Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КурсоваНiконорова.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
218.66 Кб
Скачать

Вищий навчальний заклад укоопспілки

ПОЛТАВСЬКИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ”

Кафедра фінансів курсова робота з дисципліни “Фінанси”

на тему «Система регулювання фондового ринку України»

Роботу виконала студентка

факультету фінансів і обліку групи Ф -106і

Нiконорова Олена Юрiївна

Науковий керівник________________

________________________________

(науковий ступінь і вчене звання, посада, прізвище, імя, по батькові)

Робота подана на кафедру і зареєстрована

“____”_______________20__р. №_____

Робота перевірена і допущена до захисту

“____”_______________________20___р.

Захист відбувся “____”_________20___р.

Оцінка “___________________________

Полтава 2014

ЗАТВЕРДЖУЮ

Науковий керівник

___________________________

(підпис, прізвище, ім’я по батькові)

“____”_________________201__р.

План курсової роботи з дисципліни „Фінанси”

на тему:

«Система регулювання фондового ринку України»

Вступ

Розділ І. Економіко-правові засади регулювання фондового ринку.

    1. Загальна характеристика фондового ринку.

    2. Основні завдання та форми регулювання фондового ринку

    3. Державне регулювання фондового ринку

Розділ ІІ. . Методи державного регулювання фондового ринку в Україні.

2.1. Регламентування процесу формування фондового ринку та діяльності його суб’єктів.

2.2. Регламентування діяльності емітентів.

Розділ ІІІ. Перспективи розвитку системи державного регулювання.

3.1. Сучасний стан та проблеми законодавчого забезпечення функціонування системи державного регулювання в Україні.

3.2. Основні напрями системи вдосконалення регулювання.

Висновки

Додатки

Студентка Нiконорова Олена Юрiївна

19 Лютого 2014р

Змiст

Вступ………………………………………………………………………………..5

Розділ 1. Економіко-правові засади регулювання фондового ринку………………………………………………………………………….........6

1.1 Загальна характеристика фондового ринку………………………………..6

1.2 Основні завдання та форми регулювання фондового ринку……………..9

1.3 Державне регулювання фондового ринку………………………………….12

Розділ 2. Методи державного регулювання фондового ринку в Україні……………………………………………………………………….........14

2.1 Регламентування процесу формування фондового ринку та діяльності його суб’єктів………………………………………………………………..................14

2.2 Регламентування діяльності емітентів………………………………………18

Розділ 3. Перспективи розвитку системи державного регулювання…….......24

3.1 Сучасний стан та проблеми законодавчого забезпечення функціонування системи державного регулювання в Україні……………………………………24

3.2 Основні напрями системи вдосконалення регулювання………………….27

Висновки………………………………………………………………………….31

Список використаної літератури……………………………………………….33

Додатки…………………………………………………………………………...35

Вступ

 

Актуальність теми.Забезпечити становлення фондового ринку, уникнувши хаосу та стихійних руйнівних процесів, що відкидають економіку країни далеко назад, може тільки держава. Саме вона, володіючи чіткою стратегією і програмою реформування та використовуючи весь арсенал, існуючих в її розпорядженні засобів, здатна у найкоротші терміни і з найменшими втратами створити умови для становлення цивілізованого фондового ринку.

Потребу в державному регулюванні економіки обґрунтували класики економічної науки: Дж.С. Мілль, М. Туган-Барановський, Дж. Кейнс, А. Маршал, Дж. Гікс.

Усі провідні школи та напрями економічної думки другої половини XX ст. приділяють значну увагу ролі держави в економічному розвиткові країни та регулюванні фондового ринку. Вагомий внесок у розвиток методів та інструментів державного регулювання фондового ринку зробили Дж. Стігліц, Т. Кембелл, Г. Марковіц, Е. Нікбахт, Р. Тьюлз, Ю. Фама, У. Шарп та ін.

