Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

makroekonomika

.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
20.1 Кб
Скачать

Функції:теоретоко-пізнавальна, практична, виховна.

Суб’єкти:домашнє гос-во, підприємн-во,держава, закордон.

Об’єктоми М. відносин є економ. сис-ма вцілому та її агреговані параметри.

Економ. сис-ма - упорядков. сис-ма зв’язків між виробниками і споживачами матер. і нематер. благ та послуг. ES=f(x1,x2xn)

Типи: ринкова(вільної конкуренції-чистий капіталізм, сучасна ринкова економ. – сучасний капіталізм), неринкова(традиційна-слаборозвинуті країни,адміністративно-командна)

МетодиМ:аналіз,синтез,індукція,дедукція,абстракція.Моделювання

Макромоделі-це матем р-ня в яких виражені реальні економ процеси в абстрактному і спрощеному вигляді.Поділяються на: статистичні(фіксу.ть економ процес на початку та в кінці певного періоду), динамічні(зображ процеси з урахув фактора часу)

Екзогенні величини- знах поза мокромоделлю

Ендогенні-визн в результаті розв’язання моделі

Функц зв’язкиміж ендогенними параметрами: поведінкові ф-ції. С=С(У), техн ф-ції.Q=f(x1,x2xn). Інституціональні T=f(T(Y1),Y), дефініційні У=С+У+G+E.

Основні М. показники :1 Нац обсяг втроб-ва: призн для того, щоб встанов обсяг продукції та послуг вироблених у сус-ві за певний період часу. Кінцевий продукт- частина ВВп, що остаточно виходить за межі поточного вироб-ва і використ для споживання, нагромадження і експорту, а також для заміщення витрачених засобів вироб-ва.

ВВП включає: проміжні товари, товари ті, що використ для вироб-ва ін. товарів ВВП=ВНП-NE(чистий експорт)

Додана вартість- була створ в процесі вироб-ва на даному під-ві і виражає його реальний внесок у створ вартості конкретного продукту (зарплата, прибуток, амортизація)

2. Чистий нац продукт- валовий нац продукт з якого вилучена вартість засобів вироб-ва, зношених у процесі виготовлення продукції ЧНП=ВНП+А

3. Нац дохід – визн шляхом вилучення з вартості чистого нац продукту з непрямих податків НД= ЧНП-Тп(непрямий податок)….сума факторів доходів від землі, праці і капіталу за рік НД=R+W+i+P

4. Особистий дохід – отрим приват особами ОД=НД-виплати на соц. Страх –податок на прибуток корпо.рації- нерозп прибуток + трансфертні платежі.

5. Дохід кінцевого використ – частина особистого доходу, яка залишається після сплати індивід податків (споживання і заощадження) ДКВ=ОД-Тind(індивід податок)

6. Заг рівень цін- признач для того, щоб встанов середній рівень цін певної групи товарів, який обчисл за допом індексу цін

Рівень цін- грошова оцінка блага, яка служиь масштабу цін.

Індекс цін- показує відносну зміну середнього рівня цін зза певний період

Ic= Ic п.р/ Ic б.р*100%

7. Процентна ставка – рівень характ витрати, які несуть М суб’єкти при використ грошових позик у розрахунку на одну позичену одиницю за рік (номінальні і реальні) ірн-РІ( рівень інфляції)

8. Зайнятість – відображу співвідношу між чисельністю дорогого працездатн населення і безробітних у даній країні. (норма безробіття) НБ=ЧБ/ЧПН*100%

Сис-ма нац. рахунків – між народ стандарт оцінки основних економ показників країни.

Методи:1 ВНП за витратами на виготовлену в країні продукцію ВНПв=С+Ід+G+NE

2. ВНП за доходами, отриманими в результаті вироб-ва продукції ВНПд=W+R+i+p+A+Tn

Номінальний ВНП – вартісний показник, який визн за поточними ринковими цінами.

Реальний ВНП – вартісний показник, який визн за незмінними базисними цінами

Дефлятор ВНП(індекс цін) - враховує динаміку цін та зміни в структурі вироб-ва ВНПр=ВНПнВНП*100%

Сукупний попит – є основною специфічною формою прояву сусп потреб в умовах функціонув товарно-грошових відносин.(АD) – величина обсягу продукції, яку готові купити за кожого рівня цін макроеконом сцб’єкти. ВНПВ=AD=C+I+G+NE

Середня схильнысть до споживання С=С/У

Гранични схильнысть С’=дС/дУ

Функція споживання С=С0’*Y

Функція заощадження S=-C0+(1+c’)*Y

Інвестиційний попит. Інвестиції – це економ ресурси, що направляються на збільшення реального капіталу сус-ва ,тобто на розширення і модернізацію виробленого потенціалу.

Інвестицій назив індуційованими, якщо причиною їх здійснення є стійке зростання попиту на товари та послуги в результаті зростання нац. доходу.

Коефіцієнт прирісної капіталоємкості назив акселератором (в) – коефіцієнт, який показує скільки одиниць додаткового основного капіталу необхідно для вироб-ва додаткової одиниці продукції в=У(дохід)О(капітал)

Попит держави: держ видатки при М моделюванні сукупного попиту розгул як екзогенна, наперед задана величина, взначена держ бюджетом країни Фун-ція попиту G=const.

Сусп блага – товари та послуги сус-ва використ( нац. оборона)

Попит закордону: залежить від співвідношення цін на вітчизняні і закордонні товари, а також від обмінного курсу нац. валюти, тобто від реальних умов обміну, вони показують скільки закордонних благ країна може отримати за одиницю своїх благ Q=P/e*pZ..

.Фун-ція попиту E=E0+q*Q

Якщо економіка знаходиься в умовах високої кон’юктури, то результатм дії мультиплікатора буде підвищення рівня цін та рівня інвестиції, які викликані надлишковим попитом при незмінному обсязі ВНПР 1/1-С’=m>1

Потенційний ВНП – це такий реальний обсяг ВНП, який виробляється в країні за умов повної зайнятості, коли фактична норма безробіття дорівнює природному рівню безробіття.

Сукупна пропозиція – це обсяг товарів та послуг, який фірми готові виробляти та продавати протягом року за кожного рівня цін.

Фактори, що впливають Цінові: 1Зміна потенційної ставки 2. Зміна рівня цін

Нецінові: 1. Зміна цін на ресурси 2. Зміни економічних правових норм 3. Зміни в продуктивності праці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]