Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологічність конструкцій деталей приладів.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
48.29 Кб
Скачать

Висновок

Технологічність не являється характеристикой, яка б однозначно висловлювалась в яких-небудь одиницях вимірюваннях. При виробництві різноманітних виробів технологічність в більшості визначає собівартість, затрати на виготовлення и наступне використання. Як правило, більш сучасні прилади являються більш технологічними в порівнянні з застарілими прикладами, тобто, виробляються и експлаутуються з меншими затратами и з застосуванням більш продуктивних виробничих процесів.

Технологічність - поняття відносне, на неї в визначальною мірою впливають місце виготовлення, серійність, культура виробництва, доступне обладнання, залучений персонал, розвиненість міжгосподарських зв'язків і багато іншого. Наприклад, багато масові зразки американської збройової промисловості часів Другої світової війни за мірками промисловості СРСР або навіть Німеччини виглядали б украй нетехнологічними, зокрема - зважаючи широкого використання трудомісткої обробки деталей на металорізальних верстатах замість більш технологічних штампування і зварювання. Навпаки, автомобіль ГАЗ-М-20 «Победа» вважався досить технологічним за мірками СРСР, але налагодження його масового виробництва в Польщі зіткнулося з великою кількістю труднощів через те, що за мірками польської промисловості конструкція виявилася нетехнологічна і вимагала для свого виробництва великих витрат праці та матеріалів. Пістолет-кулемет СТЕН вважався у Великобританії дешевим і дуже технологічним зброєю, але його не адаптована до особливостей місцевої промисловості німецька копія - Potsdam Gerät - по собівартості виявилася порівнянна з ручним кулеметом .

Випускаються малою серією або в одиничних екземплярах вироби практично завжди менш технологічні, ніж масові - їх виробники можуть дозволити собі використовувати недостатньо технологічні з точки зору масового виробництва виробничі процеси і конструктивні рішення. Наприклад, процес виготовлення виробів з вуглепластиків довгий час був недостатньо технологічним для масового виробництва, головним чином через великого обсягу задіяного ручної праці. При цьому в оборонній та авіаційної промисловості, з характерними для них порівняно невеликими масштабами випуску, вуглепластики давно знайшли широке застосування.