Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
8.6 Mб
Скачать

Ознайомлення з ортопедичною лабораторією

Ортопедична лабораторія має основне і підсобні приміщення.

В основному приміщенні знаходяться робочі столи для зубних техніків, оснащені обладнанням та інструментарієм для технічного виготовлення зубних протезів, окреме приміщення з апаратами “Самсон”, витяжною шафою та апаратурою для паяння металічних протезів. Крім того, є підсобні приміщення:

1.Гіпсувальна, де відбувається повне поетапне виготовлення ортопедичних апаратів із застосуванням гіпсу (відливка гіпсових моделей, гіпсування в кювету, виймання з кювети готового протеза).

2.Полірувальна, де остаточно обробляються (шліфуються і поліруються) протези.

3.Формувальна (для формування пластмасових протезів та проведення полімеризації).

4.Ливарня, де знаходиться високочастотна або електрошлакова установка для відливання металічних частин ортопедичних апаратів.

5.Комора для зберігання гіпсу, основних конструкційних і допоміжних матеріалів.

6.Окреме приміщення для виготовлення золотих протезів.

Робоче місце.Стіл для зубного техніка має в центрі невеликий напівкруглий виріз, краї якого окантовані листовою латунню або алюмінієм. До краю столу прикріпляється дерев’яний виступ – фінагель. У центрі столу повинен знаходитися один ящик для збирання ошурків золота та інших металів, а також відходів воску. Збоку – глибокі ящики для зберігання інструментів, матеріалів та ін. Робочий стіл повинен добре освітлюватися. Нині випускаються столи для зубних техніків “Меблі медичні із вмонтованим обладнанням” (основне виконання ДП ТМ 3 909 000).

Обладнання та інструментарій: зуботехнічний шліфувальний мотор, лупа, рукав із наконечником, зуботехнічний шпатель, пінцет, коронкові ножиці, зуботехнічні щипці, молоточки, наковальні, напильники, гумові чашки, шпателі для замішування гіпсу та ін.

Техніка безпеки і профілактика професійних захворювань

Техніка безпеки як частина охорони праці, передбачає навчання та інструктаж працівників з питань безпеки праці, підтримання технічного безпечного стану стоматологічного обладнання, оснащення його захисними і запобіжними приладами, використання індивідуальних засобів захисту (маски, рукавички і т.д.) від впливу небезпечних і шкідливих виробничих факторів. Під час інструктажу на робочому місці необхідно показати безпечні методи і прийоми роботи з бормашиною, наконечником, інструментами.

Професійні захворювання виникають винятково чи переважно внаслідок впливу на організм несприятливих умов праці та професійних шкідливостей. Нераціональна робоча поза і незручне робоче місце під час прийому хворих можуть призводити до виникнення захворювань опорно-рухового апарату.

Робота зуботехнічної лабораторії пов’язана з шкідливими речовинами: ртуть, свинець, метилметакрилат, пари кислот і лугів.

Для зберігання цих речовин повинні бути спеціальні приміщення і посуд із притертими пробками. У процесі обробки металів і пластмас утворюється багато пилових частинок, тому робота повинна проводитися у витяжній шафі. У лабораторії повинна бути витяжна вентиляція. Стіл зубного техніка повинен мати пиловловлювач, сполучений з повітропроводом вентиляції.

Важливе правильне освітлення робочого місця. Стіни приміщень повинні бути світлими, легко очищатися. Для зниження шуму слід використовувати протишумні навушники і вкладиші.

Щоб уникнути перегрівання організму і частого провітрювання, особливо зимою, що призводить до простудних захворювань, необхідно дотримуватися норм розмірів приміщення і вимог до штучної центральної вентиляції. Під час полірування протезів слід користуватися респіраторами та маскою–окулярами. Розливаючи кислоти, луги, необхідно одягати спецодяг (гумові чоботи, рукавички, фартух) та мати нейтралізуючі розчини.

У паяльній кімнаті повинен бути ящик із піском, азбестова ковдра, вогнегасники.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]