Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

История укр культуры / ВІДГУК про худ музей

.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
02.08.2013
Размер:
31.23 Кб
Скачать

ВІДГУК

про відвідування художнього музею

  1. Характеристика експозиції.

Мистецька виставка українського художника, Заслуженого діяча України Форостецького Володимира Васильовича: «Хортиця крізь віки» представлена у художньому музеї Запоріжжя у вересні 2011 року. Виставка тимчасова, тематична, присвячена історичній минувщині нашої Батьківщини. Започаткована Запорізькою обласною організацією НСПХУ та журналом «Образотворче мистецтво».

  1. Групування творів мистецтва.

Твори згруповані у хронологічному порядку, а саме: географічний триптих «Моє Придніпров’я» (1979); графічна серія «Благословенна будь» за мотивами поезії М. Нагнибіди (1985); цикл живописних творів «Історичні постаті України» (1993-1995); живописний цикл «Давньослов’янські боги» (1993-1997); полотно «Козак Мамай» (1998); полотно «Боже, спаси Україну», «Хортиця. Відгомін древніх міфів» (1999-2000).

  1. Стилістика творчості.

Творчість має історичне та міфічне спрямування. Художник живе у світі міфів і легенд давньої історії нашої землі, гортає її сторінки і створює романтично-героїзовані образи видатних предків, відомих у світовій історії, пейзажі і сюжетні картини давнини. Художник виробив свою стилістику, свої виражальні особливості, де головне – умовність як характерна риса сучасного мистецтва, діагональний рух композиції, простору і мазків, багатство предметного середовища, різноманітність колірних рішень і піднесеність образів. Серед робіт останніх років- героїзовані портрети «Цар Атей-скіф», «Гунн Атілла», «Князь Святослав», цикл «Боги Хортиці», «Дике поле», «Подих тисячоліть», «Перехрестя цивілізації», «Книга Велеса», «Видіння острова святого Георгія».

  1. Аналіз творів.

Полотно «Леся Українка» (2004). Тема: Леся Українка несе з собою «досвітні вогні», як геній нездоланності духу українства, високої духовності нації, яка її народила. Художній напрям: історичний. Жанр: портрет. Техніка: чіткість і виразність силуету, діагональний рух мазків. Образ відрізняється неповторністю індивідуальних характеристик: поетеса зображена у стрімкій ході з книгою в руці, окрилена і полум’яна. Вона ніби долає темряву тогочасної дійсності. Емоційна тональність: героїчна піднесеність образу. Колористика: побудована на контрастному принципі. Використовує темні та білі кольори як символ боротьби темряви і світла. Сама поетеса зображена у світлих блакитно-білих тонах.

Полотно «Святослав» (2005). Тема: зображення запеклої боротьби князя з ворогами нашої Батьківщини. Художній напрям: історичний. Жанр: героїзований портрет. Техніка: чіткість і виразність силуету, використовує гіперболу, образ відрізняється неповторністю індивідуальних характеристик. Святослав зображений як мужній воїн, з мечем, в простому вбранні, з оселедцем на голові та сережкою у вусі, сповнений ненависті до ворога. Емоційна тональність: героїчна піднесеність образу, багатство емоційних відтінків. Колористика: захоплююча гра червоного, чорного та білого.

  1. Загальне враження від виставки.

Я вважаю, що творчість В. Форостецького є невід’ємною частиною становлення і відродження традиційного і сучасного мистецтва Запорізького краю, вагомим внеском в розвиток образотворчого мистецтва і національної культури України. Виставка мені дуже сподобалась.