Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
System programming / Методические указания / Методичка к лабораторным работам (укр).doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
08.05.2015
Размер:
230.4 Кб
Скачать

6.5 Контрольні запитання і завдання

  1. Поясніть принцип багатозадачності сучасних операційних систем.

  2. Чим відрізняється багатозадачність від багатопотоковості?

  3. Яким чином апаратно вирішуються задачі забезпечення багатозадачності?

  4. У чому полягають особливості багатозадачності, що не витискує?

  5. Наведіть приклади використання багатопотоковості в прикладних програмах.

  6. Яким чином здійснюється синхронізація потоків?

  7. Що таке "критичний розділ"?

  8. Що таке "подія"?

  9. Поясніть призначення локальної та глобальної пам'яті потоків.

7 Багатовіконний інтерфейс

7.1 Мета роботи

Ознайомлення з технологією створення багатовіконного інтерфейсу (Multiple Document Interface, MDI), одержання практичних навичок з упорядкування, написання і налагодження програм, що дозволяють працювати з декількома документами (форматованими файлами) в однім додатку.

7.2 Вказівки з підготовки до виконання лабораторної роботи

Необхідно вивчити специфікацію структур вікон і інтерфейс користувача, що дозволяє користувачу працювати одночасно з декількома документами. Студент повинний знати ієрархію батьківських і дочірніх вікон додатка MDI у Windows, принципи їх створення і забезпечення функціонування.

При підготовці до роботи необхідно вивчити конспект лекцій за зазначеною темою, методичні вказівки, а також розділи, зазначені в [16, c. 962-987], [17, c. 199-271].

7.3 Суть роботи

Багатовіконний інтерфейс (Multiple Document Interface, MDI) є специфікацією для додатків, що опрацьовують документи в Microsoft Windows. Специфікація описує структуру вікон і інтерфейс користувача, що дозволяє користувачу працювати з декількома документами усередині одного додатка (наприклад, із документами в текстовому процесорі або з таблицями в програмі електронних таблиць). Точно також, як Windows підтримує декілька вікон додатків на однім екрані, додаток MDI підтримує декілька вікон документів в одній робочій області.

Дана специфікація повинна підтримувати такі можливості:

  1. Вікно документа MDI може бути згорнуто. Відповідному документу значок виводиться в нижній частині робочої області.

  2. Вікно документа може бути розгорнуто. У цьому випадку рядок заголовка вікна документа зникає, і ім'я файла надається приєднаним до імені додатка в рядку заголовка вікна додатка. Значок системного меню вікна документа стає першим пунктом рядка основного меню вікна додатка. Значок для відновлення розміру вікна документа стає останнім пунктом рядка основного меню і надається крайнім справа.

  3. Системні швидкі клавіші для закриття вікна документа ті ж, що і для закриття головного вікна, за винятком того, що клавіша <Ctrl> використовується замість клавіші <Alt>.

  4. Якщо додаток має можливість підтримувати декілька типів дочірніх вікон (наприклад, електронні таблиці і діаграми в Microsoft Excel), то меню повинно відбивати операції, асоційовані з кожним типом документа. Для цього потрібно, щоб програма змінювала меню, коли стає активним вікно документа іншого типу. Крім того, при відсутності вікна документа, у меню повинні бути подані тільки операції, пов'язані з відкриттям нового документа.

  5. У рядку основного меню є пункт Window. За згодою, він є останнім пунктом рядка основного меню, крім Help. У цьому підменю звичайно є опції для упорядкування вікон документів усередині робочої області. Вікна документів можна розташувати «каскадно» (cascaded), «мозаічно» (tiled), відобразити усі документи.

Вікно додатка в цілому називається головним вікном (frame window). Додаток MDI створює також вікно-адміністратор (client window) на основі визначеного класу вікна MDICLIENT. Вікна документів є дочірніми вікнами вікна-адміністратора, що, у свою чергу, є дочірнім вікном головного вікна. Для головного вікна і для кожного типу дочірніх вікон, що підтримуються в додатку, необхідний клас вікна і віконної процедури. Для вікна-адміністратора віконна процедура не потрібна, оскільки її клас вікна попередньо зареєстрований у системі.

Під час виконання роботи використовувати вже вивчені раніше функції реєстрації класу і створення вікон. Особливу увагу звернути на опрацювання подій, що надходять у програму, а також зміні параметрів і об'єктів програми (наприклад, меню) при роботі з декількома документами.