Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

История укр культуры / Анатолій Кирилович Кінах

.doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
02.08.2013
Размер:
163.33 Кб
Скачать

Ці сфери  повинні стати  пріоритетними „точками економічного прориву”  - вони природно  здатні забезпечити міцні конкурентні позиції і виконати роль „локомотивів розвитку”. Саме вони можуть забезпечити Україну стабільними замовленнями на світовому ринку. Адже в останні роки наша економіка росла переважно за рахунок продажу за кордон сировини.  Тому вже сьогодні необхідно переорієнтувати економіку на ПРОРИВ, створюючи нові перспективні виробництва на завтра, а не експлуатуючи промислову спадщину минулого.

Для цього в нас є всі необхідні ресурси. Сировинна база України включає родовища більш 100 видів сировини, тільки розвідані запаси яких оцінюються в 7,5 трлн. доларів. На нашій території знаходяться 43% світових покладів марганцю, 20% - титана,  14% — залізної руди, багато цирконію, урану, калійних солей. Відомий величезний транспортний потенціал транзитних перевезень і енергетичних потужностей. Але ці ресурси сьогодні не працюють.  Треба негайно позбутися фатальної залежності від імпортних енергоносіїв – гонку за світовими цінами не витримає ні металургійна, ні хімічна галузі, ні соціальний сектор. Альтернативні джерела енергії і ефективне енергозбереження – ось вагома складова плану Кінаха у сфері енергетики.  

Треба рішуче викорінювати  контрабанду, боротися із фактами уникнення від оподаткування, нецільовими витратами державних коштів,  будь-якими іншими  економічними злочинами. Однак слід пам’ятати: не всі порушники закону заплямовані кримінальним минулим.  Частина капіталів ховається  від непомірного податкового тиску і свавілля бюрократії. Держава повинна зробити кроки, що повернуть капітали в країну, виведуть кошти із тіні, значно збільшать обсяги легальної економіки.

Не обходить увагою  план українського прориву і сільськогосподарське виробництво. Агропромисловий комплекс потребує завершення земельної реформи, сприятливих правил господарської діяльності.  Держава повинна заохочувати створення виробничого ланцюжка за принципом «з лану до столу», давати виробникам податкові послаблення при технічному переозброєнні переробних підприємств, підтримувати аграріїв кредитами і державним замовленням, грамотно регулювати ціноутворення.

Усе це можна зробити через стратегію соціального й економічного розвитку  кожного окремого регіону, міста, території. Причому створювати план такого розвитку і підраховувати усі необхідні витрати повинні лише самі жителі регіонів. 

Отже, Україна може жити краще, а її громадяни багатше.  Частка  населення, що за рівнем доходів і професійно-освітньому статусові належить до заможного середнього класу, повинна вирости втроє (із сучасних 20 до 60 %).  Саме вони й виберуть ПЛАН  УКРАЇНСЬКОГО ПРОРИВУ для себе і своєї батьківщини.