Метою даної роботи є розроблення теоретико-методологічних основ і практичних рекомендацій спрямованих на удосконалення механізму державного регулювання фондового ринку в Україні.

Досягнення визначеної мети потребує вирішення комплексу таких завдань:

  • з’ясувати необхідний рівень участі держави у регулюванні фондового ринку;

  • розглянути механізм управління фондовим ринком;

  • дослідити механізм та основні проблеми державного регулювання фондового ринку в Україні;

  • розглянути структуру та умови вдосконалення механізму державного регулювання, враховуючи взаємодію учасників фондового ринку в межах вітчизняної економіки;

  • дослідити механізм управління портфелем цінних паперів для побудови моделі поведінки учасників ринку.

Об'єктом роботи є фондовий ринок України.

Предметом роботи є механізм державного регулювання фондового ринку України.

.

Джерелом інформації для роботи слугували Закони України, законодавчі та нормативні акти, річні звіти Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку України, програма розвитку фондового ринку України на роки. Використано також матеріали Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України, Фонду державного майна України, фахові літературні джерела, монографії, статистична звітність Держкомстату України, web-сайди торговельних біржових систем і Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, а також власні аналітичні розрахунки та дослідження автора.

Розділ 1. Економіко-правові засади регулювання фондового ринку

    1. Загальна характеристика фондового ринку

Дослідження питаньфондового ринку є і буде актуальним до Дех пір, поки він будеіснувати, адже розробка тенденцій розвитку ринку цінних паперів не можездійснюватися без виявлення і дослідження всіх стадій формування такоїекономічної системи як фондовий ринок.

Формування українськогофондового ринку відбувалося в кілька етапів: перший етап - це період виходуУкраїни зі складу Радянського Союзу, що збігся у часі з процесомстворення приватних акціонерних та фінансових компаній, які займалисязалученням коштів населення під випуск власних цінних паперів. І хочдіяльність цих установ на ринку цінних паперів була стихійною йнеорганізованої, а самі цінні папери мали характер штучнопідтримуваної вартості, цей етап можна назвати першими кроками фондовогоринку в Україні.

Другий етап розвиткуринку цінних паперів виник у зв'язку з випуском в обіг та створенням вторинногоринку купівлі-продажу компенсаційних сертифікатів і чорного ринкуприватизаційних майнових сертифікатів - ваучерів. У цей період створюютьсяпсевдобіржі - центри сертифікатних аукціонів, велика кількість фінансовихпосередників (довірчих та інвестиційних компаній), формуєтьсяінформативна база та інші інфраструктурні підрозділи.

Третій етапхарактеризується пошуком ефективного власника, що зумовило пошук новихсистем розподілу власності, продаж об'єктів великої приватизації таактивне залучення до приватизаційних процесів зовнішніх інвесторів. Основнимвідмінністю третього етапу став акцент на грошову приватизацію, що зумовилорозвиток певної інфраструктури для забезпечення цього процесу.

Основними досягненнямицього етапу розвитку ринку можна назвати:

1) розвиток ринковоїінфраструктури (біржові та позабіржові установи, агенції з перереєстраціїправ власності - незалежні реєстратори та депозитарні установи,створення професійних асоціацій);

2) створення галузіпрофесійних учасників фондового ринку (брокерських та фінансових компаній);

3) поява і розвитокспеціальних Державних контролюючих установ (державна комісіяз цінних паперів та фондового ринку);

4) активне входження вукраїнський фондовомий ринок зовнішнього венчурного капіталу.

Основною помилкою цьогоетапу, була переоцінка можливостей національного фондового ринку,штучне форсування його розвитку та стратегічні помилки у процесіпроведення приватизації, посилені світовою фінансовою кризою.

З початком фінансовоїкризи почався сучасний етап розвитку фондового ринку в Україні, якийставить більше запитань, ніж дає відповідей щодо перспектив розвиткуфондового ринку в країні. На сьогодні український ринок має досить добрерозвинену систему обігу цінних паперів (національну депозитарну систему,електронні торгові системи і т.д.), розвинені контролюючі органи та организахисту прав акціонерів, але активність у цьому сегменті економіки дуженезначна.

