Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
біостатистика нові ООЗ / Programma_biostatistica2008нова.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
16.05.2015
Размер:
249.86 Кб
Скачать

16

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

БУКОВИНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЗАТВЕРДЖУЮ

Проректор з науково-педагогічної роботи

доц. І.В. Геруш

___” ________________ 20___ року

Р о б о ч а н а в ч а л ь н а п р о г р а м а з б і о с т а т и с т и к и

на 20___-20___ навчальний рік

Факультет - медичний №1,2

Спеціальність - лікувальна справа

Освітньо-кваліфікаційний рівень - спеціаліст

Кафедра - соціальної медицини та

організації охорони здоров’я

Курс - IV

Семестр - VII

Лекції - 10 годин

Практичні заняття - 20 годин

Самостійна робота - 15 годин

Залік - VIIсеместр

Всього - 45 годин

Кредитів ECTS - 1,5

20___ Рік

Р

обоча навчальна програма складена у відповідності до «програми з біостатистики» для студентів вищих медичних навчальних закладів ІІІ –IV рівня акредитації Міністерства охорони здоров’я України. Київ, 2008 рік.

Робоча програма схвалена на засіданні кафедри соціальної медицини та організації охорони здоров’я «___» _____________ 20___ року, (протокол № ).

Завідувач кафедри, доцент Кардаш В.Е.

Робоча навчальна програма схвалена предметною методичною комісією з дисциплін гігієнічного профілю «___» _____________ 20__ року, (протокол № ).

Голова предметної методичної комісії,

проф., Дейнека В.Є.

1. Пояснювальна записка

Навчальна програма з біостатистики для вищих медичних закладів освіти України ІІІ-ІV рівнів акредитації складена для спеціальностей 7.110101 “Лікувальна справа” , 7.110104 “Педіатрія” , 7.110105 “Медико-профілактична справа” напряму підготовки 1101 “Медицина”. Кінцеві цілі з навчальної дисципліни є однаковими для цих спеціальностей.

Програма складена відповідно до таких нормативних документів:

- освітньо-кваліфікаційні характеристики (ОКХ) і освітньо-професійні програми (ОПП) підготовки фахівців, затверджені наказом МОН України від 16.04.03 за №239 «Про затвердження складових галузевих стандартів вищої освіти з напряму підготовки 1101 “Медицина”»;

- експериментального навчального плану, розробленого на принципах Європейської кредитно-трансферної системи (ЕСТS) і затвердженого наказом МОЗ України від 31.01.2005 за №52 «Про затвердження та введення нового навчального плану підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “Спеціаліст” кваліфікації “Лікар” у вищих навчальних закладах ІІІ-ІУ рівнів акредитації України за спеціальностями “Лікувальна справа”, “Педіатрія”, “Медико-профілактича справа”»;

- рекомендацій щодо розроблення навчальних програм навчальних дисциплін, затверджених наказом МОЗ України від 24.03.2004 за №152 «Про затвердження рекомендацій щодо розроблення навчальних програм навчальних дисциплін» зі змінами та доповненнями, внесеними наказом МОЗ України від 12.10.2004 за №492 “Про внесення змін та доповнень до рекомендацій щодо розроблення навчальних програм навчальних дисциплін”;

- наказу МОЗ України від 31.01.2003 за №148 «Про заходи щодо реалізації положень Болонської декларації у системі вищої медичної та фармацевтичної освіти»;

- інструкції про систему оцінювання навчальної діяльності студентів за умови кредитно-модульної системи організації навчального процесу (Медична освіта у світі та в Україні. Затверджено МОЗ України як навчальний посібник для викладачів, магістрів, аспірантів, студентів. Київ. Книга плюс. 2005).

- наказу МОЗ України від 23.07.2007 за №144 «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 31.01.2005 р. № 52 "Про затвердження та введення нового навчального плану підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня "спеціаліст" кваліфікації "лікар" у вищих навчальних закладах III-IV рівнів акредитації України за спеціальностями "лікувальна справа", "педіатрія", "медико-профілактична справа"» .

Вивчення біостатистики передбачено на 4-ому курсі, кількість навчальних годин - 45 (1,5 кредити), з них практичні заняття – 20 годин, лекції – 10 годин, самостійна робота студентів – 15 годин.

Доцільність єдиної навчальної програми з біостатистики обумовлена однаковими кінцевими цілями з дисципліни для зазначених спеціальностей.

Біостатистика як навчальна дисципліна:

  1. ґрунтується на вивченні таких дисциплін як біофізика з курсом вищої математики, медичної інформатики та комп’ютерних технологій;

  2. закладає основи вивчення соціальної медицини та організації охорони здоров’я, епідеміології;

  3. закладає основи формування навичок узагальнення та аналізу медико-біологічних, клінічних та екологічних даних.

Організація навчального процесу здійснюється за кредитно-модульною системою відповідно до вимог Болонського процесу.

Видами навчальної роботи згідно з навчальним планом є:

лекції, практичні заняття, самостійна робота студентів, консультації.

Вчена рада ВНМЗ може змінити кількість годин з біостатистики не більш як на 10% відносно тієї, яка передбачена експериментальним навчальним планом згідно з наказами МОЗ України № 52 від 31.01.2005 р. та №144 від 23.07.2007.

Засвоєння матеріалу практичних занять (поточний контроль) перевіряється відповідно до конкретних цілей змістового модуля. Підсумковий модульний контроль здійснюється на останньому практичному занятті. Доцільно застосовувати такі засоби для визначення рівня підготовки студентів як тести, ситуаційні задачі, опитування згідно з стандартизованими контрольними питаннями.