Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ел.пос СФ+_ЕС.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
3.67 Mб
Скачать

Вищий навчальний заклад Укоопспілки

Полтавський університет економіки і торгівлі Кафедра статистики Статистика фінансів з основами економічної статистики

Навчально-методичний посібник для самостійного вивчення дисципліни за кредитно-модульною системою організації навчального процесу для студентів напряму 6.030508

“Фінанси і кредит”

програми професійного спрямування „Фінанси”

Полтава 2010

Автор: Цвєткова Л.О., к.е.н., доцент кафедри статистики ПУЕТ

Рецензенти: Іонін Є.Є. професор кафедри статистики ПУЕТ

Скибенко С. Т., к.е.н., доцент кафедри фінансів ПУЕТ

Навчально-методичний посібник обговорений та схвалений на засіданні кафедри статистики, протокол № 10

від 9 червня 2010 р.

Зав.кафедрою статистики

_________________ доц. Строчихін Ю.Ф.

«Узгоджено»

Декан факультету економіки і менеджменту

_________________ проф. Вахтін С.Р.

« _____» _________________ 2010 р.

«Узгоджено»

Керівник НМЦ управління якістю освітньої діяльності

____________________ проф. Огуй Н.І.

« _____» _________________ 2010 р.

«Узгоджено»

Директор навчального центру

____________________ доц. Герман Н.В.

« _____» _________________ 2010 р.

Вступ

Дисципліна “Статистика фінансів з основами економічної статистики” є однією з вибіркових навчальних дисциплін, рекомендованих для загальноекономічної підготовки фахівців напряму „Фінанси і кредит”,

Курс складається з двох модулів – основи економічної статистики (модуль 1) і статистика фінансів (модуль 2). Дисципліна вивчається в обсязі 180 годин, на завершення вивчення курсу студенти проходять підсумковий модульний контроль.

Вивчення даної дисципліни ставить своїм завданням навчити студентів прикладному застосуванню знань, отриманих ними в курсі статистики (теорії статистики), для розрахунку й аналізу конкретних статистичних показників на рівні економіки країни в цілому, окремих секторів економіки, а також на рівні окремих суб’єктів господарювання. У зв'язку з цим у складі курсу виділені два блоки укрупнених тем. У перший блок (модуль 1) включені теми, що охоплюють методологію розрахунку й аналізу статистичних показників на макрорівні (демографічної статистики і пов’язаної з нею статистики ринку праці, життєвого рівня населення, системи національного рахівництва та визначення найважливіших макроекономічних показників) та методологію обчислення і аналізу статистичних показників, пов’язаних з факторами виробництва і його результатами на мікрорівні. Другий блок (модуль 2) охоплює теми, у яких розкривається методологія обчислення й аналізу статистичних показників фінансово-кредитної сфери та фінансових показників нефінансових корпорацій. Вироблення навичок прикладних статистичних досліджень буде корисним і необхідним студентам у процесі їхнього формування як різнобічно підготовлених фахівців, здатних вирішувати ситуаційні задачі різного змісту і рівня складності, в майбутній роботі в установах фінансово-кредитної сфери та у фінансових підрозділах суб’єктів господарювання різних форм власності.

Навчальна дисципліна “Статистика фінансів з основами економічної статистики” вивчається студентами напряму 6.030508 “Фінанси і кредит” на другому курсі в четвертому семестрі у відповідності з наведеним далі тематичним планом.

Метою викладання курсу є надання студентам системних знань щодо методики застосування статистичного інструментарію для вивчення масових економічних процесів і явищ на макро- та мікрорівнях та у фінансово-кредитній сфері економіки.

Завданням дисципліни є формування у студентів здатності сприймати, узагальнювати і аналізувати професійну інформацію, обґрунтовувати вибір необхідних статистичних методів для обробки фінансових і економічних даних та здійснювати економічну інтерпретацію отриманих результатів.

В результаті вивчення курсу студент повинен знати: методику розрахунку і економічний зміст статистичних показників відповідних сфер економіки та порядок їх відображення у статистичній звітності, еволюцію, принципи і закономірності функціонування фінансової, бюджетної, податкової та кредитної систем та основні показники, які характеризують рівень їх розвитку та ефективність функціонування, взаємозв’язки і взаємозалежності показників на макро- та мікрорівнях, методику збирання, обробки і аналізу статистичних даних для вирішення завдань, поставлених у професійній діяльності.

Після завершення вивчення курсу студент повинен вміти: формувати необхідні масиви статистичної інформації, узагальнювати, аналізувати статистичні дані і надавати їх у вигляді, необхідному для інформаційного огляду або аналітичного звіту; на основі вивчення фінансово-економічних процесів і явищ будувати стандартні теоретичні і економетричні моделі, аналізувати і змістовно інтерпретувати отримані результати; аналізувати динаміку і тенденції економічних показників з урахуванням внутрішніх і зовнішніх факторів впливу; прогнозувати динаміку соціально-економічних явищ і процесів, розвиток банківського сектора, фінансових і страхових ринків, оцінювати ризики у їх розвитку; економічно грамотно і наочно оформлювати результати розрахунків, аргументувати висновки.

Зміст курсу відповідає навчальній програмі, затвердженій постановою Вченої ради ПУЕТ 1 липня 2010 року, протокол № 6.