Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична робота №1.doc
Скачиваний:
86
Добавлен:
01.05.2015
Размер:
380.42 Кб
Скачать

Хід роботи

  1. Запустіть текстовий редактор і розгляньте його меню.

Запуск рекомендується виконати за допомогою ярлика програми з буквою W чи офісної панелі. Перепишіть у звіт по чотири команди з меню Файл, Редагувати і Вигляд.

  1. Увімкніть Стандартну панель інструментів та Форматування і лінійку. Вимкніть зайві панелі. Задайте вигляд документа Розмітка сторінки. Якщо уже все задано, то перейдіть до пункту 3. Вигляд => Панелі інструментів => Натисніть кнопку з назвою потрібної панелі. Вигляд => Лінійка. Вигляд => Розмітка сторінки.

  2. Задайте параметри сторінки.

Файл => Параметри сторінки => На першій закладці Поля задайте всі чотири поля сторінки по 3см => Розгорніть другу закладку Розміри паперу, клацнувши на назві, і переконайтеся, що формат сторінки — А4, а орієнтація — Книжкова (вертикальна, в ХР цей параметр задають на першій закладці). Закрийте діалогове вікно Параметри сторінки, натиснувши на ОК.

  1. Змініть шрифт та його розмір (наприклад, задайте шрифт Times New Roman Cyr, розмір 14 пунктів).Скористайтеся відповідними кнопками на панелі форматування (рис. 20). На рисунку зображено, що кнопка вирівнювання до лівого краю увімкнена, а кнопки вирівнювання до центру, до правого краю, до обох боків вимкнені.

  1. П

    Рис. 20. Фрагмент панелі форматування.

    ереконайтеся, що вигляд шрифту нормальний, і задайте спосіб вирівнювання тексту — до обох боків. Кнопки жирний (Ж), курсив (К), підкреслений (П) ненатиснені.

  2. Перевірте, чи задані сантиметри як одиниці вимірювання на лінійці.

Сервіс => Параметри... => На закладці Загальні задайте одиниці вимірювання — сантиметри => Перейдіть на закладку Вигляд.

  1. На закладці Вигляд задайте режими Показувати: а) смуги прокручування, б) виділення кольором, в) виринаючі підказки, г) область завдань, д) анімацію тексту, є) межі тексту, є) малюнки (рисунки).

  2. На закладці Правопис перевірте, чи задано параметри: Автоматично перевіряти орфографію і Завжди пропонувати заміну неправильного слова.

Сервіс => Параметри... => На закладці Правопис задайте ці (перший і третій) режими.

9. Виберіть мову для перевірки правопису — українську чи російську.

Сервіс => Мова => Виберіть мову зі списку — українська <> ОК.

10. Задайте режим автоматичного перенесення слів. Сервіс => Мова ^ Розташування переносів <=> Автоматичне розташування переносів ^ ОК. Зауважимо, що для української чи російської мови цей режим без додаткових засобів (слов­ників чи програм, наприклад «Рута» тощо) не функціонує, то­му переноси часто доводиться робити вручну.

  1. Задайте відступ першого рядка абзацу 1 см. Перемістіть верхній трикутник на лінійці праворуч на 1 см.

  2. Дайте назву цьому документу — Тексті, тип файлу doc.Файл => Зберегти як... => Клацніть у діалоговому вікні Ім'я файлу і введіть текст: Текст 1 => У полі Папка відшукайте і виберіть власну папку. Якщо треба, власну папку можна тут же створити за допомогою кнопки Створити папку панелі інструментів (рис. 21) у вікні збереження файлу.

У якій папці буде збережено документ? Яке його повне ім'я?

Закрийте вікно, натиснувши на кнопку Зберегти.

Рис. 21. Панель інструментів вікна команди Зберегти як.

13. Уведіть текст — першу сторінку розділу II цієї книжки, не форматуючи його.

Т

Розділ II

MS Office. Редактор текстів MS Word

Практична робота № 6

Тема

MS Word. Створення документа.

Мета

Уміти підготувати програму-редактор до роботи і створити нескладний текстовий документ.

План

  1. Про MS Office System.

  2. Вікно програми MS Word і т.д.

екст вводьте 20 хвилин. Розмір шрифту — 14. Переносів і форматування не робіть. Символи ♦ пропустіть. Керуйтесь правилами введення тексту. Текст треба вводити так:

14. Вирівняйте всі абзаци до обох боків.

Для цього виберіть весь текст (Ctrl+A) і клацніть на кнопці вирівнювання до обох боків на панелі форматування.

15. Виконайте, де це потрібно, переноси слів вручну так, щоб рядки не були розрідженими.

Для цього розташуйте курсор усередині першого слова після розрідженого рядка і натисніть на клавіші Ctrl+«-». Розташуйте курсор після наступного складу і ще раз натисніть на клавіші Ctrl+«-». Система переноситиме склади доти, доки це буде можливо.

16. Ознайомтесь з режимом показування недрукованих символів.

Для цього натисніть на кнопку Пропуски між словами будуть позначені крапками, а закінчення абзаців — . Ці символи на друк не виводяться, а призначені для аналізу якості введення тексту. Між словами повинен бути лише один пропуск. Усуньте зайві пропуски і порожні рядки (абзаци) в набраному тексті. Вимкніть режим показування недрукованих символів, натиснувши ще раз на кнопку .

17. Перевірте правопис і виправте помилки.

Для цього натисніть на кнопку АБВ на стандартній панелі. Слово з помилкою буде підкреслене хвилястою лінією. Програма запропонує шляхи виправлення помилки. Якщо у вашій системі немає файлу-словника для вибраної мови, то можна перевіряти правопис лише англійського тексту.

18. Збережіть текст на диску в файлі Тексті .doc, оскільки його використовуватимете в наступних роботах.

Файл => Зберегти.