Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СтаКвТКС_R2.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
199.17 Кб
Скачать

Опис система сигналізації r2

У аналоговій версії R2 сигнали передаються методом «від ланки до ланки». Вихідному стану відповідає наявність тонального сигналу. Час розпізнавання зміни стану становить 20 ± 7 мс. У таблиці 3 наведені сигнальні коди R2 передачі лінійних сигналів (аналогова версія). Передача лінійного сигналу здійснюється наявністю (1) або відсутністю (0) тонального сигналу і призначена виключно для односпрямованих з'єднувальних ліній.

При занятті на вихідній АТС відключається тональний сигнал в прямому напрямку. Якщо після заняття потрібно відразу ж передати сигнал «Роз'єднання», то тональний сигнал підтримується у вимкненому стані не менше 100 мс для достовірного його розпізнавання на вхідній АТС.

Таблиця 3. Коди лінійних сигналів системи R2 (аналогової)

Стан лінії

Стан сигналізації

Пряме напрямок

Зворотній напрямок

Контроль вихідного стану

1

1

Заняття

0

1

Відповідь

0

0

Відбій

0

1

Роз'єднання

1

1 або 0

Блокування

1

0

При відповіді абонента Б, що викликається вхідна АТС припиняє посилку тонального сигналу 3825 Гц у зворотному напрямку. У разі ж відбою викликає абонента А, тобто при роз'єднанні, що вихідна АТС починає посилку тонального сигналу 3825 Гц в прямому напрямку. При розпізнаванні цього сигналу на вхідній АТС руйнується встановлене з'єднання, і починається процес звільнення. При цьому на вихідній АТС сполучна лінія залишається заблокованою до тих пір, поки не буде завершено процес звільнення. Блокування на вихідній АТС продовжується до тих пір, поки відсутня тональний сигнал у зворотному напрямку. Поява тонального сигналу в зворотному напрямку, супроводжуване наявністю тонального сигналу в прямому напрямку, переводить сполучну лінію в початковий стан. Після цього лінія може бути зайнята для нового виклику.

Отже, тональний сигнал може прямувати у бік вхідної АТС в наступних ситуаціях:

  • при занятті до відповіді абонента, що викликається;

  • при відповіді абонента, що викликається;

  • при відбої абонента, що викликається.

У випадках роз'єднання в стані «перед відповіддю», сигнал «Роз'єднання» надсилається вихідній АТС шляхом посилки тонального сигналу в прямому напрямку. Вхідна АТС після розпізнавання цього тонального сигналу вимикає тональний сигнал у зворотному напрямку, звільняє комутаційні блоки, що беруть участь у даному сполученні, і починає процес роз'єднання на вході. Після того, як роз'єднання на вхідному кінці закінчено, надсилається тональний сигнал у зворотному напрямку, і сполучна лінія переходить в початковий стан. Для того, щоб виключити помилкове спрацьовування при збігу сигналу відповіді і сигналу роз'єднання від вихідної АТС, перехід зі стану посилки тонального сигналу до вимикання тонального сигналу в зворотному напрямку здійснюється після завершення певного тайм-ауту. Процедура роз'єднання в розмовному стані відрізняється тим, що посилка тонального сигналу в зворотному напрямку не припиняється. Після розпізнавання сигналу «Роз'єднання» на вхідній АТС передача сигналу «Відбій» не здійснюється. Роз'єднання у стані відбою виконується аналогічним чином.

Передавати розглянуті вище лінійні сигнали системи R2 через аналоговий вхід системи передачі з ІКМ у разі використання цифрових з'єднувальних ліній, як це мало місце в системі R1, неможливо, оскільки ці сигнали передаються за межами смуги розмовних частот по сигнальному каналу з частотою 3825 Гц.

Розроблено спеціальний цифровий варіант лінійної сигналізації системи R2, призначений для використання в цифрових з'єднувальних лініях з ІКМ (рекомендація G.732). Детальний виклад цього варіанту наводиться в рекомендаціях Q.421-Q.424. Версія R2D використовує шістнадцятий часовий інтервал тракту 2.048 Мбіт / с. У таблиці 4 показаний сигнальний код R2D.

Таблиця 4. Коди лінійних сигналів системи R2D (цифровий)

Стан лінії

Сигнальний код у 1б-му часовому каналі

Пряме напрямок

Зворотній напрямок

a f

b f

a b

b b

Контроль вихідного стану

1

0

1

0

Заняття

0

0

1

0

Підтвердження заняття

0

0

1

1

Відповідь

0

0

0

1

Відбій

0

0

1

1

Роз'єднання

1

0

0 або 1

1

Підтвердження роз'єднання

1

0

1

0

Блокування

1

0

1

1

У цифровому варіанті лінійної сигналізації системи R2D в нормальних умовах роботи виділений сигнальний канал а відображає стан абонента А і зазначає робочий стан комутаційного обладнання вихідної АТС. Канал Ь забезпечує виявлення пошкодження в прямому напрямку. Канал а зазначає стан абонента, що викликається Б. Канал Ь, характеризує стан комутаційного обладнання вхідної АТС, тобто перебуває воно в робочому стані або в стані заняття.

У початковому стані в прямому і зворотному напрямках посилаються сигнали 10, тобто: a f = a b = 1; b f = b b = 0. При появі вихідного дзвінка, тобто при занятті, стан a f змінюється з 1 на 0. Після розпізнавання сигналу заняття на стороні вхідної АТС посилається в зворотному напрямку сигнал a f = 1; a b = 1 в якості підтвердження заняття. При відповіді абонента, що викликається направляється сигнал a b = 0. Коли абонент, що викликається кладе трубку, з боку вхідної АТС передається сигнал a b = 1 і b b = 1. Розпізнавання сигналу відбою на стороні вихідної АТС або необхідність роз'єднання абонента призводить до передачі в канал сигналу a f = 1; b f = 0. Коли роз'єднання повністю виконано, і відбулося повне звільнення комутаційного обладнання на стороні вхідної АТС, встановлюється стан a b = 1; b b = 0. Це свідчить про переведення сполучної лінії в початковий стан і про готовність до обробки наступного виклику.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]