Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
домашняя работа діловод / домашняя работа діловод.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
02.08.2013
Размер:
75.78 Кб
Скачать

4. В чому різниця в написанні службових листів і телеграм.

Службові листи друкуються на бланках службових листів, та підписуються керівником установи. Телеграма оформлюється на бланку і заповнюється двома особами: відправником (він складає текст, вказує адресу призначення та відправлення телеграми, її категорію – звичайна чи термінова, серію художнього бланку – за бажанням); працівником відділення зв’язку (фіксує дату і час прийому, кількість слів, визначає вартість телеграми згідно з тарифом).

Текст листа складається, як правило, з двох логічно поєднаних частин. У першій зазначаються мотиви та причини, які спонукали скласти документ, а також робляться посилання на документи, які є підставою для складання листа. У другій частині викладаються висновки, пропозиції, прохання, рішення, зауваження тощо. Текст телеграми повинен бути гранично стислим. Телеграма пишеться без абзаців, переносів, розрізнення великих та малих літер, розділових знаків (при потребі вони передаються словами).

Лисичанський шкіряно-венерологічний диспансер

НАКАЗ

      1. № 246

«Про надання матеріальної

допомоги»

Надати матеріальну допомогу у розмірі 500 грн. спеціалісту 2 категорії Ляшенко Н.В. для проходження медичного лікування.

Підстава: заява Ляшенко Н.В.

Головний лікар М.Д. Баженов

6. Назвіть принцип вибору формату документа.

Документи виготовляють та розмножують на папері відповідного формату. Кожен окремий формат позначається літерою ряду та цифрою класу з вказівкою розміру в міліметрах.

Формати паперу основного ряду використовуються для виготовлення документів, а додаткових - для конвертів, папок, обкладинок, карток тощо. Для уніфікованих форм документів використовують папір формату: А-3 – 297х420 мм; А-4 – 210х297 мм; А-5 – 148х210 мм. Слід звертати увагу на якість паперу. Для документів постійного і тимчасового зберігання бажано використовувати папір вищої якості.

Документи друкуються на бланках – стандартних аркушах паперу, на яких відтворені постійні реквізити.

Окремі внутрішні документи, а також документи, авторами яких є кілька організацій, оформлюються не на бланках, а на чистих стандартних аркушах паперу.

7. Назвіть основні нормативні документи, що регулюють документаційне забезпечення управління в Україні.

Нормативний документ встановлює правила, загальні принципи або характеристики, дотичних різних видів діяльності або їх результатів.

До нормативних документів відносять: 1). Стандарти та 2). Технічні умови.

Стандарт – нормативний документ, розроблений як плавило, на основі відсутності протиріч по істотних питаннях більшості зацікавлених сторін та затверджений компетентним органом.

Розрізнюють наступні види стандартів: міжнародний, міждержавний і національний.

По масштабах розподілу стандарти діляться на державний стандарт України (ДСТУ), галузевий стандарт (ГСТУ), стандарт підприємства.

Технічні умови – нормативний документ, розроблений для встановлення вимог, регулюючі відносини між постачальниками й споживачами продукції, на яку відсутні державний або галузевий стандарти.

Технічні умови бувають двох видів:

1). Технічні умови, що є невід’ємною частиною комплекту нормативних документів на продукцію.

2). Технічні умови, що є самостійними документами.