Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
с.о з охорони праці.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
31.05 Кб
Скачать

Основні законодавчі та нормативно-правові акти з охорони праці в галузі

Законодавчі та нормативно-правові акти з охорони праці в галузі. Покажчик нормативно-правових актів із питань охорони праці. Галузеві програми покращання стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища. Положення про організацію системи управління охороною праці в галузі.Відповідно до статті 3 Закону України «Про охорону праці» (далі – Закону) законодавство про охорону праці складається з цього Закону, Кодексу законів про працю України, Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили до втрати працездатності», законів України «Про пожежну безпеку», «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» та прийнятих відповідно до них нормативно-правових актів.Природно, що в основі всіх цих документів лежить Конституція України.На сьогодні при створенні національного законодавства про охорону праці широко використовуються Конвенції і Рекомендації МОТ, директиви Європейської Ради, досвід нормотворення Росії, Німеччини, Великобританії та інших країн світу.

2. Система управління охорони праці Адміністративно – громадський контроль за станом оп на підприємстві

На кожному підприємстві газового господарства ведеться постійно діючий (оперативний ) контроль за станом ОП - суворо регламентовані в часі періодичні перевірки цехів і дільниць та звіти керівників структурних підрозділів і профкому з питань стану та рівня безпеки праці.

Порядок проведення оперативного контролю.

І ступінь

Майстер дільниці, зміни, служби до початку роботи разом з громадським інспектором ОП щоденно перевіряють:

  • самопочуття і готовність до роботи кожного працівника, наявність спецодягу, посвідчення особистості на виконання своїх обов’язків;

  • стан робочих місць, наявність і справність захисних огороджень, запобіжних і блокувальних пристроїв, електро - і протипожежну безпеку, укомплектованість медичних аптечок і ЗІЗ;

  • метеорологічні умови роботи – загазованість, запиленість, температура, вологість, освітленість;

  • наявність затверджених виробничих інструкцій на кожному робочому місці, попереджувальних написів і табличок з вказанням прізвищ відповідальних осіб за обладнання;

  • наявність нарядів – допусків на виконання газонебезпечних робіт, а також проведення цільового інструктажу при отриманні завдання.

І І ступінь

Керівник служби, дільниці разом з старшим громадським інспектором ОП (головою профспілки) в дні, визначені планом – графіком (щотижня), проводять детальну перевірку стану ОП всіх робочих місць, службових приміщень, території, дотримання всіма працюючими вимог безпеки, а також якість і строки проведення І ступені і усунення виявлених недоліків.

І І І ступінь

Заступник керівника організації (головний інженер) разом з головою профкому, спеціалістом служби ОП, медпрацівником (при наявності) та іншими членами комісії ПДК щомісячно (по плану – графіку) проводять повну перевірку стану ОП у всіх структурних підрозділах, об’єктах.

Про виявлені недоліки, терміни їх усунення і прізвища відповідальних осіб за виконання вноситься запис в журналі оперативного контролю І, І І , І І І , ступенів (дільниці, служби, підприємства).

Результати І І І ступені оперативного контролю обговорюються на засіданні комісії ПДК ( в облгазі). По цих результатах керівник підприємства проводить День ОП, на якому присутні всі посадові особи, і до їх відома доводиться рішення (наказ). 1 раз на 6 місяців керівник підприємства звітує на загальних зборах колективу про стан ОП на підприємстві.