Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Enter_in_spec_kur.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.05.2015
Размер:
247.13 Кб
Скачать

Загальні положення

Курсова робота є однією з форм підготовки фахівців вищої кваліфікації, узагальнюючим підсумком самостійної роботи студента з курсу “Політична економія”.

Мета курсової роботи – набуття навичок вивчення наукової економічної літератури, глибоке засвоєння теоретичних положень, висновків політекономії, набуття досвіду самостійного отримання і накопичення знань, необхідних майбутньому дипломованому фахівцю.

Задачі курсової роботи – залучити студентів до творчої роботи з економічною літературою, підбору, обробки й аналізу конкретних матеріалів, розвити уміння чітко і послідовно висловлювати свої думки по теоретичних проблемах, пов’язуючи їх із практикою.

Курсова робота закріплює й поглиблює знання з політекономії, дозволяє розібратися в складних ситуаціях, розглядаючи їх в історичному аспекті, даючи оцінку точок зору різних учених-економістів, шкіл і напрямів.

Ознайомившись з даними методичними вказівками, студент зможе більш конкретно уявити вимоги до курсової роботи, порядку підготовки, оформлення і захисту.

Курсова робота з політекономії виконується у відповідності до робочого навчального плану і є обов’язковою формою звіту студентів перед кафедрою.

  1. Структура курсової роботи

Курсова робота з політекономії повинна складатися з наступних розділів: вступ, основна частина, висновок і список використаної літератури.

У вступі слід обґрунтувати актуальність вибраної теми, вказати її мету, відзначити, в яких творах відомих учених-економістів розглядається проблема, що вивчається, сформулювати основну задачу, що ставиться в курсовій роботі, практичне значення освітлюваних в роботі положень.

В основній частині роботи велику увагу слід приділити глибокому теоретичному висвітленню питань теми, правильно пов’язати теоретичні положення з практикою, конкретним фактичним і цифровим матеріалом.

Рекомендується наступна структура основної частини:

В 1 розділі розглядаються загальні теоретичні положення, розкривається сутність понять, історія розвитку (еволюції), наводиться комплексна характеристика об’єкта, що вивчається, його структура, класифікація.

В 2 розділі дається аналіз і оцінка існуючих економічних відносин в Україні, аналізуються основні положення нормативно-правової бази; розглядається зарубіжний досвід і можливість його використання в практиці господарювання вітчизняних підприємств.

В 3 розділі визначаються перспективні напрямки розвитку об’єкта, що вивчається; шляхи підвищення ефективності економічних процесів, умови і механізм вдосконалення господарської діяльності суб’єктів.

В заключній частині стисло формулюються основні висновки по темі.

До курсової роботи додається список використаної літератури, складений у певній послідовності.

  1. Порядок виконання курсової роботи

Тема курсової роботи вибирається на початку семестру самостійно з числа тих, які рекомендуються кафедрою і не повинні повторюватися. Можливе формулювання теми не за рекомендованим списком, якщо вона відповідає тематиці дисципліни та студент обґрунтовує її доцільність. Обрані теми затверджуються у встановленому порядку.

За бібліотечним каталогом складається список необхідної літератури. Підбір і вивчення літератури починається з робіт, опублікованих останнім часом, а потім з більш ранніх видань.

При вивченні літератури рекомендується робити виписки з книг і статей окремих положень, теоретичних висновків, статистичних даних на окремих листах з тим, щоб згрупувати їх до питань теми в певній послідовності.

Після вивчення літератури складається розгорнутий план курсової роботи. Правильно складений план значною мірою свідчить про розуміння студентом змісту даної проблеми в цілому і окремих її частин. Тому якість плану має істотний вплив і на оцінку роботи.

Джерелами статистичних і фактичних даних можуть бути нормативні акти (постанови, укази, положення), дані, опубліковані в періодичному друці, в журналах “Економіка України”, “Економіка підприємства”, “Економіст”, “Економіка. Фінанси. Право”, “Фінанси України”, в газетах “Урядовий кур’єр”, “Бізнес” і статистичні збірники, довідники, звітні дані підприємств і установ регіону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]