Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Enter_in_spec_kur.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
11.05.2015
Размер:
247.13 Кб
Скачать

ВСТУП

Метою написання курсової роботи з дисципліни “Вступ до спеціальності” є формування у майбутніх фахівців з економіки економічного логічного мислення, міцних знань та економічної культури загалом. Виконання курсової роботи дозволяє підвести певний підсумок щодо оволодіння студентами теоретичними та практичними знаннями й навиками з курсу. Мета методичних вказівок – допомогти студентові в організації роботи по виконанню і підготовці до захисту курсової роботи.

Курсова робота покликана прищепити студентам-першокурсникам навики наукових досліджень, закріпити здобуті знання, поглибити і узагальнити їх, навчити використовувати при вирішенні конкретних завдань. В роботі студент має розкрити зміст обраної теми. Системою курсових робіт студент готується до виконання більш складної задачі – написання дипломної роботи.

Написання комплексної курсової роботи є також однією з форм перевірки знань отриманих студентом під час вивчення фундаментальних теоретичних дисциплін, а саме: "Основ економічної теорії", "Мікроекономіки" та "Макроекономіки".

Виконання і захист курсової роботи є завершальним етапом при вивченні основоположних економічних дисциплін: "Основи економічної теорії", "Мікроекономіка", "Макроекономіка". Робота повинна підвести деякі підсумки перших етапів навчання і надати можливість простежити логічні взаємозв’язки між трьома економічними науками.

Питання, які треба розкрити в кожному з варіантів сформульовані таким чином, щоб студент мав змогу простежити зв’язки і послідовності висвітлення економічних процесів на базі "Основ економічної теорії", потім "Мікроекономіки", потім "Макроекономіки".

Необхідна для написання курсової роботи література підбирається студентом самостійно. Для цього потрібно ознайомитись з відповідними каталогами в бібліотеці. При підборі літератури слід звертати увагу на час її видання, так як використання застарілої літератури приводить до зниження якості виконання курсової роботи.

На підставі вивчення та аналізу фактичного матеріалу студент повинен зробити правильні, ґрунтовні висновки о тих процесах, що відбуваються, якісно розкрити зв’язок теорії і практики, тому необхідно навчитися вірно аналізувати цифровий і фактичний матеріал, вміти його науково обробляти, групувати і приводити к зі ставним одиницям вимірювання.

Основним джерелом фактичних даних являються статистичні збірники, довідники, газетні та журнальні статті. Після того, як вивчена вся необхідна література і зібране фактичний матеріал, слід скласти план курсової роботи.

Складання плану курсової роботи являє собою складний і відповідальний процес, оскільки від цього в значній мірі залежить якість роботи. При цьому студент повинен уважно ознайомитись з відповідним розділом програм курсів "Основ економічної теорії", "Макроекономіка" та "Мікроекономіка".

2. План, структура та обсяг курсової роботи

Розпочинаючи роботу, перш за все, треба визначити коло проблем, які необхідно висвітлювати в роботі. В план рекомендується включити 3-5 найбільш важливих питань теми, а також вступ, висновки, перелік використаної літератури та додаток зі схемами, графіками, таблицями і т.п.

За структурою курсова робота повинна складатися з наступних елементів:

  • Титульний аркуш;

  • План;

  • Вступ;

  • Основна частина;

  • Висновки;

  • Перелік літератури;

  • Додатки, якщо вони є.

Вступ має містити інформацію щодо актуальності теми, тобто її значущості у світі проблем, що стоять перед економікою: логіки висвітлення основних питань; характеристики розглянутих категорій економічної теорії.

В основній частині розглядається в логічному взаємозв’язку і послідовності основні питання теми за трьома блоками:

  1. Блок загального висвітлення теми на базі основ економічної теорії;

  2. Блок висвітлення спеціальних аспектів на мікрорівні;

  3. Блок висвітлення спеціальних аспектів на макрорівні.

Після висвітлення питань теми слід зробити висновки щодо окремих питань і теми в цілому.

В кінці роботи наводиться перелік літератури в алфавітному порядку з приведенням прізвища та ініціалів автора, повної назви твору, місця і року видання, загальної кількості сторінок.

В основному тексті повинні бути посилання на використання джерела літератури. Посилання розміщуються в квадратних дужках, де вказується номер в переліку літератури. Наприклад: [5].

Обсяг курсової роботи повинен бути не менш 30-35 сторінок рукописного тексту, або 25-30 тексту друкованого через півтора інтервалу. Основна частина курсової роботи повинна складати не менш 2\3 всього тексту.

Якщо комплексна контрольна робота задовольняє вимогам, її допускають до захисту.

3. Вибір теми курсової роботи

Обрання теми курсової роботи є одним з головних етапів її виконання. Номер варіанта курсової роботи встановлюється самостійно студентом у відповідності до номеру, який йому відповідає в списку академічного журналу (Додаток А). Слід мати на увазі, що роботи, які не відповідають тематиці курсових робіт, рецензуванню не підлягають. Якщо у студента виникають складнощі з виконанням роботи, він може звернутися на кафедру за розв’язанням або дозволом на зміну теми.

4. Захист курсової роботи

Захист комплексної курсової роботи є формою перевірки її виконання. Захист роботи відбувається в присутності комісії з двох, або трьох викладачів, а також в присутності студентів групи.

Студент, що захищає свою роботу, виступає з докладом (до 10 хвилин), потім відповідає на запитання, які виникають у викладачем, присутніх на захисті.

Студент повинен надати усі пояснення по темі комплексної курсової роботи. Майбутній захист повинен налагодити студента на всебічне обміркування і вивчення основних положень по питанню, що розглядається.

Якщо студент добре підготувався до захисту курсової роботи и надав вичерпні відповіді на запропоновані питання та зауваження, що виникли під час захисту, остаточна оцінка курсової роботи може бути підвищена відносно той попередньої, що містила в собі рецензія.

Якщо під час захисту курсової роботи з’ясовується, що студент слабо володіє матеріалом по даній темі, остаточна оцінка може бути погіршена відносно до попередньої, той, що місила у собі рецензія.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]