Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zavdannya_na_kontrolnu.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
4.48 Mб
Скачать

Таблиця 3 – Площини рівня

Різновиди,

символьний запис

Горизонтальна

площина :

 (АВС) II П1

Фронтальна площина :

 (ECDF) II П2

Профільна площина :

 (а^в) II П3

Епюри

площин

2 – вироджена проекція площини

1 – вироджена

проекція площини

1,2 – вироджені проекції площини

Ознаки

2 II Х12.

Всі точки площини рівновіддалені від П1.

?

1 II y1, 2 II z23.

Всі точки площини рівновіддалені від П3.

Таблиця 4 – Проекціювальні площини

Різновиди,

символь-ний запис

Горизонтально-проекціювальна

площина :

 (А,СD)  П1

Фронтально-проекціювальна площина :

 (m || n)  П2

Профільно-проекціювальна

площина :

 (A,B,C)  П3

Епюри

площин

Ознаки

?

2^X12=,

 – кут нахилу площини  до П1.

3 ^Z23=, 3^Y3= ;

, – кути нахилу відповідно до П1 та П2.

Рисунок 3 – Площина загального положення

Графічне завдання №2 (епюр №2)

(дисципліна «Нарисна геометрія та інженерна графіка»)

Умова: Побудувати переріз поверхні площиною загального положення. Виконати розгортку поверхні з нанесенням лінії перерізу. Визначити натуральну величину фігури перерізу (див. наступну стор. – епюр №2).

Мета завдання: набуті теоретичні знання виявити на практиці при побудові перерізів різноманітних форм і розгорток та отримати необхідні навички на майбутнє при побудові розрізів та перерізів технічних деталей.

Послідовність виконання

Епюр в залежності від виду заданої поверхні може виконуватись на одному або двох аркушах формату А3. Мається на увазі, що другий аркуш формату А3 буде використовуватись для побудови розгортки по­верхні в тому разі, якщо ця розгортка не поміститься разом з інши­ми побудовами до цього епюра.

1. Визначити спосіб задання площини та поверхню, яка задана за умовою. Виявити, яке положення займає січна площина. Встановити, яку більш доцільно за варіантом ввести заміну площин проекцій: чи П2 на П4, чи П1 на П4. Наприклад, основа заданої поверхні паралельна до площини проекцій П1 або належить П1, то для спро­щення побудов цю площину проекцій залишити без змін, а замінити П2 на нову П4.

2. Застосувати алгоритм перетворення площини загального положення у проекціювальну способом заміни площин проекцій та побудувати слід проекціювальної площини і положення заданої поверхні для виконаного перетворення.

3. Визначити фігуру перерізу, дати їй назву, позначити точки перетину проекціювальної площини з поверхнею. Побудувати проекції лінії перерізу та визначити їх видимість на П1 та П2

4. Побудувати натуральну величину фігури перерізу.

5. Побудувати розгортку з нанесенням лінії перерізу на ній, пока­завши зрізану частину тонкими суцільними лініями, іншу частину розгортки виконати суцільними основними лініями. Слід також врахувати, що місця згину на розгортках показують штрих-пунктирною тонкою лінією з двома точками, а сам розгортка позна­чається знаком

6. Записати шрифтом умову задачі та визначник поверхні, підписати графічне завдання. На рис. 5 (див. наступну стор. – Епюр №2) показано роз­в'язання задачі, де площина загального положення перетинає циліндр, та його розгортка. Корисно при виконанні цього завдання звернутись до таблиць (показані після додатку В), по­вторити конічні перерізи та знати їх назви.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]