Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
2.21 Mб
Скачать

2.2 Розробка структурної схеми

Це пристрій на ATtiny2313 подає досить настирливий сигнал, якщо при вимкненому запаленні і включених фарах відкрити яку-небудь з дверей. Крім того, пристрій періодично попискує, якщо при включеному запаленні довго (понад 6 сек.) відкриті якісь двері (капот, багажник). А так само при відкритті дверей плавно запалює освітлення в салоні і так само плавно гасить його витримавши 10-секундну паузу після закриття. Якщо при цьому включено запалення, лампа загоряється і гасне миттєво.

Рис.4 Принципова схема пристрою

3. Розробка програмного забезпечення

    1. Розробка алгоритму функціонування пристрою.

Ефективність роботи МП у процесі обміну можна підвищити засобами обробки запитів переривань. Якщо в якому-небудь пристрої вводу або пристрої виводу виникне необхідність обміну даними з МП, то цей пристрій виробляє сигнал запиту переривання. Зазначений сигнал зупиняє виконання основної програми й ініціює перехід до спеціальної підпрограми, що забезпечує ввід або вивід даних. Після завершення підпрограми, що обслуговує переривання, відбувається повернення до виконання перерваної основної програми. Аналізуючи алгоритм роботи системи, який заданий в технічному завданні необхідно застосувати ввід вивід по перериванням. Переривання по таймеру Т1_соmр1 відбувається для формування годиного інтервалу 1с.

Рисунок 5 - Алгоритм роботи автомобільного пристрою

Вихід з процедур обробки переривання Ті сотрі

Рисунок 6 - Алгоритм роботи основної програми і переривання

При ввімкненні живлення мікроконтролера буде проводитись зчитування ID- коду кожного з датчиків і запис його в пам’ять мікроконтролера, потім відбувається виставлення користувачем поточного часу і відбувається дозвіл на переривання, далі мікроконтролер переходить до основного режиму роботи який використовує блок індикації та поривається перериванням компаратора.

Рисунок 7 - Алгоритм роботи підпрограми зчитування ID- коду

Рисунок 8- Алгоритм роботи підпрограми виставлення поточного часу

Рисунок 9 - Алгоритм роботи підпрограм індикацій та перетворення температури

В підпрограму індикації включені алгоритм перевірки стану дверей салону автомобіля та звукової сигналізації, яка спрацьовує при спробі завести машину з відкритими дверима та уразі падіння напруги бортової мережі нижче 12В.

SOUND

PD4=

= 1

і

т

Затримка 1 мс

1

т

PD4=

=0

f

Затримка 1 мс

1

г

END Sound

Рисунок 10 - Алгоритм роботи підпрограми звукової сигналізації

Далі приведено алгоритми трьох підпрограм для роботи з датчиками температури. Підпрограма kodROM зчитує ID- код кожної з мікросхем і записує його в пам’ять мікроконтролера. Підпрограма stdmp запускає всі датчики на процес вимірювання і перетворення температури. Підпрограма rtdmp зчитує шістнадцяткові значення температури на кожному з датчиків. Ці підпрограми використовують набір підпрограм для роботи з 1-wire інтерфейсом.

Рисунок 11 - Алгоритм роботи підпрограм kodROM, sdtmp, rdtmp

Рисунок 12 - Алгоритм роботи підпрограм, що реалізують 1-wire інтерфейс Підпрограма rd1LANвиконує зчитування 1 біту інформації. Підпрограма wr1LAN виконує запис 1 біту інформації. Підпрограми rd8LAN та wr8LAN виконують відповідно зчитування та запис 1 байту інформації. Ці підпрограми використовують підпрограми низького рівня для роботи з 1-wire інтерфейсом.

Рисунок 13 - Алгоритм роботи підпрограм низького рівня для 1-wire інтерфейсу

Підпрограма resLAN посилає сигнал початкового скиду на лінію. Підпрограма mrslot виконує зчитування слоту. Підпрограми mwhi і mwlow виконують відповідно запис 1 та 0 в слот. Алгоритм роботи автомобільного пристрою приведений на рис. 5-13.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]