Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 1.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
09.05.2015
Размер:
8.6 Mб
Скачать

Ознайомлення з клінікою кафедри пропедевтики ортопедичної стоматології та ортодонтії

У клінічних залах кафедри здійснюється педагогічний процес, проводиться діагностична і лікувально-профілактична робота з пацієнтами.

Площа приміщення, розрахованого на одне стоматологічне крісло, повинна становити не менше 23 м2. У залах при установці кожного наступного крісла виділяється додатково 7 м2.

Обладнання клініки складається із стоматологічних установок, столика, на якому розташовані медикаменти і дрібний інструментарій, столика для роботи з гіпсом та іншими відтискними матеріалами, шафи для зберігання конструкцій протезів, столу викладача.

Оснащення кабінету лікаря стоматолога-ортопеда. Для організації стоматологічного кабінету на одне робоче місце має бути виділено

просторе приміщення з хорошим природним освітленням площею не менше 14 м2. На кожне додаткове крісло додається площу не менше 7 м2. Висота приміщень повинна бути не менше 3,3 м. Кресла бажано розташовувати в один ряд, поблизу вікон, що забезпечує найкраще природне освітлення порожнини рота хворого і доступ свіжого повітря до робочих місць.

Кабінет необхідно забезпечити припливно-витяжної вентиляцією і штучним освітленням. Стіни доцільно покрасити олійною фарбою або нітрофарбою м'яких тонів (блідо-блакитний чи салатною) і підлога покрити лінолеумом. У кабінеті, де проводиться протезування хворих, не повинно бути нічого зайвого, обладнання та меблі слід розставити найбільш раціонально, щоб персонал не здійснював невиправданих рухів; повинні бути створені найбільш сприятливі умови для роботи лікаря, медичної сестри, санітарки, а також для самопочуття хворого.

Установка стоматологічна “Сатва-Компакт”

“Сатва-Компакт” – стоматологічна установка із вмонтованим компресором, призначена для надання стоматологічної допомоги в умовах поліклінік, лікарень.

Сфера застосування – лікувальна і ортопедична стоматологія.

Оснащення установки: два мікромотори, чотириканальні пневмовиходи (для під’єднання турбінного наконечника, пневмомотора, пневмоскалера), трифункціональний стоматологічний пістолет, система чистої води, обертальний столик для інструментів, слиновідсмоктувач енжекторного типу, блок плювальнці та галогенний світильник із консоллю.

Блок органів управління і розміщення інструментів: оперативне відключення води для охолодження першого пневмоінструмента, вмикач слиновідсмоктувача, манометр контролю робочого тиску пневмоінструмента, перемикач напрямку обертання другого мікромотора, ручка регулювання швидкості першого мікромотора, трифункціональний стоматологічний пістолет, тримач першого мікромотора, тримач стоматологічного інстумента, тримач слиновідсмоктувача, тримач другого пневмомотора, тримач пневмоінструмента, тримач другого мікромотора, редуктор тиску повітря.

Можливості установки: індивідуальне регулювання швидкості мікромоторів, зміна напрямку обертання мікромотора (реверс), регулювання робочого тиску і кількості водоповітряної суміші для кожного пневмовиходу, оперативне виключення подачі води для охолодження інструмента, автоматичний вибір робочого інструмента при зніманні з тримача, оперативний контроль робочого тиску кожного пневмовиходу.

Робота установки:

Під’єднати вилку кабелю живлення у розетку електричної мережі із заземляючими контактами. Включити центральний вимикач установки. Автоматично почне працювати компресор установки (у процесі отримання стисненого повітря компресор включається, після досягнення необхідного тиску автоматично виключається). Вибір робочого інструмента здійснюється при його зніманні з тримача. Регулювання швидкості мікромоторів здійснюється відповідними ручками на передній панелі установки.

Перемикач (реверс) змінює напрямок обертання тільки другого мікромотора.

