Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gmail / Лекция3.Дубль1.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
658.94 Кб
Скачать

Огляд алгоритмічних мов програмування

Fortran (Фортран). Це перша компільована мова. Основним критерієм при розробці її компіляторів була ефективність виконуваного коду (зручність створення програм була принесена в жертву можливості здобуття ефективного машинного коду). Для цієї мови було створено величезну кількість бібліотек, починаючи від статистичних комплексів і закінчуючи пакетами управління супутниками, тому до цих пір Фортран продовжує активно використовуватися в багатьох організаціях.

Cobol (Кобол). Це компільована мова для застосування в економічній області. Він відрізняється великою «багатослівністю» — його оператори інколи виглядають як звичайні англійські фрази. У Коболі реалізовані дуже потужні засоби роботи з великими об'ємами даних, що зберігаються на різних зовнішніх носіях. На цій мові створено дуже багато застосувань, які активно експлуатуються і сьогодні.

Ваsic (Бейсик). Буває і компільованого, і інтерпретованого виду. Створена як учбова мова і дуже проста у вивченні.

Раsсаl (Паскаль). Мова компільованого типу, пред'являє жорсткі вимоги до структури програми, підтримує велику кількість призначених для користувача типів даних, дозволяє створювати великі проекти.

Створена Ніклаусом Віртом спеціально для вивчен­ня структурного програмування.

Перші версії систем програмування на основі цієї мови для IBM-сумісних ПК почали розроблятися фірмою Borland International у 1983 році і дістали назву Turbo Pascal. Найбільш відомою на поточний момент є версія Borland Pascal 7.0, що доповнена засобами об'єктно-орієнтова­ного програмування, вбудованим асемблером (BASM), удосконаленими засобами налагодження.

З 90-х років на основі мови Object Pascal почала розвиватися Delphi — потуж­на система програмування, яка використовується для професійної розробки ве­ликомасштабних проектів. Вона є однією з найпопулярніших систем програму­вання, що забезпечують візуалізацію процесу створення програм і дозволяють істотно підвищити ефективність роботи програмістів (RAD).

С. Схожана Раsсаl, але має додаткові засоби для прямої роботи з пам'яттю. На нійнаписана безліч прикладних і системних програм і ряд відомих ОС (Unix).

С++. С++- об'єктно-орієнтоване розширення мови С. Заснованана використанні класів і об'єктів, що приховують в собі дані (властивості) і засоби їх обробки (методи).

Javа(Джава,Ява). Схожана С++, але не підтримує його низькорівневі можливості. Транслює програму не в машинний код, а в незалежний байт-код (кожна команда займає один байт).Цей байт-код може виконуватися за допомогою інтерпретатора- віртуальної Javа–машини JVM (Javа Virtual Масhine), версії якої створені для будь-яких апаратних платформ. Завдяки цьому програми на Javа можна переносити не лише на рівні вихідних текстів, але і на рівні двійковихбайт-кодів. Це дозволяє створювати незалежні програмні модулі, здатні працювати на серверах в глобальних і локальних мережах з різними ОС. Недолік:невисока швидкодія, оскільки Ява - мова, що інтерпретується.

Тут можна згадати мову FORTRAN (абревіатура від FORmula TRANsaction).

Початок сучасного трактування концепцій розробки універсальних мов програмування високого рівня були закладені в мові АЛГОЛ. Паралельно були закладені концепції для розробки проблемно-орієнтованих мов високого рівня для вирішення, наприклад, економічних задач і задач діловодства (COBOL), моделювання складних систем (SOL, SIMULA) і т. п.

Соседние файлы в папке Gmail