Тим не менш, фондовийринок - це досить новий і раніше невідомий для України вид діяльності.В Європі та Америці торгівля акціями, ф'ючерсами і різними товарами на біржахналічує вже близько двохсот років.

В Україні перші біржістали з'являтися на початку 90-х років, вони носили хаотичний характер і служилискоріше інструментом обміну товарами, ніж реальною фондовим майданчиком. Першіцінні папери: ваучери, векселі, купони і т.д. використовувалися в різнихкримінальних схемах по захопленню підприємств, відходу від податків і відмивання грошей.Інвестиційні фонди були більше схожі на піраміди, ніж вони, по суті, іявлялись.

Перша Українськафондовий майданчик з'явилася в лютому 1996 року, нею стала фондова біржа ПФТС.Але нормально функціонувати ПФТС змогла тільки з початку 2000-х років, колисформувався індекс ПФТС, який на сьогоднішній день включає в себе 20емітентів з різних галузей економіки України і торгується в реальному часі.Індекс ПФТС на сьогоднішній день є головним індикатором стануукраїнського ринку акцій, на цьому майданчику також проходять торги корпоративними,муніципальними, державними облігаціями та інвестиційними сертифікатами.Індекс розраховується на основі 20 підприємств металургії, електроенергетики,машинобудування, видобувного сектора і банківської сфери. Серйозний вплив нароботу ПФТС надає Російська біржа ММВБ і цілком можливо, що найближчимчас ММВБ викупить контрольний пакет акцій ПФТС.

2 жовтня 2008 уПФТС з'явився серйозний конкурент. Під егідою Російської біржі РТС булазареєстрована ВАТ В«Українська біржаВ», яка розраховує свій власнийіндекс UX, в нього входять ідентичні ПФТС підприємства. Обсяги торгів на обохмайданчиках співставні і вони ведуть конкурентну боротьбу між собою.

Основними проблемамифондового ринку України є: низька ліквідність, залежність від зовнішніхмайданчиків, В«зарегульованість», погана технічна оснащеність та слабкаінформованість громадян про фондовий ринок.

Найбільший денноїоборот на В«Українській біржі» склав 60 мільйонів гривень. На ПФТС денноїобсяг становить в середньому 30-40 мільйонів гривень. У той час як на ММВБденний оборот торгівлі акціями становить 1 - 2 мільярди доларів, а напровідних світових майданчиках значно більше. Такий низький обсяг угод викликанийсерйозним недоліком ліквідності. За найпопулярнішим українським акціям в деньпроходить у кращому разі 10-20 угод, у другому ешелоні цілком може бути іодна угода на тиждень. Серйозні інвестори не зацікавлені, в такомумалоліквідних ринку, тому основними гравцями вітчизняного ринку єспекулятивні зарубіжні фонди, націлені на швидке отримання прибутку, іукраїнські фінансові компанії, що давно працюють на цьому ринку. Звичайні громадяни практично не мають доступу на фондовий ринок.

Рис.1.1 Ознаки класифікації фондового ринку

Основою фондового індексу в Україні є підприємства металургії, підприємства машинобудування. Крім того, підприємства нафтопереробної сфери, харчової та хімічної промисловості, будівництва і багато інших. Найбільш ліквідними іцікавими фішками Українського ринку є підприємства металургії і енергетики.

Найбільш цікавимипідприємствами в металургійному секторі є: «Азовсталь», «АЛМК», «ЄМЗ» та«ММК ім. Ілліча». «Азовсталь» є найпотужнішим металургійним підприємством Україна, входячи в холдинг «Метінвест», що належить Р.Ахметову, підприємство повністю забезпечено вугіллям і залізорудною сировиною в необхідних йомуобсягах