Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
System programming / Методические указания / Методичка к лабораторным работам (укр).doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
08.05.2015
Размер:
230.4 Кб
Скачать

5.4 Завдання на лабораторну роботу

Варіант 1

Написати програму, що містить у файлі ресурсів три іконки. Використовуючи таймер, здійснити періодичну зміну трьох даних іконок у додатку й у "треї". Програма повинна містити діалогове вікно, що викликається по натисненню комбінації клавіші, в якому користувач може змінити час зміни іконок.

Варіант 2

У файл ресурсів помістити три власних зображення курсору. Розділити робочу область вікна додатка на три частини. При влученні миші в кожну з цих областей, курсор змінює свій вид на одне з трьох зображень, заданих у файлі ресурсів. Програма повинна містити меню, в якому є пункт "ПРО програму", вибравши який, користувач одержує інформацію про творця програми. Пункти меню повинні мати «гарячі клавіші».

Варіант 3

Написати програму з меню, в якому можна встановити колір фона додатка, змінити розмір вікна додатка, одержати інформацію про творця програми. При виборі пункту меню відчиняється відповідне діалогове вікно.

Варіант 4

Написати програму з меню, що містить пункт "ПРО програму" із зведеннями про автора і пункт управління кольором фона вікна додатка. За активізацєю останнього, виводиться вікно діалогу, в якому користувач задає три значення (R,G,B,) за допомогою смуг скролінга з одночасною зміною кольору фона. Пункти меню повинні мати «гарячі клавіші».

Варіант 5

Написати програму, що містить меню і три діалогових вікна. Вікна відчиняються через меню. Реалізувати можливість управління поданням тексту в однім із вікон за допомогою іншого вікна, в якому задаються розміри, колір шрифту, колір фона, товщина літер. Третє вікно надає інформацію про автора програми. Пункти меню повинні мати «гарячі клавіші».

Варіант 6

Створити в ресурсі додатка три бітових образи (іконки). Вивести дані образи в клієнтську область вікна додатка. Користувач за допомогою миші вибирає необхідну йому іконку, що відображається як іконка додатка й у треї додатка. Меню програми містить пункт "ПРО програму" із зведеннями про автора.

Варіант 7

Створити нову колекцію курсорів у файлі ресурсів для основних операцій із додатком. Користувач через меню і спеціальне діалогове вікно може задати, які саме зображення курсору варто замінити в додатку. Одне з діалогових вікон надає інформацію про автора програми. Пункти меню повинні мати «гарячі клавіші».

Варіант 8

Визначити в ресурсному файлі ресурс користувача - масив чисел, що відповідає бітовому зображенню іконки. У додатку використовувати цей масив для створення нової іконки і помістити створену іконку в заголовок додатка. Меню програми містить пункт "ПРО програму" із зведеннями про автора.

Варіант 9

Написати програму, що містить у файлі ресурсів альтернативні варіанти назви додатка (title), іконки додатка, іконки трея і розмірів вікна додатка. Використовуючи меню, забезпечити користувачу можливість зміни цих елементів вікна додатка. Меню програми містить пункт "ПРО програму" із зведеннями про автора.

5.5 Контрольні запитання і завдання

  1. Які види ресурсів ви знаєте?

  2. Яким чином створюються ресурси?

  3. Опишіть процес використання ресурсів.

  4. Яким чином можна використовувати альтернативні ресурси?

  5. Що необхідно зробити, щоб замінити іконку програми і її трей?

  6. Які функції роботи з іконками Ви знаєте?

  7. Як використовувати символьні рядки, оголошені в ресурсах?

  8. Дайте характеристику «меню». Які види меню Ви знаєте?

  9. Яким чином можна створювати меню?

  10. Опишіть процес використання бітових образів у меню.

  11. Що таке «швидкі клавіші»?

  12. Яким чином створюються вікна діалогу?

  13. Поясніть відміни модального вікна.