Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
еж2 полный без машин 2013.doc
Скачиваний:
108
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
3.54 Mб
Скачать

7.6 Мініатюризація джерел вторинного живлення і вивід тепла

Успіхи мініатюризації РЕА, яких досягнуто за останній час, грандіозні. В десятки-сотні раз зменшені маса і габарити цифрових систем, пристроїв обробки інформації порівняно з масою і габаритами аналогічних пристроїв, виконаних на дискретних елементах. Масове використання інтегральних мікросхем стає також характерним для сучасної радіоприймальної і радіо передавальної апаратури.

На фоні таких успіхів, досягнутих на шляху мініатюризації пристроїв цифрової і аналогової техніки стало особливо очевидним відставання в галузі мініатюризації джерел вторинного електроживлення, які є невід’ємною частиною любої сучасної радіоелектронної апаратури. Існує таке положення, коли габарити і маса ДВЕ виявились надто великими і складають до 30-40% (а в ряді випадків і більше) сумарної маси і габаритів РЕА, що живиться від них.

Таке положення обумовлене слідуючими об’єктивними причинами:

  1. ДВЕ є силовими перетворювальними пристроями, виконують на потужних напівпровідникових пристроях і мають громіздкі реактивні і електромагнітні (дроселі) елементи.

  2. Сучасна апаратура потребує якісних живлячих напруг – їх стабільності, рівно пульсації.

  3. Інтегральні мікросхеми потребують для живлення низьких напруг і, значить, великих струмів, а це заважає одержати високі ККД.

  4. Значні затрати потужності, обумовленні не досить високим ККД (65-75%) приводить до необхідності використання громіздких радіаторів для відводу тепла від силових елементів.

Основні шляхи мініатюризації ДВЕ наступні:

  • Різке збільшення частоти перетворення (де це використовується) для зменшення маси і габаритів реактивних і електромагнітних елементів.

  • Розробка і широке використання більш сучасної елементної бази.

  • Розробка і впровадження нових ефективних способів відводу тепла від силових елементів, які б замінили використання радіаторів.

  • Використання більш прогресивних схемно – технічних рішень, спрямованих на зменшення маси і габаритів ДВЕ РЕА.

В цілому потрібний комплексний підхід, коли розробка йде в напрямку зменшення споживання вузлами РЕА системи і поліпшення характеристик ДВЕ.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Ромаш Э.М. Источники вторичного электропитания радиоэлектронной аппаратурой. – М.: «Радио и связь», 1981.

  2. Вересов Г.П., Смуряков Ю.Л. Стабилизированные источники питания радиоаппаратуры. М.: Энергия, 1978.

  3. Митрофанов А.В., Щеголев А.И. Импульсные источники вторичного электропитания в бытовой радиоаппаратуре. – М.: «Радио и связь»,1985.