Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Архив2 / курсовая docx525 / Kursova_robota_Komarenko_Tetyani_23_MO.docx
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.08.2013
Размер:
81.17 Кб
Скачать

34

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………………3

РОЗДІЛ 1 МЕТОДОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ВИВЧЕННЯ МЕНЕДЖМЕНТУІ МАРКЕТИНГУ ПРОДУКТУ ……………………………………………………..5

1.1.Основні поняття дослідження……………………………………………5

1.2.Стан дослідження менеджменту і маркетингу продукту………………9

1.3.Підходи, принципи і методи дослідження……………………………..13

РОЗДІЛ 2 ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ ВИВЧЕННЯМЕНЕДЖМЕНТУІ МАРКЕТИНГУ ПРОДУКТУ…………………………………………………….17

2.1.Менеджмент продукту: загальна характеристика…………………..17

2.2.Маркетинг продукту: зміст та класифікація………………………….19

2.3.Менеджмент та маркетинг продукту: критерії ефективного впровадження…………………………………………………………………….....24

РОЗДІЛ 3 ПРАКСЕОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ВИВЧЕННЯ МЕНЕДЖМЕНТУ І МАРКЕТИНГУ ПРОДУКТУ………………………………………………………28

3.1. Сучасний стан менеджменту і маркетингу продукту на прикладі компанії «Рошен».................................................................................................28

3.2. Рекомендації щодо поліпшення ефективності менеджменту і маркетингу продукту …………………………………………………………….31

ВИСНОВКИ……………………………………………………………………….33

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…..…………………………………….36

ВСТУП

З точки зору практичної перспективи, продукт-менеджмент є професійною областю, яка включає в себе дві фахові дисципліни: планування продукту і маркетинг продукту. І все тому, що функціональні можливості продукту створені для користувача через продуктове планування зусиль і що цінність продукту представлена ​​покупцеві через маркетинг дії.

Актуальність дослідження полягає в тому, що для зростання економіки є необхідним формування ефективності менеджменту і маркетингу продукту, які зможуть налагодити діяльність будь-яких підприємств. Найважливішим завданням при цьому є визначення факторів, які впливають на менеджмент організацій, адже саме від його функціонування буде залежати майбутнє підприємства.

Проблемна ситуаціяполягає в тому,що виробники не враховують потреб споживачів та недотримуються максимального рівня якості продукції – ці проблеми призвели до зниження пропозиції і попиту продукції. А також виробники не шукають інноваційні стратегії та ідеї,які б розвинули подальший розвиток менеджменту і маркетингу продукту.

Об’єктом дослідження є менеджмент організації.

Предметом дослідження менеджмент та маркетинг продукту.

Метою курсової роботи є вивчення сучасного стану менеджменту та маркетингу продукту та перспективи його подальшого розвитку.

Для досягнення поставленої мети ми маємо виконати наступні завдання:

  • дати визначення основним поняттям дослідження;

  • дослідити стан розробки вивчення менеджменту і маркетингу продукту;

  • виокремити підходи,методи та принципи дослідження;

  • надати загальну характеристику менеджменту продукту;

  • розкрити зміст та класифікацію маркетингу продукту;

  • визначити критерії ефективного впровадження менеджменту і маркетингу продукту;

  • оцінити сучасний стан менеджменту і маркетингу продукту на прикладі компанії «Рошен»;

  • надати рекомендації щодо поліпшення ефективності менеджменту і маркетингу продукту.

Основна гіпотеза полягає в тому, що маркетинг продукту є самостійною професійною областю і не залежить від менеджменту продукту.

Допоміжна гіпотезаіснує лише один критерій ефективного впровадження менеджменту і маркетингу продукту орієнтація на результат.

Курсова робота виконана на 38 сторінок, складається з вступу, 3-х розділів (поділених на підрозділи), висновків, списку використаних джерел на 2 сторінках (28 джерел).

Розділ 1 методологічні аспекти вивчення менеджменту і маркетингу продукту

1.1.Основні поняття дослідження

Поняття «менеджмент» міцно увійшло в наше повсякденне життя і стало звичним для ділового українського життя. У зв'язку з цим потрібно детальніше розглянути значення терміну «менеджмент».

Поняття «менеджмент» можна розглядати в трьох аспектах – як науку і мистецтво управління організацією, як вид діяльності і процес прийняття управлінських рішень в організаціях та як апарат управління організаціями.

Менеджмент як наука і мистецтво управління базується на теоретичних положеннях загальної науки управління. Лексичне значення і вживання понять «менеджмент» та «управління» у вітчизняній практиці близькі за змістом, але не однозначні.

Поняття «управління» використовується в розширювальному трактуванні і поширюється на всі види систем (технічні, біологічні, соціально-економічні та інші) і всі їх ієрархічні рівні (макро, мікро).

Сучасне поняття «менеджмент» часто пов'язується з концепціями функціонування організацій в ринкових умовах і поширюється лише на соціально-економічні системи, тобто організації, обов’язковим елементом яких є людина та її цілеспрямована діяльність [11, 161-163].

Менеджмент – це процес планування, організації, приведення в дію та контроль організації з метою досягнення координації людських і матеріальних ресурсів, необхідних для ефективного виконання завдань [5].

