Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gmail / Лекция3.Дубль1.doc
Скачиваний:
56
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
658.94 Кб
Скачать

Покоління мов програмування

Першим способом написання програм було програмуванням в числових кодах, коли використовувалися числові коди операцій і числові значення адрес пам'яті. Його трудомісткість очевидна. Тому природним виявилося прагнення полегшити роботу програміста, частково поклавши її на саму ЕОМ, тобто автоматизувати процес написання програм.

Першим кроком у цьому напрямку можна вважати розробку програм, які "переводили" (транслювали) більш звичну для людини символьну форму покрокового опису обчислень в програму, написану в числових кодах (приклад 2). Таким чином в засоби програмування було введено абстракції (поняття змінної, символьне зображення операцій), які дозволяли програмісту відволіктися від проблем, пов'язаних з формою представлення чисел, кодуванням операцій і розподілом пам'яті. Такі мови програмування - мови символічного кодуванняимволічний асемблер).

Подальшими кроками в цьому напрямку стало розширення палітри засобів мов (додаткових абстракцій) і паралельне вдосконалення трансляторів, що дозволило створити мови програмування високого рівня. Ці мови дозволяли записувати формули в прийнятому для алгебраїчних виразів вигляді, управляти форматами чисел, введенням-виведенням, організовувати розгалужений і циклічний обчислювальний процес, працювати з найпростішими структурами даних та інше.

Сьогодні говорять вже про різні технології програмування і відповідні їм засоби мовної підтримки.

Загалом, з точки зору функціональних можливостей розрізняють п’ять поколінь мов програмування :

  1. Асемблери, створені за принципом "одна інструкція - один рядок".

  2. Символічний асемблер, у якому з'явилося поняття змінної. Він став першою повноцінною мовою програмування. Завдяки його виникненню помітно зросли швидкість розробки і надійність програм.

  3. Універсальні мови високого рівня, за допомогою яких можна вирішувати будь-які прикладні задачі. Характеризуються відносною простотою, незалежністю від конкретного ПК, можливістю використання потужних синтаксичних конструкцій (Fortran, Cobol, А1gо1, PL/1, Basic, Pascal, C/C++, Javа, … ).

  4. Проблемно-орієнтовані мови, призначені для реалізації великих проектів, підвищення їхньої надійності і швидкості створення. Як правило, мають вбудовані потужні оператори, що дозволяють одним рядком описати функціональність, для реалізації якої на мовах молодших поколінь потрібні були б тисячі рядків коду. Орієнтовані на спеціалізовані області застосування, де гарних результатів можна домогтися, використовуючи мови, які оперують конкретними поняттями вузької предметної області (PROLOG, SQL - мова програмування баз даних, НТМL - мова програмування для Internet, UML - мова графічного моделювання).

  5. Системи автоматизованого створення прикладних програм, у тому числі і за допомогою візуальних засобів розробки. Характеризуються можливістю автоматичного формування результуючого тексту на універсальних мовах програмування(Delphy,BorlandC, … ).

На сьогоднішній день кількість мов програмування вимірюється уже тисячами і продовжує зростати.

Соседние файлы в папке Gmail