Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
220
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
477.7 Кб
Скачать

1. Питання для самоконтролю:

1).Опишіть особливості методики використання фізичних вправ для жінок із нормальним перебігом вагітності в першому триместрі. Наведіть комплекс процедур лікувальної гімнастики, який можна застосувати у цьому випадку.

2).Опишіть особливості методики використання фізичних вправ для жінок з нормальним перебігом вагітності в другому триместрі. Наведіть комплекс процедур лікувальної гімнастики, який можна застосувати у цьому випадку.

3).Опишіть особливості методики використання фізичних вправ для жінок з нормальним перебігом вагітності в третьому триместрі. Наведіть комплекс процедур лікувальної гімнастики, який можна застосувати у цьому випадку.

4).Опишіть особливості методики застосування фізичних вправ у пологах та післяпологовому періоді.

5).Сформулюйте показання та протипоказання до призначення засобів фізичної реабілітації в гінекологічній практиці.

6).Сформулюйте задачі та опишіть особливості фізичної реабілітації при хронічних запальних захворюваннях жіночих статевих органів. Наведіть комплекс процедур лікувальної гімнастики, який можна застосувати у цьому випадку.

7).Сформулюйте задачі та опишіть особливості фізичної реабілітації при аномаліях положень матки. Наведіть комплекс процедур лікувальної гімнастики, який можна застосувати у цьому випадку.

8).Сформулюйте задачі та опишіть особливості фізичної реабілітації при розладах менструальної функції. Наведіть комплекс процедур лікувальної гімнастики, який можна застосувати у цьому випадку.

9).Сформулюйте задачі та опишіть особливості фізичної реабілітації при функціональному нетриманні сечі у жінок. Наведіть комплекс процедур лікувальної гімнастики, який можна застосувати у цьому випадку.

2. Ситуаційні задачі для самоконтролю:

Виберіть одну або декілька правильних відповідей.

1).Жінка, 25 років, астенічної будови, вже народжувала. Страждає на хронічне запалення придатків матки. Під час чергового обстеження виявлено відхилення матки праворуч, опущення матки 1 ст. з опущенням передньої стінки піхви. Хвора звернулася за консультацією про можливість використання засобів фізичної реабілітації. Яке лікувальне положення треба використовувати цій хворій для корекції неправильного положення матки:

  1. на лівому боці

  2. на правому боці

  3. на спині

  4. на животі

  5. сидячи

2).Жінка, 25 років, астенічної будови, вже народжувала. Страждає на хронічне запалення придатків матки. Під час чергового обстеження виявлено відхилення матки праворуч, опущення матки 1 ст. з опущенням передньої стінки піхви. Хвора звернулася за консультацією про можливість використання засобів фізичної реабілітації. Вправи для грушоподібних, затульних, близнюкових м`язів сприятимуть:

  1. збільшенню сили м`язів тазового дна

  2. поліпшенню відтоку крові з венозних сплетінь малого тазу

  3. збільшенню сили підвішувального апарату матки

  4. збільшенню венозного повернення крові з нижніх кінцівок

  5. зменшенню венозного повернення крові з нижніх кінцівок.

3).Жінка, 25 років, астенічної будови, вже народжувала. Страждає на хронічне запалення придатків матки. Під час чергового обстеження виявлено відхилення матки праворуч, опущення матки 1 ст. з опущенням передньої стінки піхви. Хвора звернулася за консультацією про можливість використання засобів фізичної реабілітації. Багаторазові, тривалістю по 10-15 с, ізометричні напруження м`язів, що піднімають задній прохід і м`язів промежини сприятимуть:

  1. збільшенню сили підпірного апарату матки

  2. підвищенню сили широких зв`язок матки

  3. збільшенню відтоку крові з венозних сплетінь малого тазу

  4. зміцненню зв`язкового апарату матки

  5. корекції положення матки.

4).Жінка, 25 років, астенічної будови, вже народжувала. Страждає на хронічне запалення придатків матки. Під час чергового обстеження виявлено відхилення матки праворуч, опущення матки 1 ст. з опущенням передньої стінки піхви. Хвора звернулася за консультацією про можливість використання засобів фізичної реабілітації. Засоби та форми медичної реабілітації, які можна використовувати в комплексному лікуванні хворої:

  1. розширений ліжковий режим

  2. лікувальна гімнастика

  3. щадний руховий режим

  4. динамічні фізичні вправи

5).Жінка, 25 років, астенічної будови, вже народжувала. Страждає на хронічне запалення придатків матки. Під час чергового обстеження виявлено відхилення матки праворуч, опущення матки 1 ст. з опущенням передньої стінки піхви. Хвора звернулася за консультацією про можливість використання засобів фізичної реабілітації. Для зміцнення зв`язкового апарату матки необхідно виконувати вправи:

  1. нахили, повороти, колові обертання тулуба

  2. відведення, приведення, ротація стегна

  3. розведення, зведення і утримання трохи піднятих ніг, у положенні лежачи на спині

  4. стискування з наступним розслабленням відхідника

  5. сидіння «по-турецькому».

6).Жінка 26 років, вагітна, перебіг вагітності нормальний, термін вагітності 17 тижнів, в жіночій консультації призначено ЛФК .Які зав-дання ЛФК в цей період вагітності?

  1. виробити навички ритмічного дихання з акцентом на діафрагмальне, адаптація серцево-судинної системи до фізичного навантаження, збільшення постачання організму киснем, нормалізація вегетатив-ної та нервової системи.

  2. зміцнити м’язи, які беруть участь у пологах, забезпечення нормального кровопостачання плода, постачання його киснем, адаптація серцево-судинної системи до фізичного навантаження.

  3. профілактика венозного застою в судинах малого тазу і нижніх кінцівок, зміцнення м’язів, які беруть участь у пологах.

  4. підготовка до пологів (зміцнення черевного преса), збільшення сили і витривалості, покращення постави, боротьба з закрепами, профілактика внутрішньоутробної гіпоксії.

  5. зміцнення кістково-м’язової системи, покращення умов, що сприяють повноцінному розвитку плода.

7).Жінка 24 років, породілля (11 доба після пологів), пологи були нормальні, післяпологовий період протікає гладко. Призначена ЛГ. Які завдання в цей період?

  1. сприяти прискоренню адаптації організму породіллі до нового стану.

  2. підвищити загальний тонус організму, зменшити прилив крові до ділянки малого тазу, сприяти скороченню розтягнутої черевної стінки, запобігти виникненню аномалії положення матки.

  3. відновити попередню поставу, не допустити опущення та інших аномалій положення матки, підвищити працездатність жінки.

  4. покращення крово- і лімфообігу в органах малого тазу, загальнозміцнюючий вплив, підвищення опору організму до інфекції.

  5. нормалізація процесів збудження і гальмування, покращення функції серцево-судинної системи, збільшення об’єму легеневої вентиляції.

Соседние файлы в папке Методические материалы для студентов