Установлення робочого тиску і кількості суміші охолодження для кожного пневмовиходу виконується відповідними ручками, розташованими в нижній частині блоку управління, ближче до вибраного пневмовиходу. Регулювання робочого тиску турбінного наконечника здійснюється за показаннями манометра (при натисканні педалі) ручкою “Робочий тиск”. Для вимірювання зусилля обертання рекомендується обертати ручки при відтиснутій педалі. Визначення пропорції водоповітряної суміші для охолодження інструмента здійснюється відповідними ручками, розташованими на панелі управління.

Стоматологічний пістолет забезпечує подачу повітря при натисканні синьої кнопки, води – при натисканні зеленої кнопки, водоповітряної суміші – при натисканні обох кнопок. Наконечник пістолета – обертальний.

Після закінчення роботи установки необхідно виключити центральний вимикач електричної мережі.

Наконечник для мікромоторів прямий НПМ- 40-02

Наконечник призначений для закріплення ріжучих інструментів і передачі ним обертання від мотора під час виконання ортопедичних робіт. Частота обертання ріжучого інструмента не більше 40 000 об/хв.

Будова і принцип роботи наконечника

Наконечник складається із корпуса і защіпки. Защіпка через косий паз пов’язана із гвинтом і відтискною втулкою. Всередині корпуса змонтовані вал на підшипниках і вузол охолодження. Вал складається із повідка і втулки, у порожнині якої знаходиться цанга, зв’язана з кільцем, підпружиненим силовою пружиною.

Наконечник працює таким чином: під час повороту защіпки гвинт на ролику, рухаючись по косому пазу, зсуває відтискну втулку назад і відводить кільце, зв’язане з цангою. Пелюстки цанги при цьому розтискаються і звільняють хвостовик ріжучого інструмента. Процес затиснення хвостовика ріжучого інструмента відбувається у зворотному порядку.

Режим роботи мікромоторним наконечником повторно-короткочасний (6 хв. – робота, 4 хв. – пауза). Рекомендується перед роботою змазувати порожнину наконечника маслом – І-5 А.

Наконечник для мікромоторів кутовий НУП-30 М

Наконечник призначений для закріплення ріжучих інструментів з діаметром хвостовика 2,35 мм і передачі ним обертання від мікромотора з частотою обертання до 30000 об/хв. при виконанні ортопедичних маніпуляцій.

Будова і принцип роботи

Наконечник складається із головки, гайки, ведучого валика, заднього корпуса і коліна. Головка містить зубчасте колесо на підшипниках качання, защіпку для фіксації або звільнення інструмента і передній вал з двома корончастими колесами. Гайка, закріплена на голівці, кріпиться з коліном і фіксує головку в одному з чотирьох положень.

Кріплення інструмента: відводиться защіпка проти годинникової стрілки, хвостовик інструмента вставляється в отвір головки до упору, після чого защіпку встановлюють у початкове положення.

Для запобігання передчасному зношенню під час експлуатації наконечника необхідно змазувати деталі тертя не рідше одного разу за зміну маслом І-5А.

Наконечники турбінні

Стоматологічні турбінні наконечники призначені для ортопедичних робіт з діаметром хвостовика ріжучого інструмента 1,6 мм. Наконечник складається з двох основних вузлів: головки і тримача. Обертання інструмента здійснюється за допомогою радіальної турбіни. Ріжучий інструмент установлюється і звільнюється за допомогою штовхача, який входить у комплект поставки (тип НТ6-250) або за допомогою натискання кнопки головки наконечника (тип НТК-300). Робочий тиск установлюється залежно від типу наконечника відповідно до інструкції. Режим роботи турбінним наконечником повторно–короткочасний (максимально допустимий час роботи наконечника 14 хв. з наступною перервою 6 хв.). Рекомендується змащувати наконечник перед початком роботи і протягом робочої зміни (20-30 хв. між циклами змазки) шляхом закапування в отвір трубки подачі повітря 2-3 крапель масла для турбінних наконечників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]