Менеджмент – це особливий вид діяльності менеджера щодо керівництва людьми, змістом якої є цілеспрямований вплив на працівників апарату управління за допомогою сукупності принципів, методів, засобів і форм наукового керівництва, використовуючи об’єктивні закони і закономірності, координацію операцій організації в умовах ринку для досягнення цілей, тобто задоволення ринкових потреб споживачів, у тому числі з питань оподаткування [9,15].

Менеджмент – це вміння досягти поставлених цілей, використовуючи працю, інтелект, мотиви поведінки інших людей.

Менеджмент – це влада та мистецтво керувати людьми (працівниками). Якщо ви керуєте підлеглими, то ви ставите їм завдання, проводите інструктаж, передаєте досвід, надаєте кошти, інформацію, делегуєте повноваження і контролюєте (підводите підсумки процесу). Таким чином ви не тільки керуєте людьми, але і мотивуєте їх дії. [25].

Менеджмент – це наука і мистецтво одночасно, і насамперед тому, що ви керуєте людьми з їх суб'єктивними особливостями [26].

Таким чином, менеджмент – це самостійний вид професійної діяльності, що спрямований на досягнення поставлених цілей, шляхом раціонального використання ресурсів.

Саме слово "маркетинг" народилося у Сполучених Штатах Америки, де в 30-х роках місцеві фермери шукали ринок збуту своєї продукції. Йшлося про оволодіння ринком – "MARKET GETTING", а пізніше з цих двох слів виникло одне – "маркетинг". Інколи маркетинг асоціюється з такими поняттями, як реклама та продаж.

Сутність маркетингу як управлінської діяльності полягає в тому, що ця діяльність спрямована на орієнтацію виробництва, створення видів продукції, яка відображає вимоги ринку. Під нею розуміють, насамперед, вивчення поточного і перспективного попиту на продукцію на певному ринку і вимог споживачів до таких характеристик товару, як якість, новизна, техніко-економічні й естетичні показники, ціна [6].

Маркетинг – поняття складне, динамічне, багатопланове, тому неможливо в одному універсальному визначенні дати повну характеристику, адекватну його сутності, принципам і функціям. Існують тисячі визначень, кожне з яких розглядає певний аспект маркетингу або робить спробу його комплексної характеристики [12, 82-83].

Зокрема, маркетинг найчастіше трактують, виходячи з трьох основних постулатів:

1) маркетинг як принцип: орієнтація на споживача, що передбачає спрямування всіх зусиль і рішень підприємства чи організації на задоволення потреб, що виникають на ринку;

2) маркетинг як засіб: прийоми маркетингу, що мають на меті координування використання інструментів впливу на ринок для створення бажаних позицій організації та переваг перед конкурентами;

3) маркетинг як метод: маркетингові дослідження, що передбачають систематичний пошук рішень з використанням сучасних соціологічних і технічних засобів [27].

Маркетинг – це система різних видів діяльності підприємства, що пов'язані між собою і охоплюють планування, ціноутворення, продаж, доставку товарів та надання послуг, в яких є потреба у існуючих або потенційних споживачів. Маркетинг – це підприємницька діяльність, яка управляє процесом просування товарів і послуг від виробника до споживача; Маркетинг – соціальний процес, за допомогою якого прогнозується, розширюється та задовольняється попит на товари і послуги шляхом їх розробляння, просування і реалізації [3, 24 – 25].

Маркетинг – це система заходів, що передбачає пошук, втілення та контроль рішень щодо комплексу маркетингу (продукт, ціна, розповсюдження, просування) з метою задоволення потреб і очікувань споживачів, зусилля та дії якої спрямовані на досягнення цілей та виконання місії підприємства на ринку [27].

Поняття «продукт» і «розробка продукту» характеризують частину маркетингової діяльності підприємства.

Продукт (product) – це головний елемент комплексу маркетингу. На думку одного з маркетологів Ф. Котлера, продукт – все те, що може бути запропоновано для задоволення людських потреб, він може бути представлений як матеріальний продукт, послуга або ідея [21].

Менеджмент продукту (управління продуктом) – це сукупність процесів, які виконуються від моменту виявлення потреб суспільства в певному продукті до утилізації виробу після його використання, тобто управління на всіх стадіях життєвого циклу продукту.

Управління продуктом складається, головним чином, з двох частин: розробці продукту та маркетингу продуктом, які хоч і відрізняються зусиллями на розробку напряму, на меті мають максимізацію доходів від продажу, ринкової ціни компанії та прибутку [17].

Маркетинг продукту – це діяльність, спрямована на створення попиту та досягнення цілей підприємства через максимальне задоволення потреб споживачів [19].

Отже, вивчаючи основні поняття «менеджмент» , «маркетинг», «продукт» «менеджмент продукту» та «маркетинг продукту»за різними джерелами,можна зробити висновок,що всі ці поняття пов’язані між собою і відіграють важливу роль в науці та суспільстві.

Менеджмент – це вид професійної діяльності,що спрямована на досягнення поставлених цілей,шляхом раціонального використання ресурсів. Маркетинг –це діяльність, що спрямована на планування, ціноутворення, продаж, а також – це процесякий просуває товари і послуги від виробника до споживача.

Продукт – це результат людської праці,який може бути як предметом,так і послугою. Менеджмент продукту- це управління якістю продукту.Маркетинг продукту – це вид людської діяльності спрямований на задоволення потреб споживачів.

Соседние файлы в папке курсовая docx525