Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Golovenkin_Pedagogika_vysshey_shkoly / Golovenkin_Pedagogika_vysshey_shkoly.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
496.64 Кб
Скачать

Основні напрямки реформування вищої освіти.

Система освіти України успадкувала основні досягнення та недоліки радянської освітньої системи. Їх аналіз дозволяє визначити основні напрямки реформування системи освіти.

Досягнення радянської системи освіти визнаються в усьому світі, так, в одному з оглядів експертів Світового банку відзначається, що освітня спадщина соціалізму разюча. Вона включає майже загальну грамотність дорослих; загальний доступ до загальної середньої освіти; високий рівень освітніх досягнень; істотне скорочення нерівності доступу, пов'язаного зі статтю, етнічним походженням, проживанням у сільській місцевості і соціально-економічному становищі; забезпечення високоякісного заочного навчання; розгортання широкої мережі дошкільних закладів і міжнародні успіхи у багатьох сферах навчання та наукових досліджень

До досягнень радянської вищої освіти варто віднести високу фундаментальність природничо-наукової підготовки, всесвітньо визнану інженерну школу, зв'язок навчання з наукою і виробництвом, гарантоване працевлаштування за фахом випускників вузів.

Недоліками радянської вищої освіти були:

  • закритість системи освіти, її ізольованість від систем освіти розвинених демократичних країн;

  • орієнтація на масову підготовку вузько профільних фахівців-виконавців для конкретного робочого місця;

  • нехтування потреб підготовки ініціативних, критично мислячих фахівців, здатних до самостійної творчої роботи;

  • суворий державний контроль і надмірна централізація;

  • заполітизованість і заідеологізованість змісту навчання і виховання;

  • відрив від світового наукового знання гуманітарної та економічної освіти, ігнорування підготовки фахівців із прикладних соціальних і гуманітарних напрямків;

  • технологічне відставання в економіці і зниження рівня фінансування призвело до зниження якості підготовки фахівців з вищою освітою.

Проведений аналіз дозволяє зробити висновок про необхідність глибоких, корінних змін у системі освіти для того, щоб забезпечити її відповідність умовам і потребам ХХІ століття. При реформуванні вищої освіти в Україні необхідно зберегти і розвити все краще, що було у старій системі, а також творчо використати досягнення світового досвіду, активізувати наполегливі пошуки нового. Головною метою реформування є забезпечення якості освіти, що відповідає потребам постіндустріального суспільства, що розвивається, з врахуванням економічних можливостей і реальних потреб держави. На думку більшості дослідників, основними пріоритетними стратегічними цілями, принаймні, на найближчі кілька десятиліть, повинні стати наступні:

  1. Формування цілісної особистості, яка володіє широким науковим кругозором, творчим мисленням і здатностями до подальшого саморозвитку в складному та світі, що швидко змінюється.

  2. Формування цілісного світорозуміння і нового наукового світогляду людей майбутнього, адекватного останнім досягненням фундаментальної науки.

  3. Формування у людей наукових уявлень про основні тенденції і закономірності процесів стрімкої зміни навколишнього світу, а також розвиток здатностей прогнозувати майбутнє та приймати рішення в умовах невизначеності. Розв’язання найважливішої нової соціальної проблеми адаптації людини у світі, який швидко змінюється.

  4. Виховання у людей такого рівня духовності та моральності, які могли б стати основою стратегії подальшого безпечного розвитку цивілізації в умовах постійного зростання населення планети, виснаження природних ресурсів, наростання екологічних проблем, появи небезпечних технологій.

Соседние файлы в папке Golovenkin_Pedagogika_vysshey_shkoly