Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова.doc
Скачиваний:
27
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Аркуш

35

Вступ

Комп'ютер - один з головних винаходів століття. В останнє десятиріччя він став невід'ємною частиною життя людини. Комп'ютер застосовують в самих різних областях життєдіяльності починаючи з рішенням найпростіших математичних задач, моделювання різних процесів, вживання в банківській справі, медицині, освіті, видавничій справі, використовування комп'ютера для управління різною технікою у тому числі автомобілем, літаком, космічним кораблем до використовування в побуті, іграх.

Ідея навчання за допомогою комп'ютера народилася давно. Зв'язана вона була з видимістю людиноподібної поведінки комп'ютера, його здібності вести осмислений діалог з людиною. В цьому проекті розглядається програма, що дозволяє автоматизувати процес навчання – це електронний тест, призначений для перевірки знань.

Актуальністю даної теми є те, що тематичні тести дозволяють швидко і об'єктивно оцінити рівень знань учня з певної теми або в певній галузі науки. Вони також дозволяють оцінити велику кількість людей за малий проміжок часу.

Мова програмування - це штучна мова, що є посередником при переході від людської мови до машинних двійкових кодів, вони діляться на мови програмування високого і низького рівнів, причому мови програмування високого рівня є більш близькими до природного людському мови порівняно з мовами низького рівня. До мов високого рівня належать: фортран, Basic, Pascal, C, Алгол і сотні інших. Свій розвиток Pascal отримав в середовищі Delphi. Всі ці мови застосовуються для написання програмного забезпечення для ПК.

Завдання:

• Вивчити теоретичний матеріал по темі написання тематичних тестів.

• Вивчити практичний стан проблеми з написання тематичних тестів.

• Вибрати засіб розробки програми.

• Створити тестуючу програму для оцінки знань.

• Протестувати програму на працездатність.

У першому розділі приводиться історична довідка про тестування, а так само дається визначення тестування, розглядаються різні види електронних тестів, і описуються компоненти використовуються в програмі. В другому розділі здійснюється постановка задачі, обґрунтовування вибору мови програмування, дається логічна і функціональна структура програми, далі йде алгоритм реалізації проекту, тобто що є моя тестова програма, описується призначений для користувача інтерфейс і обмовляються системні вимоги для роботи і компіляції програми.

Розділ 1. Основи тесту

1.1. Історична довідка

Передісторія тестування йде в глибину століть, вона пов'язана з випробуванням різних здібностей, знань, умінь і навиків. Вже в середині третього тисячоліття до нашої ери в Стародавньому Вавілоні проводилися випробування випускників в школах, де готувалися писарі. Професіонально підготовлений писар був центральною фігурою месопотамської цивілізації, завдяки обширним на ті часи знанням, він був зобов'язаний знати всі чотири арифметичні дії, уміти вимірювати поля, розподіляти раціони, ділити майно, володіти мистецтвом співу і гри на музичних інструментах.

Крім того, перевірялося уміння розбиратися в тканинах, металах, рослинах і ін. В Давньому Єгипті тільки той навчався мистецтву жерця, хто був здатний витримати систему певних випробувань. Спочатку кандидат в жерці проходив співбесіду, в процесі якої з'ясовувалися його біографічні дані, рівень утвореної; крім того, оцінювалися зовнішність, уміння вести бесіду. Потім слідували перевірки уміння трудитися, слухати і мовчати, випробування вогнем, водою, страхом подолання похмурих підземель в повній самотності і ін.

В даний час тестування широко застосовується для оцінки рівня знань в учбових закладах, при прийомі на роботу, для оцінки кваліфікації персоналу установ, тобто практично у всіх сферах діяльності людини. Випробовуваному пропонується ряд питань, на які він повинен відповісти.

Звичайно до кожного питання дається декілька варіантів відповіді, з яких треба вибрати правильний. Кожному варіанту відповіді відповідає деяка оцінка. Загальний бал, на основі якого робиться висновок про рівень підготовленості випробовуваного, виходить підсумовуванням оцінок за відповіді.

1.2. Що таке тест

Можливості вживання комп'ютера в учбовому процесі, вельми багатоманітні. Він може служити для моделювання явищ або систем, що вивчаються, для реалізації учбових ігор, застосовуватися для виконання обчислень, для редагування текстів, як різний рід тренажерів, як інструмент автоматизації проектування, програмованого управління експериментами, як інформаційно-пошукова або експертна система і, нарешті, як засіб практичного навчання самій комп'ютерній техніці і програмуванню.

В даний час вже створена безліч засобів навчання за допомогою комп'ютера. Їх можна кваліфікувати таким чином: комп'ютерні підручники, наочно-орієнтовані середовища (мікросвіти, що моделюють програми, учбові пакети), лабораторні практикуми, тренажери, контролюючі програми.

Тестування – це процес оцінки відповідності особової і педагогічної моделей знань. Головна мета тестування – виявлення взаємної невідповідності цих моделей і оцінка рівня їх невідповідності. Тестування проводиться за допомогою спеціальних тестів, що складаються з певного набору рівня невідповідності. Тестове завдання – це чітке і ясне завдання по конкретній наочній області, що вимагає однозначної визначуваної відповіді або виконання певного алгоритму дій.

Тест – набір взаємозв'язаних тестових завдань, що дозволяють оцінити відповідність знань учня, експертної моделі знань наочної області.

Клас еквівалентності – безліч тестових завдань, таких, що виконання що вчиться з них гарантує виконання інших.

Тестовий простір – безліч різних тестових завдань по всіх модулях моделі знань.

Повний тест – підмножина тестового простору, що забезпечує об'єктивну оцінку відповідності між особовою і експертною моделями знань.

Ефективний тест – оптимальний за об'ємом і часу повний тест.

Тестування виступає як педагогічний засіб повчальної системи і може бути використане як метод (технологія) контролю освітнього процесу, що дозволяє оцінити рівень знань, умінь і навиків навчаного.

Побудову комп'ютерних тестів можна здійснити по наступних послідовних кроках:

  1. Формалізація експертної цільової моделі знань;

  2. Низхідне проектування тестового простору;

  3. Формування і наповнення тестових завдань;

  4. Формування повного комп'ютерного тесту;

  5. Тестовий експеримент;

  6. Вибір ефективного тесту;

  7. Аналіз, коректування і доведення тесту до виду експлуатації.