Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DM_1 / Metodich ukaz.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
8.81 Mб
Скачать

Передмова

Вивчення дисципліни “Деталі машин” супроводжується практичними заняттями, важливу роль у яких відіграє самостійне виконання студентами домашніх контрольних робіт. Це сприяє глибшому засвоєнню матеріалу, прищеплює студентам уміння самостійно й творчо розв’язувати інженерно-технічні задачі, а також готує їх до виконання курсового проекту, захистом якого закінчується вивчення дисципліни “Деталі машин”.

Ці та видані раніше методичні вказівки [1-5] і спеціальна література [5‑12] допоможуть студентам у вирішенні поставлених перед ними завдань.

У розділі 1, 2 подані вказівки з оформлення пояснювальної записки і креслень до домашньої контрольної роботи.

У розділі 3 наведені методичні вказівки до кінематичного та силового розрахунків приводу машин, пасових і ланцюгових передач та їх елементів.

У розділі 4 подані приклади цих розрахунків згідно з вимогами до виконання домашньої контрольної роботи ДКР1.

У додатках 1-7 містяться довідковий матеріал і зразки робочих креслень деталей, необхідні для виконання домашньої контрольної роботи 1.

1. Зміст домашньої контрольної роботи

Студенти машинобудівних спеціальностей відповідно до програми курсу повинні виконати домашню контрольну роботу (ДКР) за заданою кінематичною схемою приводу машини. Для зручності виконання та перевірки ДКР розділена на три взаємнозв’язані методично роботи (ДКР1, ДКР2 та ДКР3).

Кінематичну схему приводу машин і вихідні дані для розрахунку кожний студент бере з технічних завдань на курсове проектування відповідно до номера завдання і варіанта, які видає викладач на початку навчального семестру.

Домашня контрольна робота 1. Включає в себе вибір електродвигуна, кінематичний розрахунок механічного приводу з визначенням передатних чисел механічних передач, які входять у схему привод, силовий розрахунок приводу з визначенням обертових моментів на валах; орієнтовний розрахунок валів приводу; розрахунок клинопасової або ланцюгової передач; конструювання шківів або зірочок передач; виконання робочого креслення одного із шківів або зірочки у масштабі 1:1.

Домашні контрольні роботи 2-3.Містять розрахунок одного ступеня редуктора (за вказівкою викладача) і робоче креслення зубчастого (або черв’ячного) колеса у масштабі 1:1, а також розрахунок на міцність одного вала (за вказівкою викладача); вибір підшипників (за динамічною вантажопідйомністю) і перевірний розрахунок шпонкового з’єднання. У графічній частині роботи виконується робоче креслення вала (масштаб 1:1).

2. Оформлення конструкторської документації

домашньої контрольної роботи

Зміст і оформлення домашньої контрольної роботи мають відповідати вимогам Єдиної системи конструкторської документації (ЄСКД), державним стандартам і стандарту підприємства [8].

У номенклатуру розрахунково-графічної роботи входять такі конструкторські документи, регламентовані ГОСТ 2.102-68 ЄСКД [8]: текстовий документ – пояснювальна записка (шифр ПЗ) і графічний документ – робочі креслення деталей.

2.1. Зміст пояснювальної записки

Пояснювальна записка має містити титульний лист, зміст, технічне завдання на проектування, вступ, основний текст і список використаної літератури.

Титульний лист. Це перший лист пояснювальної записки. Його виконують стандартним шрифтом, тушшю або чорнилом. Обкладинка записки має бути з твердого або креслярського паперу. Зразок титульного листа наведено у дод. 1.

Зміст. У змісті перелічують заголовки усіх розділів і підрозділів із вказівкою номерів сторінок. Слово “Зміст” пишуть як заголовок (симетрично тексту) великими літерами. Сторінку зі змістом не нумерують. Найменування, включені в зміст, пишуть малими літерами. Зразок змісту наведено у дод. 2.

Технічне завдання на проектування містить задачу, вихідні дані, обсяг і термін виконання роботи. Копію бланка завдання, підписаного викладачем, розміщують після змісту.

Вступ. У вступі розкривають призначення і можливу галузь використання проектованої передачі, конструктивні особливості, мету і задачу проектування.

Основний текст пояснювальної записки повинен розкривати конкретний зміст роботи і відображати одержані результати. Тут наводять усі обгрунтування і розрахунки, які підтверджують працездатність спроектованого виробу, викладають метод визначення сил, що діють на деталі, що розраховуються, обгрунтовують обрану розрахункову схему, наводять основні припущення, взяті під час обчислень, умотивовують вибір коефіцієнтів запасу міцності, допустимих напружень, тощо.

Література. Пояснювальна записка має містити список використаної літератури, який розміщують під заголовком “Література” після основного тексту. До списку літератури входить перелік джерел, використаних у документі. Джерела слід розташувати у списку за послідовністю посилань у тексті. На кожне літературне джерело необхідно указати порядковий номер у списку, прізвище та ініціали авторів, назву джерела, місце видання, назву видавництва, рік видання, кількість сторінок у джерелі. Якщо на титульному листі автора книги не вказано, то у список включають назву книги.

Соседние файлы в папке DM_1