї функції, як і функції Call Agent, виконує Softswitch. На рік пізніше, Крістіан Хюйтема створив протокол управління шлюзами сигналізації SGCP (Signaling Gateway Control Protocol). На базі цих розробок в IETF була створена перша специфікація протоколу управління шлюзами MGCP (Media Gateway Control Protocol). Це одна гілка родоводу Softswitch.

Іншим попередником Softswitch є воротар (GK, Gatekeeper), запозичений з технології H.323. Згідно з принципами рекомендації H.323, воротар управляє діями в певній зоні мережі, що є сукупність одного або декількох шлюзів. При цьому воротар розглядається як логічна функція, а не як фізичний об'єкт.

Едуарду де Бано із Кембриджа належить відома фраза , пояснює причини виникнення гнучкого комутатора: « удосконалюючи диліжанс , можна створити першокласний диліжанс, але першокласний автомобіль – навряд чи ». Саме по цій причині архітектура Softswitch з самого початку створювалася в структурах , далеких від офіційних міжнародних організацій традиційної телефонії. Першим був Міжнародний Softswitch-консорціум ISC (International Softswitch Consortium), перейменований пізніше в IPCC (International Packet Communication Сonsortium), який займається просуванням відповідних стандартів Softswitch і забезпеченням функціональної сумісності різних технологій Softswitch. При чому IPCC:

  1. Не является органом стандартизации

  2. Продвигает стандарты путем проведения тестов функциональной совместимости, выработки спецификаций, и типовых реализаций

  3. Разработали «эталонную архитектуру», определяющие сетевые уровни, стандартные интерфейсы и термины, использующиеся при описании компонентов Softswitch

Стандартизация:

  1. ITU

  2. ETSI

  3. IETF

Softswitch ( англ. Softswitch - програмний комутатор) - гнучкий програмний комутатор, один з основних елементів мережі зв'язку наступного покоління NGN, це пристрій керування мережею NGN, покликаний відокремити функції управління з'єднаннями від функцій комутації, здатний обслуговувати велику кількість абонентів і взаємодіяти з серверами додатків, підтримуючи відкриті стандарти.

SoftSwitch є носієм інтелектуальних можливостей IP-мережі, він координує управління обслуговуванням викликів, сигналізацію і функції, що забезпечують встановлення з'єднання через одну або кілька мереж.

Рисунок 1. - Softswitch в складі мережі нової генерації (NGN).

Надавані послуги

За рахунок доступу до різних мереж і додатків, на базі Softswitch набагато простіше організовувати різні види послуг і додаткових видів обслуговування:

  • Повний набір сучасних послуг телефонії, таких як інтелектуальна маршрутизація викликів, в залежності від доступності абонента, очікування виклику, утримання та перенаправлення викликів, тристоронні конференції, парковка і перехоплення викликів, багатолінійні групи абонентів і т. д.

  • Призначення прямих міських номерів на будь-яку з ліній, дозвіл або заборона певних видів вхідного/вихідного зв'язку на них, отримання статистики з'єднань.

  • Широкі можливості активації та деактивації послуг і сервісів на певній телефонної лінії, за допомогою кодів активації, які набираються з телефону, за допомогою веб-інтерфейсу, за допомогою звернення до голосового порталу IVR, за допомогою меню телефонного апарата.

  • Голосові сервіси, такі як голосова пошта, з можливістю відправлення отриманого повідомлення на електронну пошту і т. п.

Можливості SoftSwitch:

  1. Підтримка різних систем сигналізації та їх взаємодії

  2. Підтримка NAT і подолання NAT для SIP та H.323

  3. Аутентифікація користувачів

  4. Інтелектуальна маршрутизація

  5. Трансляція номерів

  6. Підтримка білінгових систем

  7. Управління клієнтськими профілями

  8. Гнучка логіка послуг, що використовує AS

  9. Управління, конфігурація та моніторинг мережі