Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций по триботехнике.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
12.05.2015
Размер:
5.27 Mб
Скачать

3.8.4 Зовнішнє тертя при великих швидкостях ковзання

При великих швидкостях ковзання (1/10 і більше швидкості звуку) коефіцієнт тертя падає зі збільшенням швидкості до значень, які становлять 0,02–0,03. Причому це спостерігається як при малих, так і при великих навантаженнях. На ділянках фактичного доторкування тіл, які труться може мати місце підплавлення металу поверхонь, які труться.

3.8.5 Вплив температури навколишнього середовища на коефіцієнт тертя

У зв’язку зі створенням різних машин, працюючих в екстремальних температурних умовах (високі до 2000 ˚С і низькі до – 250˚С), за останні роки проявляється зацікавленість до оцінки фрикційних характеристик твердих тіл при таких температурах.

Коефіцієнт тертя з зростанням температури переходить через мінімум. Причиною цього є подвійна природа тертя. Падіння значень обумовлено зменшенням опору зсуву молекулярних зв’язків, які обумовлені його термофлуктуаційною природою, тобто . Це падіння уповільнюється зменшенням фактичного тиску, зменшенням твердості або модуля пружності матеріалу. Зростання обумовлюється ростом механічної складової сили тертя

,

Температура завдає істотного впливу на зміну структури твердого тіла, а також на деформування й руйнування поверхневих шарів. Слід враховувати, що біля поверхні твердих тіл метал містить деформований шар (до 100˚А) із викривленою кристалітною граткою, пронизаною плівками хімічних з’єднань. В залежності від температури і природи змащування можливе утворення різних сполук, що різко змінюють фрикційні характеристики поверхневого шару.

3.8.6 Тертя кочення

Якщо колесо рухається по нерухомій основі так, що при повороті його на кут φ вісь колеса зміщується відносно основи на величину , то такий вид руху називають кочення без просковзування або чистим коченням. При чистому коченні точка колеса, стична до основи, нерухома відносно останнього і швидкості всіх інших точок колеса такі, як би воно в даний момент часу поверталося відносно точки O1 із кутовою швидкістю ω, де .

Рис. 40. Тіло, яке котиться по площині (розрахункова схема).

Вісь, яка переходить через точку O1, перпендикулярно площині кочення колеса, називають миттєвою віссю обертання. Насправді при коченні контакт здійснюється не по лінії миттєвої осі обертання, а по деякій поверхні, яка утворюється в результаті деформації контактуючих тіл. Якщо колесо навантажене силою N, лінія дії якої ОО1, то для того, щоб заставити колесо котитись з постійною швидкістю, необхідно тим чи іншим засобом прикласти до колеса обертальний момент. Для цього на колесо достатньо подіяти силою F0, лінія дії якої проходила б на деякій відстані (відмінній від нуля) від миттєвої осі обертання. Момент цієї сили відносно точки О1, буде численно дорівнювати опору кочення. Коефіцієнт тертя кочення k визначається, як співвідношення рухомого моменту до нормального навантаження N, тобто

.

Видно, що коефіцієнт тертя кочення, на відміну від коефіцієнту тертя ковзання, є розмірною величиною з розмірністю довжини.

Поряд з цією характеристикою використовується безрозмірна величина f – коефіцієнт опору кочення. Він чисельно дорівнює відношенню роботи, яка здійснюється рухомою силою F0 на одиничному шляху, до нормального навантаження:

.

При повороті колеса на кут Δφ робота, здійснена рухомою силою , а шлях, пройдений колесом, складає. Із визначення коефіцієнта опору кочення

.